Entre un 20% i un 25% de la població patirà un trastorn ansiós-depressiu al llarg de la seva vida

|

depresion

Entre un 20 per cent i un 25 per cent de la població va a patir algun trastorn ansiós-depressiu al llarg de vida, segons ha avisat el vicepresident de l'Associació Espanyola de Psiquiatria Privada (ASEPP), José Antonio López Rodríguez, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el proper 10 d'octubre.

I és que, actualment, més de deu milions persones sofreixen trastorn mental com a depressió, ansietat, esquizofrènia o trastorn bipolar al nostre país. Patologies que representen entre el 25 per cent i el 30 per cent de les consultes en Atenció Primària i, a més, són la causa del 30 per cent de la discapacitat per davant de patologies com les cardiovasculars o les oncològiques.

A més, segons ha informat l'expert, aquestes patologies s'han multiplicat en els últims quaranta anys com a conseqüència de l'estil de vida, en el qual impera la rapidesa i el poc descans. "Dormir menys de 7 hores és un dels principals factors de risc de patir depressió ja que estem més cansats i sofrim més estrès", ha postil·lat.

Ara bé, i malgrat aquest augment, López Rodríguez ha advertit que aquest tipus de malalties segueixen infradiagnosticadas i estigmatitzades i que, així mateix, l'atenció sanitària a aquests pacients té "molts punts de millora". "El repte d'oferir un tractament crònic i integral, que s'aproximi a treballar per la reinserció laboral i social del pacient. A més, s'hauria de fer un esforç per augmentar el coneixement social sobre aquest tipus de malalties i per a una major formació sobre aquest tema en la Medicina de Família", ha recalcat.

Precisament, el dret a ser reinserit laboral i socialment i a gaudir dels mateixos drets i deures que en aquest sentit pugui tenir qualsevol altre ciutadà, és un dels 10 drets fonamentals de totes les persones amb algun trastorn mental i que ASEPP ha volgut destacar en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental.

De fet, el document recull altres drets, que "no sempre es compleixen" i que és el dret a rebre el millor tractament disponible, a la seguretat personal, a la protecció de la integritat física i mental, i a no ser privats de la llibertat il·legal o arbitràriament, així com a la privadesa.

"És necessari que hi hagi una major inversió en salut mental a Espanya ja que estem per sota d'altres països de l'entorn, de tal forma que es pot dir que és la germana 'pobra de l'assistència sanitària", ha comentat, per lamentar que Espanya sigui un dels països de la Unió Europea en els quals el percentatge de despesa en salut mental enfront de la despesa total en salut és menor.

Dit això, l'expert ha alertat del baix diagnòstic del trastorn ansiós-depressiu a causa que el que ho sofreix no li dóna la importància necessària o perquè la malaltia es "somatiza" amb altres símptomes. "El perfil del pacient que la pateix són homes i dones d'entre 35 i 45 anys sotmesos a una tensió contínua per estrès laboral, que en el cas de les femení es veu agreujat en sumar-li el treball a casa", ha recalcat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH