El Congrés aprova avui la iniciativa per protegir les corregudes de toros com a Patrimoni Cultural de la Humanitat

|

corregudes toros

La Comissió de Cultura del Congrés té previst aprovar aquest dimecres la iniciativa per protegir les corregudes de toros en considerar la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Es tracta de l'últim tràmit parlamentari abans d'enviar el text al Senat para, si no hi ha canvis, procedir a la seva aprovació definitiva.

La nova llei sorgeix de la iniciativa ciutadana que va arribar al Congrés avalada amb 600.000 signatures, entre elles les de polítics com Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre, escriptors com Mario Vargas Llosa, i cantants com Joaquín Savina.

La proposta inicial pretenia declarar els toros com Bé d'Interès Cultural, a resguard de prohibicions per part de comunitats autònomes com la qual va decidir Catalunya. No obstant això, en les seves esmenes parcials el PP ha apostat per declarar la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial com els quals declara la UNESCO.

En concret, el PP insta al Govern a donar el "impuls als tràmits necessaris per a la sol·licitud de la inclusió de la Tauromàquia en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat".

Aquesta esmena va en la línia d'una altra presentada per UPyD, partit que assenyala que "la tauromàquia, que comprèn totes les expressions socials i culturals vinculades a la brega de toros, constitueix un element del patrimoni cultural immaterial espanyol, en els termes contemplats per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO".

PLA NACIONAL DE PROTECCIÓ

Així mateix, el PP proposa un Pla Nacional que reculli les mesures de Foment i Protecció de la Tauromàquia, garantint el lliure exercici dels drets inherents a la mateixa, al mateix temps que advoca per l'actualització de la normativa taurina a través del marc de col·laboració de la Comissió Consultiva Nacional d'Assumptes Taurins.

En aquesta línia, el Grup Popular vol impulsar "normes i actuacions que fomentin el principi d'unitat de mercat, responsabilitat social i llibertat d'empresa en l'àmbit de la Tauromàquia, en consideració als beneficis econòmics, socials i mediambientals que genera".

També pretén el PP impulsar i fomentar, "en col·laboració amb les restants administracions públiques, els mecanismes de transmissió dels coneixements i activitats artístiques, creatives i productives que conclouen en la correguda de toros i en l'art de bregar, així com potenciar altres mesures d'identificació, documentació, investigació, valoració i transmissió d'aquest patrimoni".

LES COMPETÈNCIES

La qüestió competencial va centrar les crítiques dels nacionalistes catalans i bascos, mentre que des d'Esquerra Plural, (IU-ICV-CHA), ERC i Compromís es critica el sofriment dels toros, que consideren maltractament.

El PSOE, que fins ara s'ha mantingut en l'abstenció i només ha recolzat a CiU en la defensa de les competències autonòmiques, posa l'accent en les seves esmenes en què el Govern ha de "respectar les normes sobre espectacles taurins que puguin dictar les CCAA en l'exercici de les seves competències constitucionals i estatutàries".

En la mateixa esmena, els socialistes reclamen que el Govern vetlli pel compliment de la "legislació sobre protecció del menor i altra normativa aplicable, especialment, les lleis sobre protecció animal".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH