La Fiscalia acusa a Fabra d'intervenir en el cas Naranjax

|

Carlos Fabra

El fiscal acusa a l'expresident provincial del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, d'intervenir per aconseguir agilitar la tramitació i obtenció d'autoritzacions de productes fitosanitaris per a l'empresa Naranjax dirigida per Vicente Vilar entre els anys 1999 i 2002, mentre que la defensa de l'exdirigent 'popular' nega les acusacions i assegura que Fabra només tenia interès per què afectés la província de Castelló, "qualsevol que fos la seva naturalesa".

Així, en l'escrit d'acusació del ministeri públic, llegit en la primera sessió del judici contra Carlos Fabra, que ha començat en la secció primera de l'Audiència Provincial de Castelló, s'assenyala que l'expresident de la Diputació va intervenir amb diversos ministeris i es va reunir amb responsables polítics per aconseguir la llicència per a la producció i comercialització del fitosanitari Abamectina (ABAC), principal producte de les empreses controlades per Vilar i la seva exdona, que es va aprovar el 18 d'octubre de 1999.

A més, el fiscal afirma que entre 1999 i 2004 Fabra i la seva exdona, Amparo Fernández, "van realitzar un elevat nombre d'operacions bancàries en els comptes de les quals eren titulars, tals com a ingressos en efectiu, mitjançant xec o transferència, així com cobraments en efectiu de xecs i altres pagaments en efectiu que no es corresponen "ni amb el patrimoni ni amb la renda per ells declarats i que van ser ocultats a la Hisenda Pública".

Pel seu costat, la defensa de Carlos Fabra, nega en la seva qualificació els fets i que Fabra "es valgués el seu càrrec de president de la Diputació per intercedir davant ministeris i agilitar la tramitació de productes fitosanitaris". Segons aquesta part, només existia l'interès de Fabra "pel que afectés la província de Castelló, qualsevol que fos la seva naturalesa".

En el seu escrit de qualificacions provisionals, el fiscal sol·licita fins a 13 anys de presó per a Carlos Fabra, una multa d'1,98 milions d'euros i una indemnització de 693.000 euros pels delictes de tràfic d'influències, suborn i quatre delictes fiscals.

A més, sol·licita per a Vicente Vilar quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros, igual que per a l'exdona d'aquest, Montserrat Vives, tots dos acusats del delicte continuat de suborn. Per l'exesposa de Fabra, Anticorrupció reclama sis anys de presó per tres delictes contra la Hisenda Pública, una multa de 860.000 euros i una indemnització de 428.644,5 euros.

Finalment, per l'exsenador del PP, Miguel Prim, el ministeri públic demana un any de presó per un delicte continuat de tràfic d'influències i cinc anys d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic.

Per la seva banda, la UCE eleva la petició de pena per a Carlos Fabra a 14 anys i sis mesos de presó, una multa de 6.868.129,98 euros i una indemnització de 886.475,89 euros; per a la seva exdona, María Amparo Fernández, demana set anys i sis mesos de presó, una multa de 2.571.867,48 euros i una indemnització de 586.372,08 euros.

Per a Vicente Vilar, al que acusa de suborn i tràfic d'influències, l'acusació popular sol·licita tres anys i onze mesos de presó i una multa de 2.637.684,06 euros.

Així mateix, acusa a Montserrat Vives de suborn i tràfic d'influències i sol·licita per a ella la mateixa pena que per la seu exmarit. Per a Miguel Prim demanda un any de presó per tràfic d'influències.

LES DEFENSES DEMANEN L'ABSOLUCIÓ

Igual que l'advocat de Carlos Fabra, la resta de defenses han sol·licitat la lliure absolució per als seus patrocinats. Així, el lletrat de Montserrat Vives, afirma que no són certs els fets relatats per l'acusació, i solament reconeix que la seva defensada va adquirir el 50 per cent de l'empresa Artemis 2000 al costat de l'exdona de Carlos Fabra, l'administrador de la qual era Vicente Vilar.

La defensa de Vicente Vilar també es mostra disconforme amb les acusacions i diu que els fets no van ocórrer tal com aquestes assenyalen. Segons el seu advocat, l'empresari "no va cometre delicte algun" i "va acceptar la intervenció de Fabra davant diversos ministeris per interessar-se pels expedients que es tramitaven per aconseguir llicències de productes fitosanitaris de la seva empresa".

"No pot ser considerat autor de cap delicte, per la qual cosa procedeix la seva absolució", segons l'escrit. El lletrat de Miguel Prim destaca en les seves conclusions que els fets imputats al seu defensat no són certs, per la qual cosa demana la seva absolució.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH