COMPAREIXENÇA DEL CONSELLER, ANDREU MAS-COLELL, EN EL PARLAMENT

|

Carme P. Flores

18:20. Jordi Turull de CiU li ha retret al diputat Popular que vénen amb el discurs escrit sense haver escoltat l'explicació del conseller .


18 : 15. Albert Rivera de Ciutadans ha afirmat que el problema és que a Catalunya tenen " un Govern feble recolzat per un partit de Casals . És la fugida cap endavant del president Mas ", al que li recordat "que està tan lluny del camí que no sap com tornar ".


18 : 10. Joan Hererra líder d'ICV- EUiA ha recordat al conseller Mas-Colell que han aprovat els pressupost per temes polítics, perquè tècnicament no pot ser. A més li ha recordat al conseller que han presentat 500 preguntes que ha realitzat el seu grup parlamentari. Ha volgut afegir que "l'estratègia política que han aplicat no és la correcta" afirmant també que "estan complint amb els objectius marcats per Madrid i que el que està rient és Montoro".


18:03 . Josep A Coto del PPC li ha dit al Andreu Mas- Colell que "és l'únic conseller de la història que li diu a l'oposició que no treballa . Almenys el conseller Castells presentava sempre pressupostos cosa que vostè no fa i no cridava l' atenció als diputats".


17 : 53. Maurici Lucena del PSC no ha volgut retreure al conseller els temes personals però li ha recordat que ell és un càrrec públic i pot opinar. També que s'hauria de pensar que partits tan diversos com Iniciativa, PPC i Ciutadans , a la troncal dels pressupostos hagin coincidit i també en el tema democràtic. El diputat socialista ha demanat explicacions sobre els pressupostos: " No diguin que no poden aprovar un pressupost , diguin que no volen perquè ERC no els deixa" . Així mateix li ha suggerit que cada quinze dies doni explicacions de l'aplicació i les modificacions dels pressupostos .


17 : 50. Pere Aragonès d'ERC li ha retret al PPC: "Jo no he de respondre a la pregunta que m'ha fet , és el Govern qui ha de fer-lo, jo no vinc aquí a recordar que Catalunya és la comunitat que més pressió fiscal té".


17: 40 Comença el torn de rèplica al conseller.

17:39. El conseller Mas Colell ha donat als partits que han donat suport als pressupostos, ERC i CiU. Seguidament li ha retret al socialista Maurici Lucena que no hagi reconegut que el Govern tenen un greu problema amb el Govern del PP, afegint que "El prestigi que jo tingui per a vostè, no m'importa, m'importa el que jo penso de mi mateix. Jo penso que vostè s'ha de sentir incòmode en aquest Parlament perquè és de províncies i vostè considera que es mereix un altre major. És possible que necessiteu marxar com aquesta ara de moda un any sabàtic a Miami "ha sentenciat Mas Colell. El conseller li ha retret al socialista que pensi que el Govern depèn molt de Madrid. En relació a la intervenció d'Herrera, el titular d'Economia li ha contestat que "no són uns pressupostos lineals". Al diputat de Ciutadans Albert Rivera li ha assenyalat que no depenen tant de Madrid, que estan plantant cara recordant-que la pròrroga dels pressupostos és una decisió estatutària. A més li ha espetat que la informació econòmica l'han accessible que havien de treballar més del que ho fan i que si no els coneixen és perquè no treballen.


17:29. Jordi Turull de CiU. Ha manifestat que el Govern ha pres una decisió política, perquè "aquest és un govern que dóna la cara", ha manifestat el diputat convergent. "Com poden dir que no hi ha debat parlamentari?, Què estem fent avui aquí?". Ha afegit que el Govern "no accepta lliçons pressupostàries perquè el que està succeïnt ara és culpa dels anteriors". El problema per aprovar els pressupostos no és ERC, tenen un nom que es diu Montoro. La decisió el Govern de prorrogar els pressupostos és una decisió política de plantar cara al govern central.


17:19. Albert Rivera de Ciutadans. Per a Rivera "està clar que si no hi ha pressupostos, és perquè els tenen ocults, però sí que els tenen". A més ha acusat el Govern d'estar estafant als ciutadans com que no (...) expliquen en què partides retallaran més. "Vostès ho fan sense passar pel Parlament". Rivera acusa el Govern de voler carregar-se el Parlament i dedicar-se a festes i celebracions. Estan abandonant el Govern. El diputat ha preguntat si hi ha una conspiració contra Catalunya, i que si aquesta és l'única comunitat en el món que no han presentat els pressupostos. Si ERC està sol per fer cadenes i encadenar a la gent, els demana que els deixi de banda i busqui altres aliances. Per Rivera els governs de trobades, de fotos i del victimisme han acabat i ha arribat l'hora de governar.


17:06.
Joan Herrera d'ICV-EUiA ha dit en la seva intervenció "estem d'acord amb què es presenti un contenciós. En això estem d'acord". Herrera considera no obstant que la pròrroga és per un tema polític i això no és ètic ni legal. "On el Decret que no hem pogut llegir. No és un capritx que una de les funcions del Parlament sigui l'aprovació del Parlament i el mateix que els ciutadans tenen dret que els expliquin els pressupostos i els diputats a presentar esmenes. Que no pot ser, assenyala Herrera que "el dret a decidir sigui la prioritat del Govern. Un país que prorroga els pressupostos no és un bon país. La pròrroga és una resposta, el que fa és acatar les decisions del Govern central. Els ecosocialistes ha proposat revisar Departament per Departament revisar les retallades que es volen dur a terme. Perquè en definitiva la pròrroga és un acte de acatament ".

17:00. José Antonio Coto del PPC ha manifestat: "No entenem que amb un dèficit menor, no sigui capaç de presentar uns pressupostos amb un dèficit menor. El problema que té vostè es diu ERC, no és Madrid, ni el percentatge del dèficit. Amb 900.000 aturats a Catalunya, com és possible que no sigui capaç de fer uns pressupostos '. La forma de guanyar confiança i crèdit és endeutar-se més ". L'únic que li dóna crèdit, ha assenyalat el diputat popular "és el govern d'Espanya". "Vostè viu d'esquena al Parlament", li ha recriminat el diputat popular. El PPC demana la compareixença dels consellers perquè expliquin la situació. Ha realitzat diverses preguntes al diputat d'ERC, sobre els pressupostos perquè acusen la formació republicana de ser els que manen i no CDC.


16:50 En la seva intervenció, Maurici Lucena en representació del PSC li ha deixat anar a Mas-Colell: "Un conseller sense pressupostos aprovats no té sentit de ser. La gent i nosaltres sospitem que a vostès i a ERC no els dóna la gana de presentar els pressupostos , perquè el que cerca ERC és un xoc de trens amb Espanya. La gent pensava que amb uns pressupostos prorrogats no hi hauria retallades. Però estem veient que hi ha una retallada de 2.000 milions. Ens agradaria que ens expliqui on retallaran vostès. És a dir educació, sanitat, etc. no estan aprovant els pressupostos perquè ERC no vol aprovar-los. Em sorprèn que no hagi pensat a dimitir de conseller "


16:47 Al representant a la Comissió d'ERC li sembla que la pròrroga dels pressupostos és una bona mesura, perquè tindrem uns pressupostos millors quan siguem nosaltres els que administrem els nostres diners.


16:35 El Conseller Mas Colell ha explicat com s'està realitzant els pressupostos per al 2014. En això han de donar premisses de millores que implica essencialment al Govern central i que són: Primer volen reivindicar uns ingressos per a un model de finançament que no disminueixi d'un any per a un altre de manera incomprensible. Segon, aspiren que Catalunya rebi ingressos addicionals en el context d'un nou model de finançament. Tres, l'administració central hauria de pagar els deutes que té amb Catalunya, en concepte els 759 milions d'euros. I Quart: el govern central l'any que ha de destinar una partida per compensar la barrera imposada a la recaptació d'impostos sobre entitats de crèdit.


16:31. El conseller d'Economia ha explicat que l'1 de juliol de 2012, el Consell de Política Social i Financera va oficialitzar els objectius del dèficit per a l'any 2013 decidida pel govern central. Es fixa en el 0,7% del PIB per a les comunitats autònomes, per sota del 1,1% vigent fins aleshores a Catalunya . La Generalitat va votar en contra. A la següent reunió van prendre la decisió de no assistir a la reunió convocada pel Govern central. Amb tot aquest panorama, la millor decisió era la pròrroga dels pressupostos.


16:10. En paraules del conseller d'Economia, Andreu Mas- Colell "fins que no vam conèixer el dèficit per aquest any, el Govern de la Generalitat , no ha pogut prendre la decisió de la pròrroga dels pressupostos. No considerem seriós, a tres mesos d'acabar l'any, fer uns pressupostos. El Govern va prendre la decisió de comparèixer davant el Parlament per donar tot tipus d'explicacions. Durant tot aquest any hem reclamat insistentment la modificació del dèficit. Es va aconseguir passar ddel objectiu del dèficit del 0,7% del PIB quan ens havien imposat un 1,,58% . Però per a nosaltres eren encara insuficiente. En l'últimes setmanes del mes de juny i les primeres de juliol se li va comunicar al govern espanyol que estàvem disposats a realitzar uns pressupostos pel 2013, si s'assignava un objectiu del dèficit de l'1,8%. Però no ho van acceptar".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH