Aconsegueixen que dones infèrtils es quedin embarassades després d'induir el creixement de l'òvul

|

Òvul

Investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford, en Pal Alt, Califòrnia, Estats Units, han identificat una forma d'induir als ovaris d'algunes dones infèrtils per produir òvuls. Amb la seva tècnica, van recollir òvuls viables de cinc dones amb insuficiència ovàrica primària, una de les quals ha donat a llum un bebè sa i una altra està embarassada, segons anuncien els investigadors en l'edició digital d'aquest dilluns de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Vint-i-set dones a Japó van participar en l'estudi experimental, de les quals els investigadors van ser capaços de recollir òvuls madurs per a la fecundació 'in vitro' de cinc d'ells. A pesar que encara no ha estat provada en dones amb altres causes d'infertilitat, els científics planegen investigar si la tècnica també pot ajudar a les quals tenen menopausa precoç causada per la quimioteràpia o la radioteràpia i les infèrtils de 40 a 45 anys.

La tècnica, que els investigadors criden "activació in vitro" o IVA, requereix extreure un ovari (o una porció d'un ovari) de la dona, tractar-ho fos del cos i després reimplantarlo prop de les seves trompes de Fal·lopi. A continuació, es tracta a la dona amb hormones per estimular el creixement de les estructures especialitzades dels ovaris que es denominen fol·licles, que es desenvolupen en òvuls.

Es va observar el creixement del fol·licle en vuit de dones i totes elles havien mostrat signes de fol·licles residuals abans del trasplantament. Aquestes vuit pacients tractades amb hormones per estimular l'ovulació i cinc dones desenvolupessin òvuls madurs que es van recollir per a la fertilització in vitro. Els ous van ser fecundats amb l'esperma dels companys de les dones i els embrions de quatre cèl·lules resultants es van congelar i després es van transferir a l'úter.

"Les dones amb insuficiència ovàrica primària entren en la menopausa molt primerenc en la vida, abans de complir els 40", va dir Aaron Hsueh, professor d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de Stanford i autor principal de l'estudi. "Investigacions anteriors han suggerit que aquestes dones tenen encara fol·licles primordials primaris i secundaris molt petits i que a pesar que ja no estan tenint cicles menstruals encara poden ser tractables. Els resultats obtinguts amb els nostres col·laboradors clínics a Japó ofereixen l'esperança que aquest grup de pacients pot ser tractat", va postil·lar.

Les dones neixen amb centenars de milers de fol·licles primordials, cadascun amb un òvul inmaduro. En general, només un fol·licle es desenvolupa fins a la maduresa cada mes i allibera un òvul en la trompa de Fal·lopi per a la fertilització. Aproximadament, l'1 per cent de les dones en edat reproductiva al país té insuficiència ovàrica primària, la qual cosa significa que els seus ovaris no produeixen quantitats normals d'estrògens o alliberen òvuls regularment.

El nou estudi es basa en un treball anterior que demostra que una via de senyalització que consta de diverses proteïnes, incloent una trucada PTEN, controla el creixement del fol·licle en l'ovari. En 2010, Hsueh va mostrar que el bloqueig de l'activitat de PTEN en el ratolí i els ovaris humans va ser suficient per encoratjar a fol·licles inactius a créixer i produir òvuls madurs. La majoria dels fol·licles romanen en estat latent durant anys o dècades per conservar la quantitat finita d'òvuls d'una dona.

"Per a les pacients amb insuficiència ovàrica primària, la donació d'òvuls és l'única opció per tenir un bebè", va assenyalar Kazuhiro Kawamura, professor associat d'Obstetrícia i Ginecologia a l'Escola de Medicina St. Marianna i autor principal de l'estudi i director dels aspectes clínics de la investigació.

Valerie Baker, professor associat d'Obstetrícia i Ginecologia i director de la divisió d'Endocrinologia Reproductiva i Infertilitat de Stanford, afirma: "Encara que hi ha molt poca informació disponible sobre aquest tractament experimental per garantir qualsevol tipus de taxa d'èxit, l'enfocament sembla molt prometedor per a les dones que s'han quedat sense òvuls". Baker, que també és el director del Programa de Stanford d'insuficiència ovàrica primària, no va participar en l'estudi actual, però treballa amb Hsueh per continuar investigant el tractament experimental a Japó i en Stanford.

L'èxit d'aquesta tecnologia es deu una combinació dels dos tractaments coneguts que indueixen el creixement del fol·licle. S'ha sabut durant dècades que la interrupció mecànica de l'ovari a través de tall o perforació de petits forats pot estimular el desenvolupament de fol·licles inactius i s'ha utilitzat aquest enfocament en el passat per tractar a les dones amb una condició coneguda com a síndrome d'ovari poliquístico, que són pacients amb cicles menstruals absents o irregulars i que poden ser infèrtils, però que no se sap per què funciona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH