Descobreixen la clau per reduir els oblits

|

Claus

Un equip de neurocientífics de la Universitat de Nova York, a Estats Units, ha trobat una clau per reduir els oblits. Els seus resultats, publicats en la revista 'Neuron', mostren que quant millor sigui la coordinació entre dues regions del cervell és menys probable que s'oblidi la informació recentment obtinguda.

"Quan els records estan recolzats per una major coordinació entre les diferents parts del cervell, és un senyal que estaran en la memòria durant més temps", va explicar la principal autora de l'estudi, Lila Davachi, professora associada en el Departament de Psicologia i el Centre per a la Ciència Neural de la Universitat de Nova York.

Normalment, s'entén que la clau per a la consolidació de la memòria, la fixació d'una experiència o informació en el nostre cervell, és la senyalització en l'hipocamp del cervell a través de diferents àrees corticales. D'altra banda, s'ha plantejat la hipòtesi, però mai demostrat, que com més gran és la distribució de la senyalització, la informació s'aferma més forta en el nostre cervell.

Davachi i el seu col·lega Kaia Vilberg, ara investigadora postdoctoral en el Centre per a la Longevitat de la Universitat de Texas i l'Escola de Ciències del Comportament i el Cervell de Dallas, a Estats Units, van tractar de determinar si hi havia evidència científica per a aquesta teoria. Per a això, van examinar com es formen els records en les seves primeres etapes a través d'una sèrie d'experiments en un període de tres dies.

En el primer dia d'estudi, els investigadors van treballar per codificar o crear nous records entre els subjectes de l'estudi, mostrant-los una sèrie d'imatges-objectes i escenes a l'aire lliure, els quals van ser aparellats amb paraules. A continuació, es lesnpidió que formessin una associació entre la paraula i la imatge presentada en la pantalla.

Al segon dia, els subjectes van tornar al laboratori i van completar una altra sèrie de tasques de codificació utilitzant nous conjunts d'imatges i paraules, la qual cosa va permetre als investigadors comparar els dos tipus de memòria: la més consolidada, la memòria de llarga durada (LD) codificada el primera dia, amb la menys consolidada, la memòria de curta durada (SD) codificada en el segon dia.

Després d'un breu descans, es va posar als participants en una màquina de ressonància magnètica amb la finalitat de controlar l'activitat neuronal i se'ls va mostrar les mateixes parelles d'imatges i paraules que van veure en els dos primers dies, així com una nova ronda d'efectes visuals combinats amb paraules. Després van completar una prova de memòria d'aproximadament la meitat de les parelles vistes fins al moment i el tercer dia, van tornar al laboratori per a una prova de memòria amb les imatges restants.

En posar-los a prova durant diversos dies, els investigadors van ser capaços d'aïllar records que es van oblidar o van ser preservats en el temps i, així, comprendre millor els factors neurològics que contribueixen a la preservació de la memòria. Els seus resultats van mostrar que els records (per exemple, les associacions de paraules i imatges) que no van ser oblidats es van associar amb una major coordinació entre l'hipocamp i l'escorça cerebral esquerra perirrinal (LPRC) i dues parts del cervell prèviament vinculades amb la formació de la memòria.

Per contra, va anar notablement menor la connectivitat entre les regions per a les associacions visuals amb paraules que els subjectes de l'estudi tendien a oblidar. A més, els investigadors van descobrir que l'activitat cerebral coordinada entre l'hipocamp i l'activitat LPRC, però no en general en aquestes regions, es relaciona amb l'enfortiment de la memòria, argumentant que contribueix a la longevitat dels records.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH