El nou superregulador permetrà un estalvi de 30 milions a l'any

 

|

Santamaría

El Consell de Ministres ha aprovat l'estatut de la nova Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), el superregulador que ha dissenyat el Gobierno que actuarà en diversos sectors d'activitat i permetrà a l'Estat estalviar prop de 30 milions d'euros a l'any "en costos de funcionament".

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i portaveu del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell, on ha recordat que l'objectiu de crear la CNMC és millorar l'eficàcia, la seguretat jurídica i la transparència en el funcionament dels mercats i sectors productius para garantirà així la competència efectiva.

Amb la seva creació, el Gobierno pretén aglutinar 8 organismes supervisors (5 existents, 2 en tramitació i 1 anunciat) en un solament de competència i mercats que garanteixi a més la coordinació entre aquests dos àmbits, alguna cosa que fins ara no es donava.

Segons la vicepresidenta, l'estructura del nou organisme suposarà així un estalvi important en termes de costos, ja que es reduirà el nombre de seus, consellers (de 50 a 10) i alts càrrecs, que disminuiran en un 35-40% sense minvar la professionalitat del supervisor ni la seva capacitat d'actuació.

La CNMC es configura com un organisme públic adscrit al Ministeri d'Economia i Competitivitat, amb personalitat jurídica pròpia i plena independència del Gobierno, de les administracions públiques i dels agents de mercat. Se li atribueix la consideració d'Autoritat Nacional de Competència, Autoritat Nacional de Reglamentació i Autoritat Reguladora Nacional. Aquesta previst que comenci a funcionar en la primera quinzena d'octubre.

La CNMC comptarà amb un president i un Consell format al seu torn pel propi president, un vicepresident i vuit consellers. El Consell funcionarà en Ple i en Sales, que coneixeran els assumptes que no estiguin atribuïts expressament al Ple.

El Consell del Ple aprovarà, per majoria de sis vots, el règim de rotació entre Sales dels consellers, establint el nombre de consellers sotmesos a rotació i la periodicitat d'aquesta.

QUATRE ADRECES D'INSTRUCCIÓ.

Els òrgans de direcció de la CNMC seran les seves quatre direccions d'instrucció: competència, telecomunicacions i sector audiovisual, energia i transport i sector postal.

En concret, la direcció de competència comptarà amb una sotsdirecció d'indústria i energia, de societat de la informació, de servei, de càrtels i clemència i una de vigilància. Per la seva banda, la direcció de telecomunicacions i sector audiovisual tindrà una sotsdirecció de regulació de comunicacions electròniques, una altra d'anàlisis de mercats de comunicacions electròniques, una sotsdirecció tècnica de comunicacions electròniques i una sotsdirecció audiovisual.

De la mateixa forma, la direcció d'energia comptarà amb una sotsdirecció d'energia elèctrica, una altra de gas natural, una altra de regulació economicofinancera i preus regulats i una altra de mercats derivats de l'energia. Finalment, la direcció del transport i el sector postal comptarà amb una sotsdirecció de tarifes aeroportuàries, una altra del sector ferroviari, una del sector postal i una altra d'anàlisi de mercats.

D'altra banda, el Gobierno ha presentat la seva proposta pels 10 membres del Consell de la CNMC, que presidirà José María Marín Quemada, actualment vocal del Banc d'Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH