Les llars sustentades per dones augmenten un 40%  a Catalunya

|

Dones

Experts alerten del risc de conflictes de rol que poden derivar en violència masclista. Les dones han passat de sustentar el 32,8% de les llars catalanes en 2006 al 45,9% en 2011, la qual cosa suposa un augment del 40% en cinc anys i un "evident canvi social", tenint en compte que els homes estan perdent el seu protagonisme tradicional en l'economia familiar.

Ho ha explicat a Europa Press el professor de Sociologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Sebastià Sarasa, a la llum de l'anàlisi de l'última Enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població (ECVHP), que revela que la crisi ha reforçat el paper de la dona com sustentadora de la llar.

Les dones amb parella lideren l'economia en el 26,9% de les cases; les dones sense parella --famílies monoparentals--, el 19%; així, els homes --tinguin o no parella-- sustenten el 54,1% de les cases, una xifra que en 2006 era del 67,2%.

Segons Sarasa "els rols estan canviant i és necessari que les polítiques s'orientin a aquest nou paper de les dones", especialment en conciliació familiar i mesures de protecció.

MÉS PES FAMILIAR I LABORAL

A més de guanyar aquest protagonisme a casa, la dona està guanyant presència en el treball qualificat, enfront de la "enorme pèrdua de pes" de l'home.

Cada vegada hi ha més directives i professionals dones, sectors on el paper masculí retrocedeix, segons Sarasa per contra, els homes guanyen presència en els serveis i els treballs menys qualificats.

També hi ha menys llars on la dona es declara inactiva --tendència que s'inverteix en el cas de l'home--, i cada vegada són més les dones disposades a acceptar ocupacions precàries.

INVERSIÓ DE ROLS

"S'estan invertint els rols laborals", ha constatat Sarasa, que alerta que aquesta tendència dispara el risc de violència masclista, per la qual cosa ha instat a les administracions a prevenir.

Per a ell, "una part de la violència masclista deriva de les frustracions mal assumides per alguns homes quan deixen de ser sustentadores principals" de la seva família, alguna cosa que pot donar-se més a les zones i barris amb majors dificultats econòmiques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH