Les inscripcions de nounats en el Registre Civil es tramitaran des del centre sanitari

|

Embarassada

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres a una modificació de sis articles de la Llei de Registre Civil que permetrà la inscripció telemàtica dels naixements i les defuncions a fi d'evitar que els familiars hagin de desplaçar-se per tramitar les altes: les sol·licituds s'emplenaran en el centre sanitari i s'enviaran per internet signades per un facultatiu.

Així ho ha explicat la vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, qui ha incidit que es tracta, d'una banda, de promoure la "austeritat" en els recursos i, per un altre, d'apropar l'administració als ciutadans: "l'any passat va haver-hi 450.000 naixements a Espanya, és a dir, 450.000 desplaçaments al Registre Civil", ha postil·lat.

Els centres sanitaris funcionaran "a manera de finestreta única", ja que "des de la maternitat es podran emplenar totes les dades i s'enviaran al Registre Civil", conforme ha explicat la vicepresidenta. Ho faran els pares i el facultatiu que els vas agafar, qui utilitzarà la seva signatura electrònica per expedir la certificació mèdica amb valor registral que viatjarà per via telemàtica.

La vicepresidenta ha incidit que aprofitant aquesta reforma, l'Executiu ha reforçat a més els mecanismes d'identificació dels nounats i el procediment de determinació de la seva filiació, de manera que el facultatiu certifiqui "sense cap gènere de dubte" a través de les proves "mèdiques i biomèdiques" necessàries, la relació biològica entre mare i fill. En cas de la defunció del nounat, el certificat haurà d'estar signat per dos facultatius que "sota la seva responsabilitat", acreditaran "que del material genètic recollit de mare i fill no es desprenen dubtes" d'aquesta relació matern filial.

Per a les defuncions, en general, també funcionarà la certificació mèdica electrònica des del centre sanitari. Estarà signada pel facultatiu i haurà de recollir "l'existència o no d'indicis de mort violenta o qualsevol altre motiu pel qual no es pugui concedir la llicència d'enterrament", a fi que el funcionari que la rebi s'abstingui d'expedir-la "fins a rebre autorització de l'òrgan competent", conforme ha detallat Sáenz de Santamaría.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH