Què suposarà per a Catalunya la dissolució del seu Institut Geològic?

|

Título de la imagen

L'Institut Geològic de Catalunya ( IGC) proporciona , amb el seu coneixement , respostes a temes d'interès social , econòmics o ambientals que afecten a la societat en el seu conjunt com per exemple ,  ha estat present en la comissió del fracking , l'anàlisi dels efectes de les inundacions del Garona i la crisi sísmica del projecto Castor.  A més l'IGC és fonamental en la definició i aplicació dels plans de Protecció Civil enfront del risc sísmic (Pla Sismicat ) i del risc d'allaus (Pla Allaucat ), plans que s'activen a partir de les informacions generades pels seus tècnics . Tasques que són pròpies d'un institut geològic i no d'un ens amb competències sobre geodèsia i cartografia com és l'ICC amb el qual la Generalitat pretente fusionar-ho .

Per això des del Comitè d'empresa de l'IGC no s'entén la voluntat d'austeritat malentesa de la Generalitat que "dins d'aquest context , preveu dissoldre l'Institut Geològic de Catalunya ( IGC ) i l'Institut Cartogràfic de Catalunya ( ICC ) per fusionar-los en un únic ens, en la seva persecució segons fons de Governació , "un estalvi econòmic, administratiu i de gestió , per facilitar tràmits i evitar duplicitats en les relacions d'empreses" . No obstant això, la qual cosa pretén segons el Comitè d'empresa el que busca "és reduir , independentment de les seves funcions , el nombre d'entitats públiques amb l'afany d'estalviar-se certa quantitat d'euros mitjançant l'acomiadament de part dels treballadors" .

Des del Comitè d'empresa de l'IGC han volgut denunciar que la fusió de l'IGC i de la ICC no respon a millorar l'administració i la seva gestió , ja que , "la creació , l'any 2005 de l'IGC , desvinculant-se de l'ICC després de 10 anys d'estar integrat, ja responia a aquests objectius . En aquest sentit , la Llei 19 /2005, de 27 de desembre , de l'Institut Geològic de Catalunya , va crear aquesta entitat amb la finalitat de poder aconseguir un coneixement adequat del sòl i del subsòl , per a l'aplicació a l'obra pública , a la política territorial , l'avaluació del risc geològic i l'elaboració de cartografia temàtica . D'aquesta manera Catalunya homologa a nombrosos països que disposen d'un organisme autònom que desenvolupa les seves funcions dins del camp de la geologia i des de les diferents disciplines que es deriven, amb una reputació reconeguda mundialment" .

A més "des del punt de vista de les seves funcions , avui dia , els dos organismes només comparteixen una tasca , la publicació de mapes que realitza l'IGC a partir de les bases cartogràfiques que genera l'ICC . La resta de funcions de tots dos organismes corresponen a sectors ben diferenciats i no hi ha cap raó lògica de funcionament que justifiqui la seva unió".

Així mateix, el Comitè manifesta que "com a treballadors i ciutadans encara desconeixem quins són concretament els beneficis econòmics d'aquesta fusió, quins serveis deixaran d'executar-se com a conseqüència de la reducció de massa laboral , i com s'articula aquesta fusió amb la creació d'estructures d'estat. Amb aquest escrit volem defensar l'existència d'un IGC autònom i madur , encara en procés de desplegar completament el seu potencial , dificultat per la crisi , però també per l'excessiva dependència que ha mantingut amb l'ICC des de la seva creació , i ara veurà truncat el seu creixement com a estructura d'estat de manera injustificada" .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH