A Espanya 500.000 persones pateixen hepatitis C i no ho saben

|

VACUNACIO

A Espanya hi ha prop de 900.000 persones que sofreixen hepatitis C, de les quals més de 500.000 desconeixen que la pateixen, i gairebé 300.000, tenen hepatitis B, els dos tipus d'hepatitis "més prevalentes i perilloses", segons ha alertat aquest dilluns l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), durant la presentació una campanya informativa 'Un simple gest pot canviar-te la vida'.

Aquesta nova campanya viral, a imatge de les quals es realitzen a Estats Units i França on han tingut molt èxit, pretén "portar a la societat els progressos que hi ha en les malalties hepàtiques i traslladar aquesta informació per eliminar les barreres entre pacient i metges", ha explicat el president de l'AEEH, el doctor Jaume Bosch.

La campanya, que es distribuirà entre més de 13.000 farmàcies de tota Espanya, es dirigeix al conjunt de la població, encara que vol centrar-se especialment en aquells col·lectius que estan en alt risc i donar a conèixer noves formes de contagi que han anat adquirint importància amb el temps al nostre país, tant en el cas de l'hepatitis B com en la C.

Es tracten de patologies víriques que cursen sense símptomes, que són molt desconegudes entre la població, i que poden ser detectades gràcies a una senzilla anàlisi de sang. Precisament, destaca Bosch, entre els seus objectius es troba que la població que pugui veure's dins del grup de risc acudeixi al seu metge d'Atenció Primària per realitzar-se la prova de detecció.

"D'EPIDÈMIA A PANDÈMIA"

L'hepatitis és la primera causa de cirrosis i de càncer de fetge i es calcula que entre un 10% i un 15% dels pacients cirróticos acabessin desenvolupant un càncer de fetge en els cinc primers anys del diagnòstic de cirrosis. Segons Calleja, aquestes xifres es veurien molt reduïdes mitjançant un diagnòstic primerenc i un tractament adequat.

D'altra banda, actualment, solament entre un 5% i un 10% dels pacients hepàtics reben tractament antiviral i aquesta situació es deu, bàsicament, al baix percentatge de detecció de l'hepatitis pel desconeixement general de la malaltia, als importants efectes secundaris dels fàrmacs actuals i a l'actual crisi econòmica que causa un accés desigual al tractament per part de les diferents comunitats autònomes.

Encara així, les expectatives entorn de nous tractaments són optimistes i es preveu que dins de cinc anys es comercialitzin medicaments capaços de guarir el 95 per cent dels casos, a més de ser més segurs per al pacient i tenir menys efectes secundaris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH