Madrid ha congelat el programa de detecció precoç del càncer de mama

|

cancermama

Un grup de professionals sanitaris de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid ha denunciat que el Deprecam (programa de detecció precoç del càncer de mama de la Comunitat de Madrid) porta paralitzat set mesos.

Aquest programa, que es va engegar al desembre de 1998, consisteix a realitzar una mamografia cada dos anys a dones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys. El seu objectiu és tractar de detectar de manera precoç un possible tumor per atallar-ho ràpidament i poder tractar-ho amb majors garanties de curació.

El Deprecam consta de dues unitats. D'una banda les fixes, instal·lades en cinc clíniques privades a partir d'un concert que s'executa mitjançant un procediment negociat sense publicitat i que es materialitza en el contracte Arboç. Per un altre, les unitats mòbils, que gestiona l'Associació Espanyola de la lluita Contra el Càncer (AECC), i que cobreix aquelles àrees a les quals les unitats fixes no arriben per tenir la major cobertura possible. En cas que es trobin indicis de tumoración, ambdues unidadesremiten a les pacients als seus hospitals de referència per poder començar amb el tractament.

No obstant això, els professionals sanitaris del Ramón y Cajal han notat que des de febrer, quan s'hauria d'haver iniciat el garbellat entre les dones que es van realitzar les proves en 2011, fins a, almenys, intervinguts de setembre, no han rebut cap pacient procedent d'aquest programa. Algunes de les pacients més conscienciades amb la importància de sotmetre's a proves preventives periòdicament sí s'han queixat als seus metges. Aquesta ha estat la via mitjançant la qual han constatat que ni havien rebut la carta amb la qual les hi cita per realitzar-se les proves, ni han tingut notícies sobre quan tindran lloc.

Problemes en les negociacions

Aquest no és un problema al que s'enfronten únicament les pacients del Ramón y Cajal, sinó que les deficiències al programa afecten a tota la Comunitat de Madrid. Segons ha explicat aquest grup de professionals sanitaris a la Marea, han parlat en diverses ocasions amb els responsables del Deprecam, els qui "han reconegut quehabía retards en la resolució de concerts amb les unitats fixes. Al juny ens van dir que ja s'havien resolt els problemes, però fins a on hem pogut investigar, a mitjan setembre encara seguia paralitzat".

Els responsables d'aquest programa han atribuït l'aturada a la intenció d'introduir millores en el sistema, alguna cosa que, per als professionals sanitaris, no té massa sentit. "Diuen que el seu objectiu és digitalitzar els mamógrafos. No obstant això, hi ha moltes clíniques privades que ja tenen aquesta maquinària digitalitzada i tampoc s'estan duent a terme aquestes proves allí". Una sola vegada els van reconèixer que aquest retard es devia a un problema en la negociació derivada dels concerts. "Tenim els mitjans, els metges i els recursos tècnics i administratius. És clar que aquest és un problema organitzatiu. No tenim proves, però l'única explicació possible és que encara no s'hagin posat d'acord amb el preu".

Un problema absurd, segons expliquen a la Marea, ja que realitzar aquestes proves als propis hospitals públics serà més rendible. "Hem fet estimacions i ampliar l'agenda (jornada laboral) dels metges segueix sent més barat que derivar aquestes proves diagnòstiques a clíniques privades. Entre altres coses, perquè les privades cobren una cosina per cada acte mèdic. A més de la infrautilización dels mamógrafos als hospitals públics a causa de les derivacions, la despesa per l'ús de màquines és fix. Forma part del pressupost s'usin o no".

Riscos per l'aturada del Deprecam

Segons l'informe elaborat pels professionals sanitaris del Ramón y Cajal al que ha tingut accés aquest periòdic, existeixen diversos estudis mèdics que demostren que la detecció precoç del càncer de mama redueix considerablement els índexs de mortalitat entre els qui ho sofreixen, perquè detecten els tumors quan encara no s'han desenvolupat i són més fàcils de tractar. "I més barats", argumenten els metges. "Ja que parlen tant de diners, és evident que el cost que té guarir a un pacient amb un tumor incipient és considerablement menor que el de tractar-ho quan ja es troba en estadis molt avançats".

Perquè el garbellat sigui efectiu ha de cobrir, com a mínim, al 70% de la població afectada. "La major dificultat d'aquest tipus de programes és aconseguir l'adherència de la població, que percebi els avantatges de realitzar-se proves preventives periòdicament. Una aturada pot ser fatal", expliquen. "Hi ha moltes persones que pensen que, com estem en època de retallades, aquestes proves han deixat de realitzar-se".

A més, hi ha moltes altres dones, encara no conscienciades, que s'obliden que havien de fer-se les mamografies. Com fins a 2006 no es va ampliar l'espectre d'edat dels 64 als 69 anys, pot haver-hi dones de 65 anys que pensin que han quedat fora del programa. I també moltes altres de 50 que creen que no els toca o que ni tan sols sàpiguen que el Deprecam existeix. "L'índex de detecció de tumors és d'un cinc o un sis per mil. Ens aterreix pensar que ara mateix hi ha dones que van amb el seu tumor pel carrer sense saber-ho i que, si el programa no s'hagués detingut, se'ls podria estar tractant ja".

Els responsables del Deprecam han promès que tractaran de suplir aquest dèficit mitjançant l'ampliació de la jornada laboral dels metges que s'encarreguen de realitzar les proves. Els professionals sanitaris del Ramón y Cajal lamenten que "això mateix van dir fa dos mesos i encara estem igual".

Per tractar de començar amb les proves de detecció al més aviat possible, consideren fonamental que les dones que es van fer les proves en 2011 denunciïn la seva situació. "Tenen a la seva disposició un munt de vies. Començant per la Conselleria de Sanitat, on pot fer-se via web. Però també poden acudir al seu metge de capçalera, al seu especialista, al seu hospital de referència i explicar el seu cas. Sempre funciona", asseguren. Quantes més dones presentin les seves queixes, més pressionats es van a sentir des de la Conselleria i, per tant, més possibilitats hi ha que agilitin el començament del programa de detecció precoç de càncer de mama, que ja compta amb set mesos de demora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH