Grècia admet la possibilitat d'un tercer rescat "sense condicions"

|

Grècia

El ministre hel·lè de Finances, Yannis Sturnaras, ha reconegut la possibilitat que Grècia pugui necessitar noves ajudes financeres, encara que sosté que aquest suport, que no superaria els 10.000 milions d'euros, no estaria vinculat a condicions.

En unes declaracions publicades avui pel diari Proto Thema, Sturnaras assenyala que "en cas" que Grècia pugui necessitar un tercer programa d'ajuda, est rondaria els 10.000 milions d'euros, és a dir, serà sensiblement menor als dos primers rescats que van sumar 240.000 milions d'euros.


El ministre posa l'accent que en aquest cas "no es pot parlar d'un nou memoràndum, sinó d'un paquet d'ajuda financera sense noves condicions" que vagin més enllà dels objectius fixats fins a 2015.


Igual que el seu col·lega alemany, Wolfgang Schäuble, qui fa uns dies va desencadenar el debat sobre un possible tercer rescat, Sturnaras rebutja categòricament la possibilitat d'una quitació del deute, però no descarta la possibilitat d'una reestructuració. El fonament legal per a aquesta reestructuració l'ofereix el propi acord de l'Eurogrupo al novembre de 2012, explica el ministre.


Amb això al·ludeix al fet que en aquesta trobada es va acordar que en cas que Grècia compleixi les seves obligacions i abast un superàvit primari, podria negociar-se una ampliació del termini d'amortització del deute i una reducció de les taxes d'interès.


Segons informacions publicades pel diari To Vima en la seva edició del cap de setmana, el deute públic grega va ascendir en el primer semestre a 321.000 milions d'euros, la qual cosa suposa el 180 % del Producte Interior Brut (PIB) i un increment de 18.000 milions respecte al mateix període de 2012.


Aquest elevadíssim nivell demostra que, a pesar que Grècia pugui aconseguir un superàvit primari (que exceptua el pagament dels interessos del deute), la situació financera no aconsegueix millorar, la qual cosa, segons els analistes, planteja el dubte de si una mera ampliació de terminis i reducció d'interessos serà suficient o si, per contra, acabarà sent necessària una quitació.


Sturnaras reconeix en l'entrevista que Grècia encara no compleix les condicions necessàries per finançar el seu deute a través dels mercats però creu que podria aconseguir-ho al llarg de 2014.


"Encara no complim les dues condicions necessàries per arribar als mercats, és a dir, en primer lloc, tenir un superàvit primari i, en segon lloc, un creixement del PIB durant dos trimestres consecutius", precisa, per afegir que aquests dos objectius podrien aconseguir-se en 2014 amb la premissa que no hi hagi problemes amb els dèficit de la Seguretat Social.


"Al final de l'any es determinarà si haurem aconseguit un superàvit primari en aquest any (com era l'objectiu inicial del Govern) o ho aconseguirem en el proper any", explica.


Segons el diari econòmic Naftemporiki, a Brussel·les i Atenes és un secret a veus que el nou paquet d'ajuda estarà vinculat a una sèrie de condicions, que, això sí, estaran més centrades a garantir el funcionament de les mesures ja acordades que a introduir noves retallades salarials o de les pensions de la Seguretat Social.
Sí es preveuen, en canvi, noves reduccions en les pensions complementàries o en les prestacions sanitàries, així com en les despeses de l'Administració Pública.


Un dels punts en els quals més recalcament es farà en la propera revisió de l'actual programa que efectuarà la troica (Banc Central Europea, Comissió Europea i Fons Monetari Internacional) al setembre és el programa de privatitzacions que ara com ara està tenint un resultat nefast, i la revitalització del qual podria ser una de les mesures del tercer programa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH