Brussel·les atén a Rajoy i vigilarà el contraban de tabac i blanqueig de capitals en el Penyal

|

Rajoy

La Comissió Europea ha estès la missió que preveia enviar a la frontera amb Gibraltar per examinar els controls realitzats per les autoritats espanyoles en el pas del Reixat, amb l'objectiu d'atendre també a les queixes expressades pel Govern espanyol i vigilar el contraban de tabac i el blanqueig de capitals en El Penyal.

Brussel·les treballa des de fa setmanes amb Espanya per enviar aquesta missió d'experts a la frontera amb Gibraltar a mitjan setembre, però el president del Gobierno, Mariano Rajoy, va demanar el dilluns al cap de l'Executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, que aquesta delegació es plantegés de manera "global" per supervisar també les activitats de l'altra part.

"Les autoritats espanyoles i britàniques estan vinculades a aquesta missió", ha anunciat en una roda de premsa un portaveu de l'Executiu comunitari, Olivier Bailly, en informar que en la missió també participaran experts en fiscalitat i contraban de mercaderies de l'Executiu comunitari.

La data de la missió no ha estat encara determinada, ha afegit el portaveu, perquè correspon a les autoritats dels dos Estats membres establir les condicions de la mateixa. Brussel·les, no obstant això, confia que sigui al més aviat possible i apunta que podria avançar-se respecte al calendari inicialment previst de mitjan setembre.

PARTICIPÉS EL COMISSARI ANTIFRAUDE I DE FISCALITAT

La missió organitzada per Brussel·les, en coordinació amb Madrid i Londres, estarà dirigida per la comissària d'Interior, Cecilia Malmström, perquè és la responsable de la gestió de les fronteres en la UE, però també participarà el comissari de Fiscalitat, Duanes i Antifraude, Algirdas Semeta, per estudiar els problemes de contraban de mercaderies i frau fiscal.

Fonts comunitàries han assenyalat, a més, que es barreja la participació de l'Oficina europea antifraude (OLAF) per tractar específicament la qüestió del contraban de mercaderies i que, encara que queden molts detalls per determinar, la missió podria comptar amb entre 10 i 20 experts europeus en total.

Quant a la data en què viatjarà la missió, les fonts consideren prematur pensar que pugui tenir lloc abans que conclogui agost per la falta de temps, i explica que, si bé hi ha una voluntat de dur-la a terme "al més aviat possible", no existeix "urgència". Els serveis de la Comissió segueixen d'a prop la situació a la frontera en les últimes setmanes i "no estan veient grans cues", apunten les fonts.

Amb tot, l'Executiu comunitari insisteix que el seu paper en aquesta crisi és la d'oferir assessorament legal per ser la institució responsable de vetllar pel compliment del Tractat de la UE, però que la disputa haver de ser resolta entre Espanya i Regne Unit.

"La Comissió té una posició clara i és que esperem que, en primer lloc, aquests dos Estats membres dialoguin, amb l'esperit de cooperació dels països de la UE. Els correspon a ells entendre's per la via del diàleg i resoldre la situació", ha resolt el portaveu.

"PERFECTAMENT POSSIBLE UN PEATGE EN LES CARRETERES"

Bailly ha reiterat, a més, el que s'ha dit el dilluns per l'Executiu comunitari respecte a la il·legalitat de cobrar un impost o peatge pel pas d'una frontera europea, si bé és "perfectament possible" un peatge en les carreteres properes sempre que estigui "justificat", com ja existeix en altres països de la UE.

A més, ha apuntat que l'Executiu comunitari no es pronunciarà formalment sobre la iniciativa en la qual treballa el Govern perquè no existeix fins avui "cap anunci legal o oficial sobre aquesta taxa", per la qual cosa Barroso no va abordar formalment aquesta qüestió en la seva conversa amb Rajoy, malgrat haver anunciat el contrari prèviament.

INVESTIGA SI ELS BLOCS DE FORMIGÓ VULNEREN LES NORMES UE

L'Executiu comunitari també va a examinar la disputa oberta pel llançament de blocs de formigó al mar per Gibraltar, encara que no serà en el marc d'aquesta missió, sinó des dels serveis comunitaris de Medi ambient per avaluar si aquesta pràctica tindrà un impacte negatiu en l'entorn submarí.

Bailly ha indicat que Brussel·les va rebre una "queixa formal" del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, sobre aquest assumpte el passat 31 de juliol, per la qual cosa ha decidit demanar explicacions a Regne Unit. Si l'Executiu comunitari no dóna per bones les informacions remeses pels britànics en les properes setmanes, podria decidir iniciar un expedient sancionador.

"En haver rebut una queixa formal d'un Estat membre hem d'estudiar-la i veure si els fets (denunciats) es confirmen", ha explicat el portaveu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH