Una altra oportunitat perduda

M. Esther de l'Alcàsser i Fabregat

EL LECTOR OPINA

El debat de política general ha tornat a posar en evidència la incapacitat del govern i del parlament donar resposta a les demandes del carrer, però també la manca d'alternatives clares ni a nivell econòmic i social ni a nivell democràtic nacional. Hi ha qui ha escrit "Comencen els passos enrere". No li falten elements de raó, però més que enrere són aplaçament successius d'una crisi imparable.

El debat de política general ha tornat a posar en evidència la incapacitat del govern i del parlament donar resposta a les demandes del carrer, però també la manca d'alternatives clares ni a nivell econòmic i social ni a nivell democràtic nacional. Hi ha qui ha escrit "Comencen els passos enrere". No li falten elements de raó, però més que enrere són aplaçament successius d'una crisi imparable.

Els temes econòmics: retallades no, però sí, perquè Madrid ens obliga

Segons les intervencions de tots els representants polítics, això és el que més els preocupa ja que és el primer tema plantejat a les enquestes del que sent la gent del carrer. Segons també totes les intervencions: no volen més retallades i no es poden acceptar... però es repeteix el mantra de "Madrid no ens deixa". Genial, ja ho hem sentit massa vegades: és el mateix de Rajoy que no vol apujar impostos però ho fa perquè Brussel·les l'obliga. Un cop més, l'arc parlamentari català va donar suport a aquest raonament i a la grandiloqüència de les paraules es va imposar la tossudesa de la realitat. Al debat de política general, un cop més s'han posat les bases per a uns pressupostos 2014 on hi haurà retallades "per imposició de Madrid".

Però això no és cert hi haurà retallades perquè les prioritats dels grans grups parlamentaris no són les de la gent: abordar el problema de la desnutrició infantil; l'atur, que s'agreuja amb els treballadors públics que acomiada CiU -15.400 treballadors públics aturats més només a 2012-; retallades salarials i de condicions de treball on ja es preveu seguir-ho fent a 2014 i 2015; perquè amb o sense pròrroga de pressupostos, ara "cal" el tancament de 74 llits al Clínic per estalviar 17.5 milions més...

Perquè no hi ha una sola resolució de les desenes que es van votar que fos taxativa i clara que digués que, simplement, primer es garanteixi la gent que el pagament del deute als bancs. Només deixant de pagar els interessos de 3 dies (estem pagant 5,8 milions diaris) garantim els llits del Clínic. Els 34 milions de les beques menjador representen una setmana... o les pagues dels més de 300.000 treballadors i treballadores públics, són 4 mesos de pagar a l'ínfima minoria del capital financer. Tota la retallada del 2013 és menys que els interessos pagats als bancs, o un 10% dels 16.000 milions que s'han pagat si sumem les amortitzacions. Al contrari, preparant-se ja per les properes retallades que pensen fer, CiU i ERC han fet votar que una que diu que poc a poc seran reversibles... o sigui que seguiran retallant.

El tema estrella: la resposta a la Via Catalana, s'ajorna

El Pacte del Dret a decidir, ja dèiem que hipotecava el futur a les negociacions amb el règim monàrquic i a la permanència a la UE, però es feia "de puntetes" sota la pressió de la Diada 2012 i unes eleccions que debilitaven la proposta estrella de CiU -que li permetia compaginar tots els seus interessos- del Pacte fiscal. Però ara, amb la Declaració de Rigol, dirigida a Foment del Treball, al PSOE i a les pressions internes del capital financer expressades per Unió, es tanca qualsevol resposta real a les aspiracions del carrer. Entre el poble i el règim: CiU, amb ERC, IC-EUiA i PSC, fan pinya per condicionar-ho tot als acords amb la burgesia espanyola i els mercats europeus. Si el primer ja contenia totes les contradiccions, aquest d'ara és la seva versió més explícita.

Però ERC necessitava alguna contrapartida per a vendre al seu electorat. És la segona resolució votada: la que limita els jocs amb Madrid a final d'any, però que tampoc li diu al milió de la Via que passa després. Si Rajoy diu no, garantiran la consulta?; o si Madrid diu si, com està tractant aconseguir Duran i Lleida, amb una enrevessada pregunta que divideixi el vot, l'acceptaran?; o s'entrarà en les eleccions plebiscitàries?. En realitat, ajorna el xoc tres mesos, amb el vist-i-plau de CiU, ERC, IC-EUiA, i l'afegit de la CUP-AE.

Segueix sense consolidar-se una alternativa sòlida

Per nosaltres, que hem apostat per la CUP-AE com alternativa, aquesta és la gran preocupació. A nivell econòmic-social, es va presentar una bateria de propostes ?algunes de moviments molt encertades-, però sense posar l'accent en la que pogués respondre a l'eix central de neguit i impotència, -"perquè no hi ha diners"- que te la gent: lligar retallades i deute, anteposant la gent i encetar un treball ampli i de base per aturar els pressupostos.

Però el més greu és l'aval polític de la CUP-AE a la resolució amb CiU, ERC i IC-EUiA, una posició que s'agreuja amb l'abstenció davant la de Rigol. No es pot caure en el joc parlamentari i corre desesperat darrera les propostes que ens facin els partits burgesos i reformistes: cal ser sòlid i coherent respecte les demandes centrals de la gent. La Via va demanar dia, hora i pregunta de la consulta ?és la segona vegada que un milió de catalans ho demana- i no es presenta una resolució nítida que respongui a això: amb proposta de data i pregunta, i evitant els condicionants... Enlloc d'això es va caure en el joc de les pressions,... i acaba avalant un termini més per posar data i pregunta, facilitant les negociacions d'uns i les maniobres dilatòries dels altres que volen, aplaçar ?si no evitar- com sigui, el xoc que comporta donar una resposta a les demandes de la Via.

És una llàstima! Es una altra oportunitat perduda de la CUP-AE, per consolidar-se com el que creiem i volem que sigui: una alternativa real, amb el màxim suport social, en ruptura amb el règim monàrquic i el sistema capitalista, al servei dels treballadors i els pobles.

M. Esther del Alcázar i Fabregat
Lluita Internacionalista

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH