Governs i portaveus autonòmics del PP rebutgen o desconfien de la proposta de Sánchez-Camacho

|

Camacho

Diversos governs autonòmics del PP i portaveus regionals d'aquest partit han expressat el seu rebuig cap a un sistema "singular" de finançament per a Catalunya proposat per la presidenta del partit en aquesta autonomia, Alicia Sánchez-Camacho, mentre que uns altres han admès que qualsevol proposta es pot estudiar, encara que des de la desconfiança que unes comunitats puguin sortir millor parades que unes altres.

Els Executius de Madrid i d'Aragó, així com els 'populars' extremenys, han estat els més clars en la seva oposició als plantejaments de la dirigent catalana, que ha defensat el que es denomina el principi d'ordinalidad, és a dir, que Catalunya no perdi posicions en la llista d'autonomies en el sistema de finançament una vegada que es contribueix a la solidaritat.

El PP d'Extremadura ha deixat clar que el que defensa és "el principi de solidaritat" i que això és el que recull la Constitució Espanyola, a més de subratllar que aquesta comunitat autònoma "no li dóna diners a cap" altra.

El president del Govern de Madrid, Ignacio González, ha rebutjat la proposta: "Si algú té la temptació de donar un règim fiscal a la carta, nosaltres des de Madrid demanarem que es consulti als madrilenys també per veure què règim volen des del punt de vista del finançament perquè tenen dret amb l'esforç que estan fent i el greuge que estan rebent", ha assenyalat González.

I des del Govern d'Aragó, el seu portaveu, Roberto Bermúdez de Castro, ha explicat que "no es pot dur a terme una reforma d'aquest calat que solament beneficiï a una comunitat autònoma" perquè "tots els espanyols són iguals".

"Som moltes comunitats autònomes i molts ciutadans, tots lliures i iguals", ha incidit, per argumentar que creu que el principi de solidaritat entre les regions és "indiscutible" i ha esgrimit que "no es pot fallir la solidaritat de les regions més riques a les regions més pobres. "Si no, no seríem un país", ha afegit.

IGUALTAT DE CONDICIONS

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha reclamat igualtat de condicions entre comunitats i que es descarti "un tracte de favor a ningú", i ha defensat que aquests siguin els criteris per reformar el sistema de finançament.

Encara quan qualsevol proposta es pot estudiar, la Generalitat Valenciana exigeix que tota negociació es porti dins del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en el qual participen totes les autonomies i el Govern.

Els 'populars' canaris s'han expressat en aquesta mateixa línia, i el seu secretari general, Asier Antona, ha defensat que es revisi el model de finançament perquè és també molt perjudicial per a Canàries, però ha insistit que el "lloc" per fer-ho és el CPFF.

Des de Galícia, el portaveu parlamentari, Pedro Puy, ha advertit que cap reforma del finançament "ha d'oblidar" el principi constitucional de redistribució entre autonomies, encara que ha admès no conèixer en profunditat la proposta de Sánchez-Camacho com per pronunciar-se.

Puy ha subratllat que ell és dels quals pensa que algunes especificitats de comunitats com la llengua o el dret foral "podrien ser tractades al llarg del temps d'una manera que evitaria que ara hi hagués reaccions excessives per part dels moviments sobiranistes".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH