Tots els grups polítics catalans acorralen a Mas-Colell i Santi Vila per la gestió del concurs de l'ATLL

|

Finalment la Generalitat complirà la sentència i traurà a Acciona d'ATLL

A excepció de CiU, la resta de formacions polítiques catalanes han retret tant al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell com a l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, la nefasta gestió del concurs de l'ATLL. Una de les sentències desfavorables de la qual s'està dirimint actualment en el Tribunal Suprem per la presentació d'un recurs per part del Govern. En les setmanes vinents s'espera que d'altra banda el citat Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dicti noves sentències que deixaria més en evidència la desastrosa actuació per part de la Generalitat d'aquest concurs. Vila ha afirmat, no obstant això , que ara "ACCIONA segueix prestant el servei de forma legal".

Davant les declaracions del conseller, Santi Vila, sobre la legalitat de l'abjudicacció d'ACCIONA del concurs de l'ATLL cal recordar que com ve informat Catalunyapress des de l'inici del controvertit concurs existeixen dues sentències del TSJC i un dictamen d'un organisme de la Generalitat, l'OARCC, tots dos executius segons la legislació vigent pel qual a aquesta empresa estaria exclosa per incompliment de plecs. Alguna cosa que la Generalitat s'està negant a complir malgrat el que dictamina la jurisprudència vigent.

Aquest dimecres en la Comissió on es va abordar de forma monogràfica les decisions polítiques que sobre aquest concurs de l'ATLL s'han vingut succeint el socialista Jordi Terrades afirmava que "el Govern hauria de preguntar-se perquè ens trobem en aquesta situació. Tothom sap que la gestió pública de l'ATLL sempre ha estat bona, llavors per què hem arribat a aquesta situació?". I en aquest sentit ha dit "si el Govern considerava que calia privatitzar la gestió ha tingut dos anys per fer-ho d'una forma més que tranquil·la. Per això no s'entén que ara mateixa ens trobem amb una mala imatge de cara als inversors estrangers". Afegint posteriorment "creiem que el de l'ATLL s'ha fet malament. Ho diu a més en primer lloc un organisme de la mateixa Generalitat, però el Govern no escolta als seus propis organismes i ha seguit avanci. D'altra banda el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per dues vegades ha confirmat la resolució del citat òrgan de la Generalitat . Precisament l'última de les seves sentències ha estat executiva, però vostès han mirat a un altre costat".

Terrades finalment a etzibat als consellers "si el que els fa manca són recursos econòmics recuperin vostès l'impost de successions. El president d'ACCIONA diu a més que té una carta donant-ligaranties per la seva inversió. Volem saber qui ha signat la citada carta. I sobretot, volem recuperar mitjançant un acord que l'Aigua torni al domini públic. En definitiva demanem que anul·lin l'adjudicació".

Per a Albert Rivera de Ciutadans "aquest tema és molt greu, jo he parlat presonalment amb diversos empresaris i m'han indicat que països com Xile són més segurs per a una inversió internacional que el nostre. I que per tant no ha d'estranyar que les inversions ja no vengen a Catalunya." Rivera li ha dit al conseller Vila "vostè ha de donar explicacions d'aquesta batalla judicial que van a pagar amb els seus impostos tots els catalans. El senyor Mes està acostumat a tirar endavant i no mesurar les conseqüències. Ja veuran vostès com les resolucions judicials s'han de complir i com això tindran conseqüències jurídiques i econòmiques i per descomptat de credibilitat. Tant queixar-se d'una desena en el dèficit pressupostari que per això es prorroguen els citats pressupostos i aquí per una decisió equivocada anem a augmentar el dèficit perquè les pèrdues pujaran fins als 1.000 milions d'euros."

Des de Ciutadans a més s'han preguntat si " haurà d'acudir al Parlament l'ex conseller Recoder per explicar el que ha passat?. Jo crec que vostès deuen fer marxa enrere i tenen vostès dues sortides. Una canviar les regles del concurs i començar-ho una altra vegada o dues assumir la gestió de l'aigua pública amb l'acord de tots els grups polítics".

Salvador Mila d'ICV-EuiA s'ha expressat en termes semblants afirmant que "ira previsible el que anava a succeir i no obstant això no s'ha rectificat. Vostès no han complert la sentència. Vostès saben que aquests moments estan en fals, per la carta dirigida a ACCIONA amb la signatura del President que ha hagut d'anar a Brasil a tranquil·litzar al banquer que se li retornaria els diners en el cas d'anul·lació del Concurs. Vostès han muntat un bodevil que a un altre govern hauria provocat dimissions alguna cosa que no va amb vostès". Per posteriorment demanar des de l'ICV-Euia "que es retorni l'ATLL a la gestió pública. Amb la pujada de tarifes que proposava la pròpia ATLL s'hagués finançat fàcilment. Preservin vostès aquest servei estratègic per al país abans que arribi la Independència".

José Antonio Vedat del PPC ha anat directe cap al conseller Mas-Collel al que li ha dit textualment " pel que es veu en totes les operacions en les quals vostès participen les coses sempre surten malament. Tenen un problema encara que vostè digui que treballa molt. Un òrgan de la Generalitat li ha dit que ho han fet malament però vostè diu el contrari. Si finalment la Justícia sentencia que el de l'ATLL està mal fet vostè haurà d'assumir alguna responsabilitat política".

Vedat ha acabat la seva intervenció amb una pregunta " Senyor Mas-Colell, que creu que pensen ara mateix les entitats financeres que han finançat el projecte quan veuen que la Justícia li ha llevat al Govern la raó?"

Per al portaveu d'ERC esta clar que " les coses no s'han fet bé. Alguna cosa ha fallat quan un òrgan de la Generalitat així ho destaca. Els demano que reflexionin sobre el tema. Aquest model de gestió no és el d'ERC. Nosaltres som partidaris que l'aigua sigui un ben comú i que per tant la seva gestió ha d'estar a càrrec del Govern. El procés que s'ha seguit per part de la Generalitat és contrari al que s'està aplicant en la resta d'Europa. Pensem que la Generalitat va pujar les tarifes de l'aigua perquè l'abjudicatari no hagués d'incrementar-les. Des d'Esquerra veiem amb molta preocupació estigui tirant ara pilotes fora. Estem donant mala imatge. No seria d'un sol ús fer marxa enrere"

Malgrat tot el que la resta de grups polítics els han dit per als consellers, Mas-Colell i Santi Vila "no hi ha una situació de provisionalitat pel que fa a l'ATLL i ACCIONA seguirà gestionant fins que la resolució sigui firmi" . I en aquest sentit Mas- Colell ha afirmat "nosaltres arribarem fins al final. I penso que guanyarem". Fent un pregunta posteriorment sobre que si es retorna l'ATLL a la gestió pública, "haurem de retornar 300 milions. D'on traurem aquests diners?. Eliminant serveis essencials com en salut o en benestar social?. Vostès dos, socialistes i Iniciativa van estar en el Tripartit i saben perfectament que van fer molts pactes públic-privats, que són en essència bons, per la qual cosa no cal demonitzant-los".

En semblants termes s'ha pronunciat Jordi Turull com a portaveu de CiU en el Parlament afirmant entre d'altres coses que "aquest Govern no té gens que amagar per això compareixen avui els consellers. Encara que no hi ha novetats com ha dit Vila han consentit a venir a la comissió a contestar a les seves preguntes. La situació de l'ATLL quan va arribar convergència era molt dolenta. La Generalitat ara vés-la perquè el servei segueix funcionant. Pel que creiem que el procés ha estat correcte i que ACCIONA va ser la que va presentar la millor oferta . Mentre no hi hagi sentència del Suprem ACCIONA continuarà donant el servei".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH