Espanya replica al Penyal que el llançament de formigó es va fer "sense control" i destruint el calador

|

Gibraltar

El Gobierno ha contestat a l'informe elaborat per les autoritats de Gibraltar i distribuït per l'Ambaixada britànica a Espanya en el qual defensen el llançament de formigó en la Badia d'Algesires argumentant que això s'ha dut a terme "sense cap control, autorització ni estudi ambiental previ" i que ha causat la "destrucció del calador de pesca".

En un comunicat, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient ha recordat que, com consta en la denúncia davant la Fiscalia de Medi ambient elevada a la Comissió Europea per al seu estudi, l'abocament de formigó s'ha produït a 200 metres d'una Zona d'Especial Conservació d'acord a la normativa comunitària sense avaluar els efectes sobre els valors ambientals de la zona.

D'aquesta forma, Espanya ha respost a Gibraltar negant que, com sosté la colònia, el llançament de 70 blocs de formigó respongui a motius mediambientals o de protecció dels recursos pesquers. "S'ha fet sense cap control, autorització ni estudi ambiental", ha argumentat el Ministeri, "i ha causat la destrucció del calador de pesca, una pesca que era legal, i mai d'arrossegament, enfront del que afirma Gibraltar".

"Abans ha d'analitzar-se on es crea, quines espècies i hàbitats existeixen a la zona, com dur-ho a terme, així com ponderar els efectes ambientals. En el cas de l'abocament de Gibraltar gens d'això s'ha fet", denúncia. Segons Espanya, "amb els arguments que utilitza Gibraltar, es podria enfonsar qualsevol cosa en qualsevol lloc del mar i considerar-ho escull artificial". "No és així, per descomptat, com es creen aquests esculls a Espanya", postil·la.

CRITICA LA FALTA DE RIGOR CIENTÍFIC

El Ministeri que dirigeix Miguel Ángel Arias Cañete critica l'abocament dut a terme "en aigües espanyoles" per la colònia britànica en entendre que no ha respectat la Llei de Costas ni la del mitjà marí, a més de la normativa de pesca i sectorial d'aplicació. També, que els arguments gibraltarenys "manquen del menor rigor científic" en sostenir, per exemple, que els blocs poden proporcionar llocs de refugi per a les espècies pesqueres, encara que considera "molt dubtós" que les utilitzin com a zones de fresi al no formar part de l'hàbitat natural d'aquesta zona. Censura així mateix que es perjudiqui a la pesca artesanal i que s'impedeixi l'ús sostenible dels recursos marins."Es tracta d'un fons sorrenc d'entre 4 i 6 metres de profunditat, on l'únic recurs pesquer és un banc marisquero. Es descarta per tant que es tracti d'un escull amb finalitats de protecció", diu la nota.

SENSE PRECEDENTS A EUROPA

El Ministeri de Medi ambient continua al·ludint a la reducció de la columna d'aigua per a la navegació fins a 1,5 metres, "després s'obstaculitza completament la navegació, i s'alteren les condicions hidrogràfiques". "No consta que a Europa s'hagi instal·lat mai un escull a aquesta profunditat tan escassa".

Citant el propi informe de Gibraltar, al·lega que és "fals" afirmacions com que "el fons marí és de composició sorrenca i no existeix cap hàbitat o espècie protegida". "L'hàbitat '1110 Bancs de sorra coberts permanentment per aigua marina poc profunda (Bancals sublitorales)' sí és un hàbitat de l'Annex 1 de la Directiva hàbitats", subratlla.

És fals, conclou l'argumentació espanyola, que "la zona no constitueix ni una ruta de transport marítim, ni una zona d'exclusió militar, ni una zona d'esbarjo", ja que, defensa el Ministeri, "per la zona circulen nombroses embarcacions de tot tipus".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH