COMPARENCIA DEL CONSELLER, SANTI VILA, EN EL PARLAMENT

|

Carme P. Flores

20:06 Compareixença del portaveu de CiU .
Aquest Govern no té res a amagar per això compareixen avui els consellers . Encara que no hi ha novetats com ha dit el conseller Vila han consentit venir a la comissió a contestar les seves preguntes . La situació de l'ATLL quan va arribar convergència era molt dolenta i això ho saben el senyor Vila que era al Govern . La Generalitat ara vetlla perquè el servei segueixi funcionant . Pel que creiem que el procés ha estat correcte i que ACCIONA va ser la que va presentar la millor oferta . Mentre no hi hagi sentència del Suprem ACCIONA continuarà donant el servei .


19:56 Compareixença d'Albert Rivera de Ciutadans
. Aquest tema és molt greu, jo he parlat presonalment amb diversos empresaris i m'han indicat que països com Xile són més segurs per a una inversió internacional que el nostre. I que per tant no ha d'estranyar que les inversions ja no vinguin a Catalunya . No acabo de distingir clarament , si la decisió ha estat per ineptitud o mala fe o fins i tot perquè hi ha una batalla interna entre diversos membres del Govern .

Hi havia un conseller que volia ACCIONA que no té experiència en la gestió de l'aigua i altres en canvi no volien a aquesta concessionària . Avui estem parlant de responsabilitat política . Vostè ha de donar explicacions d'aquesta batalla judicial que pagaran amb els seus impostos tots els catalans . El senyor Mas està acostumat a tirar endavant i no mesurar les conseqüències . Ja veuran vostès com les resolucions judicials s'han de complir i com això tindran conseqüències jurídiques i econòmiques i per descomptat de credibilitat . Tant queixar-se d'una dècima en el dèficit pressupostari que per això es prorroguen els esmentats pressupostos i aquí per una decisió equivocada anem a augmentar el dèficit perquè les pèrdues ascendiran als 1.000 milions d'euros . Tindrà d'anar al Parlament l'ex conseller Recoder per explicar el que ha passat? . Jo crec que vostès han de fer marxa enrere i tenen vostès dues sortides . Una canviar les regles del concurs i començar una altra vegada o dues assumir la gestió de l'aigua pública amb l'acord de tots els grups polítics


19:45 . Intervenció de Salvador Milà d'ICV - EUiA . Era previsible el que anava a succeir i no obstant això no s'ha rectificat . Vostès no han complert la sentència . Vostès saben que aquests moments estan en fals , per la carta adreçada a ACCIONA amb la signatura del President que ha hagut d'anar al Brasil a tranquil·litzar l' banquer que se li tornaria els diners en el cas d'anul · lació del Concurs . Vostès ha muntat un bodevil que en un altre govern hauria provocat dimissions alguna cosa que no va amb vosaltres. AGBAR té la gestion de l'Àrea Metropolitana sobre la qual hi ha molt parlar i no pot gestionar legalment les dues concessions . Això s'ho diran al Senyors Mas- Colell seus assessors com també li han comunicat que la concessió a ACCIONA no és legal . Demanem des del nostre grup que es torni l'ATLL a la gestió pública . Amb la pujada de tarifes que proposava la pròpia ATLL s'hagués refinançat fàcilment . Preservin vostès aquest servei estratègic per al país abans que arribi la Independència .


19:37 Compareixença de José Antonio Coto del PPC . Si els socis del Govern no estan d' acord comença vostè molt malament Senyo Mas - Colell , a més pel que es veu en totes les operacions en què vostès participen les coses sempre surten malament . Tenen un problema encara que vostè digui que treballa molt. Un òrgan de la Generalitat li ha dit que ho han fet malament però vostè diu el contrari . Si finalment la Justícia sentència que el de l'ATLL està mal fet vostè haurà d'assumir alguna responsabilitat política. Senyor Mas - Colell , creu que pensen ara mateix les entitats financeres que han finançat el projecte quan veuen que la Justícia li ha tret al Govern la raó? .


19:25 Intervenció de Jordi Terrades del PSC . Estem en lògiques diferents . La gent pensa que l'aigua és un bé escàs i un recurs estratègic i nosaltres que ha de ser un organisme públic el que ha de gestionar aquest segment tan important . El Govern hauria de preguntar perquè ens trobem en aquesta situació . Tothom sap que la gestió pública de l'ATLL sempre ha estat bona , llavors per què hem arribat a aquesta situació ? .

Si el Govern considerava que calia privatitzar la gestió ha tingut dos anys per fer-ho d'una forma més que tranquil · la. Per això no s'entén que ara mateixa ens trobem amb una mala imatge de cara als inversors estrangers .

Creiem que això de l'ATLL s'ha fet malament . Ho diu a més en primer lloc de la mateixa Generalitat , però el Govern no escolta ha els seus propis organismes ha seguit endavant . D'altra banda el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per dues vegades a confirmat la resolució del citat òrgan de la Generalitat . Precisament l'última de les seves sentències ha estat executiva , però vostès han mirat a una altra banda .

Si el que els cal són recursos econòmics recuperin vostès l'impost de successions . El president d'ACCIONA diu a més que té una carta donant garanties per la seva inversió . Volem saber qui ha signat l'esmentada carta . I sobretot , volem recuperar mitjançant un acord que l'Aigua torni al domini públic .

En definitiva demanem que anul·lin la adjudicació .

19:15 Intervenció del portaveu d'ERC . Mantenim que les coses no s'han fet bé . Alguna cosa ha fallat quan un òrgan de la Generalitat així ho destaca . Els demano que reflexionin sobre el tema . Aquest model de gestió no és el d'ERC . Nosaltres som partidaris que l'aigua sigui un bé comú i que per tant la seva gestió ha d'estar a càrrec del Govern . El procés que s'ha seguit per part de la Generalitat és contrari al que s'està aplicant a la resta d'Europa . Pensem que la Generalitat va pujar les tarifes de l'aigua perquè el abjudicatari no hagués d'incrementar-les. En tota aquesta operació i això ens preocupa molt, la credibilitat del Govern ha quedat tocada . Des d'Esquerra veiem amb molta preocupació estigui tirant ara pilotes fora. Estem donant mala imatge . No seria un sol ús fer marxa enrere.

19:00 Intervenció de Mas-Colell Reforçaré el que ha dit el conseller Vila. L'adjudicació de l'ATLL uns ingressos considerables que han ajudat a la reducció del dèficit públic. Que quedi clar que en el cas de l'ATLL la titularitat concessionària continua sent pública amb totes les garanties. La decisió va ser presa com a conseqüència de les pèrdues econòmiques continuades en la gestió de l'ATLL. No hi ha recursos al mercat que permetessin finançaran aquestes pèrdues continuades entre el 2011 i el 2021 com ja es va posar de manifest als pressupostos del 2011 i 2012.


El nou model de gestió establert ens ha permès aconseguir la pràctica totalitat dels objectius que ens havíem plantejat . A més de la totalitat d'ingressos cal destacar altres aspectes com són:

1. La continuïtat d ela titularitat pública de la concessió que segueix depenent de l'ACA

2. El manteniment dels serveis, fa ja vuit mesos que es va iniciar la gestió i no s'ha registrat cap tipus d'incidència.

3. Hi ha hagut a més una contenció evident en l'increment de les tarifes

18:48. Intervenció del conseller Santi Vila No podem ser molt originals ja hem presentat una demanda al Tribunal Suprem. El plantejament de la Generalitat és cuidar per igual a tots els ciutadans. La mesa de contractació ha realitzat el que tocava i tenen el nostre suport. El 31 de juliol la Generalitat va presentar recurs davant el Tribunal Suprem, el fons de la qüestió es veurà en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquests moments el contracte amb ACCIONA està totalment vigent, encara que les dues últimes resolucions siguin contràries a la Generalitat és legal.

Un altre tipus de decisió lesionaria els interessos dels ciutadans de Catalunya. L'OARCC s'ha equivoc ado en la seva resolucion posat que la taula de resolució ha realitzat un treball excel·lent. Les conseqüències econòmiques que podria tenir el revisar les condicions econòmiques seria molt greu. La voluntat del Govern és la de ser imparcials. Per l'interès general cal donar-li continuïtat a un servei que es presta a cinc milions de ciutadans. Mentre esten vigents les mesures cautelars no prendrem cap decisió. Aquesta és la meva línia argumental. Les mesures cautelars és el que està en joc ara no la legalitat de la decisió.

El conseller Vila ha assenyalat que AGBAR va presentar fora de termini 6 de les 36 condicions que se li exigiran. "Els demano senyories que siguin sensibles a les pèrdues que sofrirà la Hisenda Pública i als riscos que correria el servei si apliquem ara la decisió de l'OARCC"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH