La injusta i poc democràtica pròrroga pressupostària

Joan Carles Gallego

Finalment, a finals d'agost, el Govern de la Generalitat ha sentenciat el que feia temps que es venia insinuant, la pròrroga pressupostària. Aquesta decisió consolida l'estructura de despesa pressupostària del pressupost del 2012, que van ser aprovats amb els vots de CiU i PP, i adequa les partides al límit de dèficit establert finalment pel govern central, el que representa unes retallades d'uns 2.000 M d'? en la despesa pública. La pròrroga imposada pel govern és un frau democràtic, ja que impedeix el debat polític i social en relació al seu contingut i prioritats. La ciutadania patirem de nou unes retallades injustes, en un context social cada cop més degradat, d'empobriment i desigualtat, pels alts nivells de desocupació, l'exhauriment de les prestacions i subsidis, la pèrdua de poder adquisitiu de els pensions i les rebaixes salarials que s'estan imposant als treballadors i treballadores.

El límit el dèficit del 1,58% imposat pel Govern central té el seu origen en la reforma de la Constitució i la posterior Llei d'estabilitat pressupostària aprovada amb els vots de PP, PSOE i CiU, que prioritza el pagament del deute financer davant les polítiques adreçades a les persones. Sens dubte aquests pressupostos tindrà efectes dramàtics per als serveis públics i les persones. Portem tres anys consecutius de retallades (educació, salut, atenció social, etc) i, malgrat l'esforç dels professionals que hi treballen i que estan patint també l'atac a les seves condicions laborals i salarials, la ciutadania estem patint l'empitjorament en la prestació i qualitat dels serveis. Una situació que genera majors desigualtats socials i posa en risc la cohesió social.

Davant l'evidència de la inutilitat i la injustícia de les polítiques pressupostàries fonamentades en l'austeritat dogmàtica i la manca d'estímuls a la reactivació econòmica, el Govern català s'hauria d'haver plantat davant del Govern de l'Estat i haver elaborat uns nous pressupostos prioritzant les polítiques per a la ciutadania, com les educatives, sanitàries o de serveis socials, que a més ajudessin a impulsar la demanda interna i la reactivació econòmica. Malauradament la pròrroga suposarà retallar més del que s'hauria de retallar i, a més, es farà de forma indiscriminada sense que puguin fer-se ampliacions de partides, tot i que puguin ser d'urgència. Que l'Executiu de manera unilateral aprovi els pressupostos al marge del tràmit parlamentari de la llei més important per establir les polítiques quotidianes, furtant el debat polític i social, és qüestionable des del punt de vista democràtic.

Amb la pròrroga el Govern de la Generalitat renuncia a obtenir ingressos addicionals fins el 2014. La immediata aplicació d'impostos com el de successions hauria permès incrementar els ingressos actuals entre 400 i 500 milions d'euros, sense que les petites i mitjanes herències haguessin de tributar -només ho farien les herències a partir de 160.000 euros-. Una renúncia que contrasta amb la reducció de la taxa sobre el joc aplicable als casinos, que el Govern proposa passi de l'actual 55% al 10% dels ingressos bruts i que suposarà una pèrdua de 185 milions d'euros anuals -reduir el 82% de la recaptació actual-. S'ha perdut un any per establir aquests i altres ingressos addicionals que haguessin ajudat a estalviar part de les retallades previstes per a 2013.

Malauradament la pròrroga de pressupostos per a 2013 suposarà majors i més injustes retallades per a les persones, sense respectar els mecanismes democràtics. El Govern català es tenia que haver plantat davant un límit de dèficit que posa en perill el model social i prioritzar la despesa social. Existeixen alternatives a les retallades amb ingressos addicionals, redistribuint la riquesa existent de manera justa.

Joan Carles Gallego

Secretari general de CCOO de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH