MINUT A MINUT LA COMPAREIXENÇA DE RAFAEL RIBÓ, SÍNDIC DE GREUGES

|

Carme P. Flores

13:45. Meritxell Borràs de CDC ha reconegut que el quadre presentat pel Síndic no és erroni però que crea confusió. "Ha remarcat que tant al Govern i al seu grup parlamentari li preocupa aquest tema" i ha seguit parlant de nutrició.


13:40. Carmen de Rivera de Ciutadans ha manifestat que "aquí, la senyora Borràs ve a parlar de nutrició, però no parla del drets que tenen els nens a poder menjar". És un tema molt polític, reconeix i ha demanat, un cop més la compareixença dels consellers.


13:37. Laura Mazana d'Iniciativa ha dit que el que toca ara és reconèixer aquesta realitat i ha retret el classisme que es vol aplicar en aquest tema i en aquest sentit ha dit: "No pot un nen sense recursos menjar peix fresc?. Només el poden fer els rics?. Aquest govern ha de treballar a fons per buscar solucions ".


13:35. El representant del PPC està d'acord amb el Sindic que aquest és un tema polític, en tant que és un tema de prioritats.


13:30. Eva Granados del PSC ha manifestat en la seva intervenció el grau de cinisme que ha manifestat la diputada Borràs en negar l'evidència de les dades aportades pel Síndic. I li ha recordat que viu a l'Hospitalet on s'estan donant situacions difícilles més ha tornat a demanar la compareixença dels consellers.


13:25. En el seu torn el representant d'ERC ha demanat que el titular que surti avui d'aquesta compareixença no sigui només uns exabruptes d'algun partit polític, sinó que hi ha disposició i col·laboració per buscar solucions per part de la seva formació política.

13:05. Ribó respon als grups parlamentaris a la comissió. En aquest sentit ha afirmat "estem en un tema profundament polític. El Sindic no s'ha d'inclinar cap a cap tendència política. Reclamo que el tema de la malnutrició infantil sigui un tema polític, encara que alguns diguin que no". El Síndic ha agraït la col · laboració del Govern quan s'ha reunir amb la consellera Rigau per parlar de les beques menjador. Ha agraït també la col · laboració de les entitats socials per elaborar l'informe. Ha reconegut Ribó que en l'informe del 2010 sobre les beques menjador, no es van saber percebre el que ja estava començant. El Sindic ha dit que no estava d'acord amb la intervenció de la diputada convergent a la qual ha convidat a mirar diversos informes perquè es documenti millor en temes de nutrició infantil. Així mateix li ha recriminat a Borràs que desconfie de les dades he ha aportat més de recriminar-li la indecisió de la seva intervenció en aquesta comissió. El Sindic ha postil · lat que no ha fet servir l'alarma social en aquest tema i ha demanat que les mesures es prenguin el més aviat possible.


12:55 Per la seva banda Meritxell Borràs en nom de CDC ha dit que considera que la presència "del Síndic al Parlament és només per defensar-se. Nega rotundament que el Govern es desentén de la situació dels nens i les famílies en situació de risc social". A més Borràs ha dissertat sobre els dèficits alimentaris i la malnutrició. Així mateix en relació a les dades que ha facilitat el Sindic, segons la diputada convergent, "l'informe ha generat controvèrsia i confusió" i assenyala que la Generalitat està fent tot el possible per solucionar el tema. Ha insistit que, "si la Generalitat administrar els seus diners les coses anirien millor".


12:45
Carmen de Rivera de Ciutadans li ha donat les gràcies al Síndic per la seva presència, però recorda que haurien de ser els conseller els que vinguessin a donar la cara i les consegüents explicacions. Es pregunta la diputada de Ciutadans "què està fent la Generalitat sobre aquests temes?". Ha afegit Rivera que pensa que el Govern està fent un lleig al Parlament. "És un falta de respecte a aquesta institució. L'únic que li preocupa és el tema de la cadena humana, perquè es juguen molt ". També ha denunciat que el que està passant no té nom. Ciutadans demanaran la compareixença "de diversos consellers quan acabin els fatus en què estan immersos".

12:36 Parla ara Laura Marzar d'ICV-EUiA. El primer que fa és retreure al Govern la manca de sensibilitat sobre aquest tema i li retreu que no sigui present a la comissió perquè expliquin el tema. Denuncia que les conselleres d'Educació i Política Social es passen la pilota de les beques menjador. "Hi ha una emergència social i cal afrontar-la. El dret a l'alimentació hauria d'estar a la cartera de prestacions". Denuncia que la Generalitat no paga a temps les beques menjador, la qual cosa genera problemes a les AMPAS. Les entitats han aixecat les veus d'alarma sobre la greu situació que viuen moltes famílies.


12: 25. Intervé Fernando Sánchez del PPC. Denuncia que el govern l'únic que ha fet fins ara és torejar la situació, però no agafar el toro per les banyes. "A Catalunya hi ha un 28% de nen en risc de pobresa. No hem vist solució per part d'aquest Govern que només pensa en el tema independentista". Li retreu al Goverrn que no estigui avui al Parlament parlant d'un tema tan important i sensible com aquest. Sembla que no vol governar. "A Catalunya, segons el diputat popular, hi ha 600.000 famílies que viuen en la pobresa extrema, això no és patriota?. Assenyala que hi ha un problema greu per davant i cal solucionar-ho. Es pregunta el Govern només es dedica a subvencionar entitats independentistes? ".

12:15 Intervé Eva Grandados del PSC. Dóna les gràcies al Síndic per l adenuncia que fa d'aquest tema. Li recorda que l'informe està realitzat arran de les moltes denúncies de famílies, entitats, i associacions. "Les persones que treballem en això temes ja coneixíem aquesta situacions, és més penso que això anirà a més" ha assenyalat la diputada socialista. A més li ha fet una pregunta al Síndic. "Creu que és desconeixement o mala fe, que el Govern no sàpiga que hi ha un augment de famílies que no poden menjar proteïnes dues vegades a la setmana?". Segons Eva Granados, la malnutrició infantil és només la punta de l'iceber de la situació de pobresa que viuen moltes famílies, segons li expliquen les associacions. Demanen que s'arribi a un pacte per la pobresa. A més demanaran des del PSC la compareixença del Govern.


12:05
El representants d'ERC, Pere Bosch manifesta en la seva intervenció davant els mitjans de comunicació que entén que és un tema de país i ha recordat que ja en el seu dia el seu partit va proposar la realització d'un pacte per a l'exclusió social. Ningú va atendre el tema. També van plantejar "una taula solidària". Això ho deien al gener del 2012. L'objectiu era que els nens no passessin gana. I a l'abril d'aquest any, el van tornar a proposar. Li demanen la Sindic que segueixi parlant d'aquest tipus de coses. A més ha afirmat que la seva formació demanarà la compareixença del coseller Boi Ruiz.

12:50.Cinc minuts de pausa i després intervenció dels diversos grups polítics


12:46. En cap moment el Síndic indica que es parla en l'informe que hi hagi nens que passen gana però sí que estan malnodrits, després d'haver rebut molts informes i de diverses fonts. El Síndic demana als membres del Parlament i del Govern que es mirin bé l'informe, que ho analitzin i es prenguin mesures. Aquest és un tema de país, i qui vulgui a aquest país i als nens, han prendre-seriosament. El sindic és incòmode, "però aquest ha de ser el meu paper. Vostès m'han elegit perquè atenguin les peticions dels ciutadans. Ells esperen de nosaltres solucions, no que ens barallem. Cadascú ha de fer la seva feina. Així ha conclòs la seva intervenció el Síndic "

12:45 "S'ha de tenir cura de la beca menjador, però només serveixen per a 8 mesos". Ribó s'ha preguntat que succeeix la resta de l'any. "El goven i l'Parlment ha de prendre més partit en aquest tema"


12:35 El Sindic està donant dades de famílies que s'encuetran en l'extrema pobresa. el perfil és el d'una família de diversos membres, on els pares es troben a l'atur des de fa anys, que no poden donar-li de menjar als seus fills. Han demanat un ajut a la Generalitat i no l'han facilitat. Aquesta queixa arriba al sindic. La meva obligació és denunciar aquestes situacions. "No podem quedar-nos amb les mans creuades. La meva obligació és denunciar aquestes situacions que són producte de la crisi, He preguntar al Govern que plans, projectes i accions tenen previst fer ".

11:31 "Als anys 2009, 2010 i 2011 ja anunciaven els problemes que tenia la infància al nostre país. No és una novetat aquest informe que tant els ha cridat l'atenció. Les dades són les dades i no les podem obviar. Només al Parlament el Sindic ha donar explicacions i així ho faig, ha manifestat Rafael Ribó ".

11:30 El Síndic de Greuges ha ratificat l'informe que va presentar en el seu dia sobre el nombre de nens desnodrits a Catalunya. "Són moltes les entitats que m'han dit i jo el compro que ha produrcirse un lideratge de govern en aquest tema, que no n'hi ha. Són moltes les entitats que estan fent molt tasca en aquest capo. Cuz Roja va dir que estaven ajudant a 61.670 infants durant l'any passat"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH