Baixa la preocupació per l'atur i es manté la inquietud per l'economia

 

|

Atur

La preocupació per l'atur va baixar 3,6 punts al setembre, un mes en el qual es va mantenir la inquietud per la corrupció, la classe política i els problemes econòmics en general. Aquests segueixen sent els quatre principals problemes del país, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), corresponent al mes passat.

L'enquesta, feta pública aquest dilluns, reflecteix que la desocupació és citada com un problema nacional en el 77,3 per cent dels qüestionaris, mentre que dos mesos abans --l'anterior estudi va ser elaborat al juliol-- apareixia en el 80,9 per cent. Aquest estudi es basa en un total de 2.475 entrevistes personals i domiciliàries realitzades en 240 municipis de 50 províncies entre els dies 3 i 12 de setembre. És a dir, el treball de camp va començar just després de conèixer-se que l'atur havia descendit en 31 persones a l'agost.

EL REGISTRE MÉS BAIX DE 2013

El registre del 77,3 per cent és el més baix marcat per la desocupació en el que va d'any. Per trobar una xifra semblant cal remuntar-se a desembre de 2012, quan la preocupació per la desocupació es va situar en el 77,1 per cent. Per darrere de l'atur, com a segon problema nacional repeteix la corrupció amb el 37,1 per cent d'esments i només tres desenes per sota del percentatge que va collir al juliol. El tercer lloc segueix sent per als problemes econòmics en general, amb un 32,5 per cent, mig punt més que fa dos mesos. Els polítics, que s'afermen a la cambra posada de la llista des de febrer d'aquest any, apareixen en el 28,2 per cent dels qüestionaris en els quals es basa l'estudi de setembre experimentant una pujada de sis desenes respecte a juliol. La sanitat, amb 10,6 per cent, torna a figurar com la cinquena preocupació nacional, en nivells molt similars als de l'anterior sondeig, mentre que l'educació, que ocupa el sisè lloc, s'anota un repunt.

La llista d'inquietuds personals està, un mes més, encapçalada per desocupació (49,5%), al que segueixen els problemes d'índole econòmica (29,6%), la sanitat (12,1%), l'educació (9,3%) i la corrupció i el frau (9,1%). D'altra banda, un 18,7 per cent dels treballadors contempla com bastant o molt probable que li tirin del treball en el curs del proper any enfront del 72,4 per cent, que jutja aquesta possibilitat com a poc o gens probable.

MALA SITUACIÓ ECONÒMICA

Així mateix, l'enquesta indica que gairebé el 86 per cent dels espanyols segueix veient malament la situació econòmica, un percentatge quatre punts menor que el registrat al juliol. En qualsevol cas, la meitat pensa que el país està pitjor que fa un any i un terç creu que dins d'un any estarà encara pitjor, mentre que només dos de cada deu espanyols confien que millori. Para prop del 40 per cent seguirà igual.

Respecte a la situació política, un 80,4 per cent la considera dolenta o molt dolenta i un 46 per cent creu que serà similar dins d'un any, enfront d'un 32 per cent que opina que empitjorarà i un 11 per cent que espera que sigui a l'inrevés.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH