El FMI permet a Irlanda minorar el ritme de les retallades en 2014

 

|

FMI

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha aprovat que el Govern d'Irlanda minori el ritme de les retallades per 2014, que havien d'aconseguir els 3.100 milions d'euros, encara que ha suggerit que necessitarà sol·licitar un segon rescat per abaratir el finançament.

En el seu últim informe, el FMI dóna 'llum verda' a Irlanda perquè mantingui el seu objectiu de retallar 5.100 milions d'euros en els propers dos anys però que mitigui el ritme de les polítiques d'austeritat aquest any per reanimar l'economia irlandesa.

Fonts del Govern han assenyalant a la premsa irlandesa que el tijeretazo pressupostari serà "substancialment menor" als 3.100 milions requerits en el Memoràndum d'Enteniment subscrit amb la 'troica' --Banc Central Europeu, Comissió Europea i FMI-- i podria situar-se entorn dels 2.700 milions d'euros.

Irlanda, que va aprovar un rescat en 2010 de 85.000 milions d'euros, ha sortit de la recessió en la qual va recaure en el tercer trimestre de l'any passat. Aquest fet, per al cap de la missió del FMI a Irlanda, Craig Beaumont, és indicatiu que el Govern "ha de mantenir" l'objectiu bianual per així aconseguir en 2015 el dèficit del 3% del Producte Interior Brut (PIB) marcat i ha urgit a Dublín a focalitzar les properes retallades en la despesa sanitària.

SEGUNDO RESCATI

No obstant això, el feble sector bancari i la galopante deute irlandès, especialment en mans privades, necessitarà que Irlanda demani una segona ajuda financera a la Unió Europea al final de l'actual programa de rescat, que conclourà previsiblement al desembre.

En la línia amb el demandat des de Brussel·les, el FMI recomana que demani ajuda addicional i fins i tot Beaumont ha deixat entreveure la possibilitat que Irlanda s'aculli a la línia precautoria de compra de bons (OMT, per les seves sigles en anglès) que va disposar el president del BCE, Mario Draghi, l'any passat. De confirmar-se, Irlanda seria el primer país de la zona euro a sol·licitar l'OMT.

"Els bancs irlandesos afronten una feble rendibilitat que soscava la seva capacitat per reavivar els préstecs. Un suport europeu per rebaixar els costos de finançament del mercat bancari podria ajudar a sostenir la recuperació de la demanda domèstica a mitjà termini, protegint la sostenibilitat del deute i la confiança dels mercats", argumenta el FMI en el seu onzè informe de missió.

El Fons afirma que seria "desitjable" un acord que recolzés una recapitalización bancària directa a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), el fons de rescat permanent de l'eurozona, durant els test d'estrès programats per al proper any. Això, segons l'organisme radicat a Washington, "protegiria" la confiança dels mercats.

PERSPECTIVES FEBLES

Malgrat que el FMI ha aixecat la mà amb el ritme de l'austeritat i que Irlanda està complint amb el pla de reformes i ajustos acordat amb la 'troica', l'organisme considera que "les perspectives a curt termini són més febles i que els importants desafiaments en el plànol fiscal i financer encara persisteixen".

La falta de crèdit escanya l'activitat econòmica i accentua els impagaments de crèdits hipotecaris. El Govern irlandès ha alertat d'aquesta situació als bancs i els ha demanat que suavitzi les condicions.

Tot això amb una taxa de desocupació que prossegueix el seu descens però que continua en nivells alarmants. Des de principis de 2012 ha encadenat una baixada des del 15% al 13,7%, si ben gairebé sis de cada deu irlandesos en l'atur porten més d'un any sense treball, alguna cosa que per al FMI "representa un risc per al potencial creixement d'Irlanda".

La confiança dels consumidors continua en nivells baixos, el creixement de les exportacions, termòmetre de la competitivitat econòmica nacional, s'ha ralentit aquest any i el deute ascendirà fins al 123% del PIB a la fi de 2013, una de les majors preocupacions per a Dublín, Brussel·les i els analistes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH