El FMI eleva al 0,2% la seva previsió de creixement per a Espanya en 2014

 

|

Christine Lagarde

L'economia espanyola registrarà aquest any una contracció de l'1,3%, encara que en 2014 tornarà a créixer, però de forma moderada després de dos anys consecutius en negatiu, en experimentar una expansió del 0,2%, segons les noves previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha revisat l'alça els seus pronòstics en tres i dues desenes respectivament.

La institució dirigida per Christine Lagarde torna a mostrar-se una mica menys optimista que el Govern, les últimes projeccions del qual apunten a una contracció de l'1,3% en 2013 i un repunt del 0,7% en 2014. Així mateix, com a conseqüència de l'evolució una mica més positiva de l'activitat econòmica a Espanya, el FMI ha millorat també la seva previsió d'atur, fins al 26,9% en 2013 i el 26,7% en 2014, tres desenes menys respectivament que els seus anteriors pronòstics, encara que encara pitjor que els manejats per Moncloa, que apunten a una desocupació del 26,6% en 2013 i del 25,9% a l'any següent.

No obstant això, malgrat aquesta revisió a l'alça, les perspectives de recuperació de l'economia espanyola en 2014 manejades pel FMI s'expliquen entre les més febles del conjunt de països de l'eurozona, només per darrere de les assignades a Xipre (-3,9%) i Eslovènia (-1,4%).

LA RECUPERACIÓ DE L'EUROZONA, FRENADA PER LA PERIFÈRIA.


De fet, els nous pronòstics del FMI per a la zona euro preveuen una caiguda de l'activitat del 0,4% aquest any, dues desenes menys de l'augurat al juliol, i una expansió del PIB del 1% en 2014, la qual cosa suposa una revisió a l'alça d'una desena respecte a l'anterior pronòstic.

Així mateix, la institució internacional espera que la taxa de desocupació de la zona euro aconsegueixi aquest any el 12,3%, per descendir una desena el proper exercici.

"El creixement de la zona de l'euro es veurà frenat per la gran debilitat de les economies de la perifèria", adverteix el FMI en el seu informe de 'Perspectives econòmiques', on subratlla la necessitat que Europa conclogui el sanejament del seu sistema financer i resolgui els problemes de transmissió de crèdit, així com de l'excessiu endeutament de les empreses.

D'aquesta manera, els pronòstics del FMI contemplen que Alemanya creixi un 0,5% aquest any i un 1,4% el proper, enfront del 0,3% i 1,3% augurat al juliol, mentre França ho farà un 0,2% en 2013 i un 1% en 2014, quan al juliol s'esperava una caiguda del PIB del 0,2% aquest any i una expansió del 0,8% el proper.

Per la seva banda, la institució preveu que Itàlia es contregui un 1,8% en 2013 i creixi un 0,7% en 2014, en línia amb l'anterior pronòstic, mentre que Portugal retrocedirà un 1,8% aquest any i creixerà un 0,8% el proper exercici. Així mateix, el FMI espera que l'economia de Grècia, que aquest any es contraurà un 4,2%, aconsegueixi posar fi a cinc anys de recessió amb un creixement en 2014 del 0,6%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH