Concedeixen la llibertat condicional a Galindo, condemnat a 75 anys per l'assassinat de Lasa i Zabala a les mans dels GAL

|

Galindo

El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional ha accedit a la proposta formulada per Presons de concedir la llibertat condicional per a l'ex general de la Guàrdia Civil, Enrique Rodríguez Galindo, condemnat pel segrest i assassinat a les mans dels GAL dels etarres José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, segons l'acte del magistrat José Luis Castro.

Els cadàvers de Lasa i Zabala, segrestats a Baiona pels GAL en 1983, van ser oposats anys després en una localitat d'Alacant on havien estat assassinats i enterrats usant calç viva per descompondre els cossos i dificultar així la seva identificació. Per aquests fets el Tribunal Suprem va condemnar a Galindo a 75 anys de presó al juliol de 2001 igual que al llavors governador civil de Guipúscoa, Julen Elgorriaga. També van ser condemnats altres tres guàrdies civils a penes compreses entre els 73 i els 71 anys i vuit mesos.

Definitivament Galindo, que actualment té 74 anys d'edat, tan sols haurà complert per aquest crim un total de 4 anys i quatre mesos a la presó, sent el període més llarg el que va estar entre maig de l'any 2000 --després de ser condemnat per l'Audiència Nacional-- i setembre de 2004 quan va ser excarcerat per motius de salut i traslladat al seu domicili on va seguir complint la seva condemna sota vigilància policial. L'ex general sofreix una dolència cardiovascular que va obligar en diverses ocasions el seu trasllat a un hospital.

4 ANY I 4 MESOS A LA PRESÓ

Després de concedir-li el tercer grau penitenciari al gener de 2005, Galindo rep ara la concessió de la llibertat condicional proposta pel Centre Penitenciari de Zuera (Saragossa) del que depèn oficialment una vegada complertes les tres quartes parts de la seva condemna (descomptades les redempcions).

"El penat ha complert les tres quartes parts de la condemna el 30 de setembre de 2013, està classificat en tercer grau, observa bona conducta i existeix un pronòstic individualitzat i favorable de reinserció social, segons informe de la Junta de Tractament (de Zuera) pel que concorren els requisits objectius i subjectius mínims necessaris per a l'obtenció de l'últim grau de compliment de la pena privativa de llibertat", justifica el jutge en el seu acte després de comptar amb el vistiplau de la Fiscalia.

Es tracta del mateix magistrat que va concedir fa un any la llibertat condicional per a l'etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga i, com en el cas del segrestador d'Ortega Lara, Rodríguez Galindo també haurà de complir una sèrie de requisits per mantenir aquesta llibertat condicional.

CONDICIONS

Segons l'acte, "haurà de quedar subjecte a la cura i vigilància del familiar que designi i accepti la custòdia", tindrà la "obligació de residir en el lloc que designi i de fixar domicili havent de comunicar al Jutjat qualsevol canvi de residència (ciutat o poble on visqui) o domicili (immoble concret, carrer o plaça)". A més haurà de sotmetre's al seguiment per part dels serveis socials penitenciaris.

Aquesta resolució, dictada el passat 30 de setembre, serà ferm aquesta mitjanit en transcórrer cinc dies hàbils sense que cap de les parts hagi presentat recurs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH