L'esperança de vida dels espanyols es frena per primera vegada en la Història, segons un estudi

|

Ancià

El progressiu increment que històricament ha experimentat l'esperança de vida en néixer dels espanyols es va convertir en una petita reculada l'any 2012, quan, "per primera vegada en la història", l'edat límit estimada va ser inferior a la calculada l'any precedent, conforme recull la Memòria Socioeconòmica i Laboral 2012 del Consell Econòmic i Social (CES).

En concret, indica, amb dades d'Eurostat, que l'esperança de vida per als homes a Espanya va ser de 79,16 anys en 2011 i de 79,01 anys en 2012, i, per a les dones, l'estimació va passar de 84,97 anys a 84,72. Segons afirma, el descens, "encara que lleu", és el primer de la sèrie històrica.

No en va, en 1976 es calculava que els homes vivien fins als 70,7 anys i les dones fins a complir els 76,6 i encara que en 1998 es van reduir lleument les previsions per a elles (de 82 anys a 81,5) fins ara no s'havia donat aquest fenomen simultàniament en tots dos sexes i mai en el cas dels homes.

Amb tot, l'esperança de vida en néixer segueix sent, segons el CES "un indicador especialment positiu per a Espanya" ja que amb els seus 79 anys per als homes i els seus 84,7 per a les dones se situa "bastant per sobre de la mitjana de la UE-27", on es calcula la vida fins als 76,7 anys entre els homes i fins als 82,5, entre les féminas.

Així mateix, recorda la "important dispersió" d'aquests indicadors en funció de les "diferents característiques socioeconòmiques dels individus" que tanquen "les diferències en què es tradueixen les desigualtats interterritorials".

El CES destaca que aquests canvis demogràfics s'estan aguditzant i impliquen "importants conseqüències econòmiques i socials a mitjà i llarg termini" i descriu una tendència que "segueix sent l'envelliment de la població, una natalitat que ha accelerat el seu descens en el context de la crisi igual que el que sembla ser un canvi de signe dels fluxos migratoris".

D'altra banda, l'informe recull que "la consabida avantatge de les dones en durada de la vida es contraresta en termes de la seva qualitat, doncs l'autonomia personal difereix molt a partir de les edats més avançades", quan les dones es veuen més afectades per dependències funcionals.

Així, cita l'Enquesta nacional de la Salut de 2012 per recordar que el percentatge de persones entre 75 i 84 anys que no tenen dependència funcional és del 68,4% entre els homes i del 52,8% entre les dones. A més, a partir dels 85, són el 23,8 per cent de les dones les que no presenten aquestes dependències enfront del 35,2% d'homes que no les pateixen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH