Un estudi proposa doblegar els festius que pot obrir el comerç de Barcelona

|

Treball

L'estudi que l'Ajuntament de Barcelona ha encarregat a la Universitat de Barcelona (UB) sobre els efectes de la liberalització dels horaris comercials a la capital catalana proposa doblegar el nombre de dies en què les tendes poden obrir en diumenges i festius, amb el que aposta per que siguin entre vuit i deu més --ara es permet en vuit--.

L'anàlisi, que ha elaborat el Laboratori de Transferència en Economia Aplicada de la UB sota l'adreça de Jordi Suriñach, veu raonable apropar la ciutat a altres ciutats com Londres, París i Nova York per potenciar al màxim el seu atractiu com a ciutat de compres, però de forma progressiva per evitar, segons l'investigador, els "efectes perniciosos" d'una liberalització total.

En la seva presentació, Suriñach ha defensat que és el millor escenari sempre que s'escullin ben els dies d'obertura, com concentrar-los a l'estiu, per aprofitar l'estirada turística i evitar canviar els hàbits dels barcelonins, i evitaria una pèrdua d'ocupació i facturació al petit comerç, al que també demana millorar la seva competitivitat amb estratègies com estar en Internet.

La tinent d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, ha tornat a afirmar que l'Ajuntament decidirà què fer en funció del que consensuï el sector, que aquest ja parla de moure festius ja fixats --com obrir pel Mobile World Congress--, i ha garantit que serà "inflexible" amb la defensa del model de comerç de proximitat, que Suriñach ha demanat conservar.

SIMILAR Al REIAL DECRET-LLEI

L'escenari ideal per al petit comerç proposat en l'informe no difereix molt del que estableix el Reial decret-llei 20/2012 de l'obertura en festiu, i el possible impacte del qual per a la ciutat va motivar l'encàrrec de l'estudi: el RD fixa en 16 els diumenges i festius que poden obrir les grans superfícies durant tot l'any, amb un mínim de deu.

No obstant això, el Reial decret, que tant el Govern com l'Ajuntament no pensen aplicar --i la Generalitat ho ha recorregut--, també determina l'obligatorietat de definir una Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) per 14 ciutats, entre elles Barcelona, on hi hagi plena llibertat d'obertura durant tot l'any.

Quant a crear aquesta àrea turística en el centre, petició que havien formulat diversos eixos comercials amb el suport del Gremi d'Hotels, Recasens ha tornat a recolzar la decisió que puguin prendre els comerciants, però rebutja aquesta possibilitat perquè aniria "contra direcció" als plans municipals ja en marxa de desconcentrar el turisme fora de Ciutat Vella.

L'informe analitza tres possibles escenaris, el d'un augment moderat de festius oberts --d'entre dos i quatre dies més--, el mitjà --de vuit o deu-- i un d'elevat --de 22 a tot l'any--: el pitjor per al petit comerç, i encara més en plena crisi, seria l'elevat, amb descensos d'ocupació de fins al 5,42% --2.695 treballadors-- i de facturació del 5,63% --334,5 milions d'euros--.

En aquest escenari els qui sortirien beneficiades serien les grans superfícies, amb un augment de la facturació durant la crisi de fins al 10,21% i de l'ocupació del 4,23%, però no arribant aquest últim a suplir el descens de treballadors en el petit comerç; en els altres dos escenaris no haurien tantes diferències, i el proposat per l'investigador reportaria beneficis per a tots.

Així, obrir entre vuit i deu festius més a l'any sense canvi d'hàbits suposaria un benefici global de fins a 98 milions (0,94% més) i generar 419 ocupacions (0,53%) --en crisis, com a mínim 4,5 milions (0,04%) i 14 treballadors (0,02%)--; en el cas del petit comerç, la facturació podria augmentar entre els 0,8 i els 17,3 milions i es generarien entre quatre i 107 ocupacions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH