El control emocional exerceix un efecte beneficiós sobre el nostre cor

|

CORAZON

Les persones que posseeixen l'habilitat de controlar les seves emocions, la qual cosa es denomina com a "regulació emocional" (RE), gaudeixen d'una major salut cardiovascular.

Així ho demostra, per primera vegada, aquest article publicat en l'últim nombre de Revista Espanyola de Cardiologia (REC), on s'ha comprovat que, efectivament, la RE es relaciona amb un indicador fiable de variabilitat de la freqüència cardíaca (VFC): el quocient baixa freqüència / alta freqüència (BF/AF), i que la RE exerceix el poder de moderar l'efecte negatiu que té l'edat sobre les variacions que existeixen en el temps entre els batecs del nostre cor.

La VFC és una eina que, en el camp de la cardiologia, s'utilitza per valorar l'estat de salut del cor ja que uns nivells baixos de tal variabilitat, estan directament vinculats a l'edat, a una major incidència de malalties cardiovasculars i a un major índex de mortalitat per causa cardíaca.

En aquest sentit, la Dra. Ruth Castillo, investigadora de la facultat de psicologia de la Universitat de Màlaga, centre on s'han dut a terme les investigacions, destaca que, "les emocions estan presents constantment, algunes vegades podem manejar-les bé però altres vegades, especialment si són emocions negatives i de major intensitat, no aconseguim manejar-les adequadament i poden impactar en el nostre cos. Concretament, emocions com l'ansietat o l'estrès sorgeixen davant una situació d'incertesa o per l'anticipació d'alguna cosa negatiu. Per la seva banda, l'empipament o la frustració sorgeixen davant l'impediment per aconseguir els nostres objectius o la simple percepció d'injustícia. Totes aquestes emocions formen part del nostre dia a dia, estan particularment presents en l'àmbit laboral i arriben a afectar de manera decisiva a la nostra salut".

Per la seva banda, l'evidència científica ha demostrat que la VFC és un bon indicador de longevitat i salut. "La capacitat del nostre cor per adaptar-se als canvis de l'entorn i respondre adaptativament als mateixos, és molt important. Imaginem que el nostre cor són les marxes d'un cotxe, no sempre és bé anar en primera com no ho és tampoc anar en cinquena. Depenent de la via per la qual anem circulant, hem d'adaptar la nostra marxa. Doncs igual funciona el cor, com més "canviï de marxa", millor és", explica la Dra. Ruth Castillo, i afegeix, "el nou d'aquesta investigació és que hem demostrat que l'habilitat per regular les emocions es relaciona amb aquest indicador, és a dir, si una persona és capaç d'engegar estratègies adequades davant una situació emocionalment intensa està també ajudant al fet que el seu cor funcioni millor i s'adapti més adequadament a les exigències diàries".

La regulació emocional (RE) és una habilitat central en la intel·ligència emocional, definida com «l'habilitat per regular les emocions pròpies i alienes promovent un creixement emocional i intel·lectual». Aquesta habilitat facilita el desenvolupament d'estratègies efectives per reduir l'impacte d'emocions negatives, per la qual cosa funciona com a protector davant situacions desafiadores i fins i tot dóna respostes fisiològicament més adaptatives. "Així, davant una situació emocionalment intensa engeguem els nostres recursos o estratègies per afrontar-la: evitar el problema, obsessionar-se amb est o acte-culpar-se, són, entre unes altres, estratègies inadequades que no només no resolen el problema, sinó que perjudiquen seriosament el nostre funcionament mental i físic. No obstant això, una bona capacitat per regular les emocions fa que engeguem estratègies que no només ens ajuden a solucionar de manera efectiva la situació conflictiva, sinó que són més beneficioses per a la nostra salut. Algunes de les respostes fisiològicament més adaptatives són la respiració, la relaxació, la distracció i fins i tot la manera que tenim de parlar-nos a nosaltres mateixos (acte-diàleg)", assenyala la investigadora de la Universitat de Màlaga.

Després de realitzar una anàlisi de covariància es va observar, per primera vegada, que efectivament existeix una relació entre RE i VFC, i que la RE es relaciona no linealment amb xifres de variabilitat més adequades, a més de moderar l'efecte negatiu que exerceix l'edat en ella. "Aquestes dades ens revelen que tant tenir una RE baixa com ser major de 41 anys té un efecte negatiu en la variabilitat de la freqüència cardíaca dels directius espanyols", subratlla la investigadora Ruth Castillo, i afegeix, "sembla ser que la RE exerceix de mecanisme protector que facilita un millor funcionament del sistema cardiovascular, sobretot quan comença la deterioració dels sistemes que ajusten l'activitat del nostre cor".

En conclusió, aquest estudi indica que l'habilitat per regular les emocions permet respondre més adequadament a les exigències de l'entorn i reduir l'impacte que les emocions negatives i l'edat tenen en la salut cardiovascular. Donat el caràcter modificable que té la intel·ligència emocional, la formació i l'entrenament en aquest tipus d'habilitats podria convertir-se en una iniciativa important per promoure la salut cardiovascular.

És per això que la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) vol remarcar la importància de dur a terme polítiques de prevenció de la malaltia cardiovascular, i donar a conèixer que posseir adequades habilitats emocionals i una actitud positiva davant la vida, juntament amb la practicar regular d'exercici i seguir una dieta saludable, és fonamental per aconseguir el nostre benestar tant físic com a emocional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH