Les ONG de cooperació en països pobres comencen a treballar a Espanya 

|

4,5 milions de nens argentins han de menjar a l'escola amb menús precaris

La situació de necessitat que viuen milions de persones ha activat l'alarma de les ONG espanyoles i internacionals que tradicionalment han operat en països en vies de desenvolupament.

Organitzacions com a Ajuda en Acció o Metges del Món, entre unes altres, estan dirigint bona part dels seus esforços a la paliación de la pobresa infantil o la retallada sanitària.

Organitzacions com a Ajuda en Acció o Metges del Món, entre unes altres, estan dirigint bona part dels seus esforços a la paliación de la pobresa infantil o la retallada sanitària

Des del començament de la crisi, les ONG que tradicionalment havien posat la mirada en països de l'exterior estan ampliant els seus esforços a Espanya. El desistiment de l'Estat com a garant dels drets dels ciutadans empeny a les organitzacions a donar resposta a les noves preocupacions i situacions de necessitat que viuen milions de persones, afectades per unes polítiques que accentuen les desigualtats.

"La desigualtat està aconseguint a tots els països", diu Alberto Casado, coordinador de campanyes d'Ajuda en Acció. "Des de les ONG portem temps advertint que la globalització ha portat una desigualtat que ja no diferencia entre nord i sud".

Aquesta organització porta anys treballant a Espanya. Abans es prestava especial atenció a l'educació en valors i a les campanyes de sensibilització en centres educatius. Avui, encara que aquests projectes segueixen el seu curs, comencen a guanyar terreny altre tipus d'iniciatives. "Quan el context s'ha empitjorat hem vist com els col·legis amb els quals treballàvem han trobat la pobresa a les seves pròpies aules".

Una situació que ha obligat a les ONG a afrontar una realitat que ja no entén de barreres internacionals: la pobresa s'ha colat als nostres barris, entre els nostres veïns i també en les nostres pròpies famílies.

Per aquesta raó, Ajuda en Acció ha engegat una campanya, en col·laboració amb centres escolars, per "recolzar a les famílies més vulnerables i esmorteir l'impacte de la crisi".

L'objectiu més immediat és la creació d'una xarxa de recolzo en la comunitat escolar que permeti detectar els casos de famílies en risc d'exclusió social que tan solament fa un o dos anys podien fer front a les necessitats bàsiques i avui han perdut la capacitat per fer-ho.

L'actuació prevista per l'organització es fonamenta en tres pilars: les beques de menjador, desdejuni i berenar, el material escolar i el suport extraescolar.

Casado explica que a mitjà i llarg termini "el projecte està orientat a convertir els centres escolars en centres socials en els quals petites comunitats creuen xarxes de suport mutu", de manera que es pugui generar una confiança entre famílies i docents.

"Ens sentim corresponsables de prendre mesures per ajudar a superar les barreres que limiten no solament el dret a l'educació dels nens i nenes, sinó el dret a una alimentació i salut adequades", ha dit l'organització en la presentació de la nova campanya.

'Ningú rebutjat'

L'accés a la sanitat universal no està garantit avui a Espanya. Segons Metges del Món, des de setembre de 2012, quan va entrar en vigor el reial decret que retirava de la targeta sanitària a immigrants irregulars, 2.300 persones queden excloses cada dia del Sistema Nacional de Salut. "Ens estem movent en el terreny de la vulneració d'un dret fonamental com és el dret a la salut", denúncia Celia Zafra, portaveu d'aquesta organització.

'Ningú rebutjat' és l'última campanya llançada per Metges del Món amb l'objectiu de continuar amb la denúncia de l'exclusió sanitària, a la qual s'afegeixen altres retallades dins de la trucada política d'austeritat com el copago.

"És un autèntic impost a la malaltia i, com a conseqüència directa, estem començant a tenir casos de malalts crònics amb rendes baixes que no poden pagar-se els tractaments", explica la portaveu. Són persones que en poc temps han perdut el seu estatus social i no poden fer front a les necessitats bàsiques. Per això, diu Zafra, "volem donar veu als afectats i afectades, i documentar-nos sobre les conseqüències del reial decret".

Sense ajudes públiques, solament amb donacions.

Hi ha més ONG de cort internacional que han començat a llançar projectes a Espanya: Acció contra la Gana i Save the Children ja tenen aliances amb altres organitzacions de tradició local per treballar en aquest plànol. Entre aquestes campanyes està 'Generació No Hunger', una iniciativa projectada cap a Europa que crida als joves al compromís per acabar amb la desnutrició a través de la mobilització social.

En 2012, Save the Children alertava que prop d'un 25% de nens i nenes podien "estar prop de la desnutrició i de la pobresa" a Espanya.

Aquesta estratègia complementària a la seva activitat habitual també té a veure amb les retallades pressupostàries de Cooperació, ja que les ONG necessiten crear complicitat amb cada vegada més socis que col·laborin amb ells davant la caiguda d'inversió pública.

Les partides pressupostades pel 2014 en Cooperació al Desenvolupament van confirmar el que es venia anticipant en exercicis anteriors: el Govern segueix maltractant les polítiques de cooperació. Com ja va publicar eldiario.es, els fons totals destinats a Cooperació al Desenvolupament han descendit durant els dos últims exercicis més d'un 60%. Encara queda pendent l'anàlisi de la resta de partides en les quals es reparteix la totalitat dela Ajuda Oficial al Desenvolupament, que va aconseguir el seu màxim en 2008 (0,5%) i des de llavors ha baixat un 70%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH