El CSIC desenvolupa un mètode per crear i restaurar un aiguamoll en cinc passos

|

Aiguamoll

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un mètode per crear o restaurar un aiguamoll en cinc passos, seguint criteris científic tècnics, socials i econòmics que ha estat ja aplicat amb èxit sobre 300 hectàrees d'aiguamolls i 54 de riberes de la conca del riu Flumen a Aragó.

Segons explica el CSIC, aquesta superfície del sòl aragonès ha estat objecte de "una sèrie de mesures de restauració amb l'objectiu de millorar la qualitat de les seves aigües mitjançant la reducció de les descàrregues de nitrats i sòlids en suspensió sobre el cabal del riu".

La selecció dels punts a restaurar es va realitzar a través d'aquest protocol i ha servit per comprovar la seva efectivitat, doncs dos anys després que s'apliqués el protocol de cinc passos, aquests punts "han reduït les seves descàrregues de nitrats en un 25% i mostren símptomes positius en processos abiòtics i de biodiversitat en les seves comunitats animals i vegetals".

La revista Ecological Engineering, que s'ha fet ressò d'aquesta metodologia, assenyala el seu èxit en la combinació d'aquests criteris científic tècnics, socials i econòmics, ja que, segons explica, "una de les causes de la poca eficiència d'altres projectes estreba en la falta d'integració d'aquests tres aspectes abans de realitzar les accions de restauració".

Segons explica el CSIC, els criteris cientificotècnics són aplicats en els tres primers passos i estreben en la selecció més adequada de les zones per restaurar i crear aiguamolls sobre la base de característiques com les seves dimensions i la seva localització. Mentre, el pas número quatre consisteix obtenir "les opinions i el beneplàcit dels grups d'interès locals i regionals".

En aquest sentit, el director de la investigació, l'investigador de l'Institut Pirinenc d'Ecologia del CSIC Francisco Comín, explica que "una vegada s'han avaluat els tres primers criteris, corresponents a factors cientificotècnics, el protocol contrasta la informació obtinguda amb les preferències i opinions de la població local".

El cinquè i últim criteri, conforme assenyala l'investigador, és el que inclou la viabilitat econòmica i que, per Comín, també "suposa un element innovador pel que fa a altres protocols d'aquest tipus".

Per Ecological Engineering, "encara que el protocol ha estat posat a punt amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua, també serà aplicable sigui el que sigui la meta de la restauració, fins i tot si es persegueixen diversos objectius de forma simultània, la qual cosa sol ser el més habitual en casos de recuperació d'ecosistemes".

El projecte de restauració s'integra dins del programa LIFE Creamagua coordinat per la Comarca dels Monegres i ha comptat amb la participació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Kv Consultors, Tragsa i el Parc Científic- Tecnològic Aula Dei, conforme indica el CSIC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH