LA REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ LOCAL, Al CONTRARI DEL QUE S'ESTÀ DIENT, NO ACABA AMB LA DUPLICITAT DE COMPETÈNCIES

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

ALEJANDRO DE DIEGO

El projecte de reforma de l'Administració Local té la seva justificació, segons el Govern, en el principi de: "una Administració una competència", però per a la seva determinació copia la divisió per trams de població de la Llei de 1950 i per a l'establiment del catàleg el de 1985, encara que amb notables i preocupants absències, com si en tots aquests anys els Ajuntaments no haguessin evolucionat ni fossin els responsables de l'actual estat del benestar dels seus veïns. I les competències que queden fora d'aquest catàleg passen a un limb, perquè encara que se suposa que seran assumides per les Comunitats Autònomes tots sabem que el seu nivell d'endeutament i dèficit ho farà d'impossible compliment.

I sobre la base d'aquest principi s'està repetint una màxima que no és certa: "la supressió de la duplicitat de competències", quan aquest projecte de Llei no li posa remei a aquesta situació, entre altres coses perquè tampoc existeixen en l'àmbit que està dient. Seguint amb el criteri del text que barreja els conceptes de competències i serveis, dir que excepte en els grans municipis i per a casos concrets, en tots els altres allò que no sigui prestat per l'Ajuntament no ho és per cap altra Administració Pública. Llavors on està aquesta duplicitat?, doncs en un àmbit diferent al que es refereix el Govern: la immensa majoria dels serveis són prestats per gairebé la totalitat d'Ajuntaments, repetint-se entre els limítrofs o molt propers de manera que la despesa és gran i l'eficàcia reduïda en haver-hi una gran fragmentació en els usuaris. I això no es corregeix amb la reforma projectada, mentre que semblaria de sentit comú que si hi ha diversos Ajuntaments propers es concentressin aquests serveis de manera que també es fes amb els seus destinataris, suposant un estalvi que podria destinar-se a la implantació d'altres nous o a millorar els existents, així com una major optimització dels recursos públics en destinar menys diners per usuari per aconseguir, fins i tot, una millor prestació.

Jo fa temps que estic proposant l'elaboració de dos mapes: Un de serveis, en el que constin els que presten tots i cadascun dels Ajuntaments (potser caldria haver començat per aquí per saber veritablement de què s'està parlant) i un altre de planta, en el qual es delimitin uns àmbits territorials que incloguin a tots aquells Ajuntaments que es troben en unes isócronas de temps d'entre 15 o 20 minutos pel que fa al de referència que es determini, que normalment va a ser la capçalera de comarca i en cas de llunyania el que hagi desenvolupat major nivell de serveis. Elaborats tots dos mapes hem de superposar-los de manera que comprovarem quants serveis s'estan duplicant innecessària i injustificadament dins d'un mateix àmbit territorial i amb això establir els mecanismes adequats de correcció d'aquestes situacions, però sempre mantenint l'esperit municipal i no, com es pretén, d'allunyament fins als despatxos de les Diputacions Provincials o a l'irrealitzable món de les Comunitats Autònomes.

Amb això aconseguiríem, d'una banda, mantenir i fins i tot ampliar l'estat de benestar, al contrari del que va a resultar de l'aplicació pràctica de la reforma, complint escrupolosament amb la llei d'estabilitat pressupostària, i per un altre posar unes bases sòlides per iniciar un procés de fusió d'Ajuntaments que podria escometre's en un termini raonable de forma natural i no traumàtica, homologant-nos als nostres socis europeus, i no com amb el sistema d'incentius previst que no va a anar més enllà de situacions anecdòtiques, havent fracassat en altres països, com França, on ja es va intentar sense cap èxit.

Alejandro de Diego Gómez.

Secretari d'Administració Local.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH