Fins a nou CCAA no aplicaran el copagament en fàrmacs de dispensació hospitalària ambulatoria

|

Medicines

Catalunya, Canàries, Andalusia, Aragó, País Basc, Comunitat Valenciana, Extremadura, Castella i Lleó i Balears no aplicaran, ja sigui per rebuig o per problemes per a la seva implantació, el copagagament a medicaments de dispensació ambulatoria a l'hospital, és a dir aquells que "sense tenir la qualificació d'ús hospitalari" solament es dispensen a pacients no hospitalitzats en les farmàcies dels hospitals, que entra en vigor aquest dimarts, 1 d'octubre.

Aquesta mesura, que la ministra de Sanitat, Ana Mato, justificava en la Cambra baixa com una mesura d'estalvi per garantir la incorporació de fàrmacs innovadors al Sistema Nacional de Sanitat, ha estat rebutjada pel seu fons per Andalusia --que aquest dilluns feia efectiu el primer el recurs d'alçada contra la mesura--, Balears, Canàries i País Basc --les dues últimes han anunciat possibles recursos de persistir la mesura--.

Per contra, Galícia, Madrid, Castella-la Manxa, Cantàbria, Murcia i La Rioja, admetien que engegarien el seu establiment en tractar-se d'una legislació bàsica estatal; la resta de comunitats manifestaven la seva impossibilitat immediata d'implantar aquest copago per motius de gestió en la seva implantació.

Aquest copago, que es publicava el dijous 19 de setembre el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ja es va anunciar fa uns mesos i ve motivat per la necessitat que totes les CCAA, "que són les que han de posar-ho en vigor", utilitzin l'assignació d'aportació reduïda per a aquests fàrmacs, assenyalaven en el seu moment fonts de Sanitat.
"S'ha comprovat que no tots els fàrmacs dispensats tenien aquesta consideració i abans que les CCAA ho posin en vigor el Ministeri de Sanitat el que fa és assegurar-se que tots els medicaments seran d'aportació reduïda", han afegit.

En total, són 157 presentacions farmacològiques de poc més de 50 medicaments destinats a processos crònics o greus --oncològics, hepatitis, reproducció assistida, l'artritis reumatoide o degeneració macular, entre uns altres-- que, fins ara, estaven exempts de pagament.

Aquests medicaments, segons assenyalen des de Sanitat, "compleixen amb les condicions per ser considerats d'aportació reduïda, en tractar-se de medicaments d'elecció en el tractament de malalties greus o cròniques, i estant limitada la seva dispensació, en l'àmbit del SNS, als pacients no hospitalitzats en els serveis de farmàcia dels hospitals".

L'aportació de l'usuari a aquests medicaments, que estaven exempts del copago, serà d'un 10 per cent del PVP del medicament, amb un màxim actualment fixat en 4,20 euros, d'acord a la Resolució de 21 de gener de 2013, de la Direcció general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia.

"Això significa que si el medicament costa 30 euros l'aportació serà de 3 euros, però si el medicament costa 100 euros l'aportació no serà més de 4,20 euros perquè aquest és el topall", explicaven.

REBUIG DE METGES, PACIENTS I PARTITS

D'altra banda, la mesura ha suscitat des del primer moment el rebuig de pacients, metges i dels diferents grups de l'oposició.

El PSOE ha recolzat la posició manifestada per les comunitats i ha instat al Govern al fet que deixi "sense efecte" aquesta mesura, al mateix temps que demanava la dimissió de Mato.
Mentre, el portaveu d'Esquerra Plural en la Comissió de Sanitat del Congrés i diputat d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha qualificat al Reial decret de copago farmacèutic de "infàmia i gestió deslleial" de la sanitat pública; mentre que des d'UPyD destacaven l'escassa recaptació de la mesura.

Quant als pacients i metges, la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics (FNETH) denunciava que l'Administració ignori "sistemàticament" l'alta prevalença d'afectats per aquesta malaltia; l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH) remetia una carta a Mato expressant-li "l'impacte que suposaria en els malalts de patologies hepàtiques"; i la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer recordava que la mesura "perjudica als nens i adolescents malalts de càncer".

Per la seva banda, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) ha qualificat de "plenament injustificat" el copago de fàrmacs de dispensació hospitalària ja que, al seu judici, és una mesura que planteja "dificultats" en la seva aplicació i, a més, no contribueix a racionalitzar el consum ni serveix com a instrument de finançament addicional.

Tambien, FACUA-Consumidors en Acció va acusar al Govern i, concretament al Ministeri de Sanitat, de dur a terme un "nou atac" contra els malalts que pateixen malalties cròniques o greus.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH