El jutge decidirà a partir de setembre si imputa a la Infanta per frau

|

Cristina

El titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma, José Castro, decidirà a partir de setembre si arxiva definitivament les investigacions entorn de la Infanta Cristina o si, per contra, s'acorda la seva imputació per un presumpte delicte fiscal o de blanqueig de capitals, no sense abans consultar a la Fiscalia Anticorrupció i les altres parts personades en el cas Nóos perquè es pronunciïn sobre aquest tema, han informat fonts de la investigació a Europa Press.

El jutge es troba a l'espera que l'Agència Tributària lliuri les últimes dades fiscals que resten per presentar sobre la filla del Rei Don Juan Carlos, i que previsiblement seran aportats al magistrat a la fi d'agost o al llarg del mes de setembre.

A partir d'aquest moment, l'instructor donarà trasllat de totes les diligències cursades entorn de la Infanta a les parts perquè emetin el que estimin pertinent en aquest sentit.

Castro decidirà, sobre la base de totes les dades reunides i les al·legacions de les acusacions, quin camí seguir respecte a la dona d'Iñaki Urdangarin.

Un pas amb el qual el jutge donarà resposta al tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears, que li va emplaçar a posar terme a les perquisicions relacionades amb la Duquessa de Palma "en honor d'evitar majors especulacions" i a causa que "no resulta possible ni acceptable investigar-la indefinidament".

En un extens acte, en el qual la Sala va deixar les portes obertes al possible encausamiento de la Infanta per descomptat delicte fiscal i de blanqueig de capitals, la Sala recalcava fins i tot que aquest tancament de la investigació constitueix no només una exigència per als drets que afecten a la Infanta com a persona investigada, atès que "no és admissible mantenir una investigació permanentment oberta, sinó que al mateix temps aquesta mesura dotaria de "transparència i possibilitat de control a l'actuació judicial".

Tant és així, que els magistrats assenyalaven que si a partir d'aquest moment no apareixen nous fets o elements de prova que "facin reconsiderar les frèvoles imputacions" que van portar en un primer moment a citar a la Infanta com imputada, el jutge Castro ha d'acordar l'arxivament de les actuacions judicials sobre l'esposa d'Urdangarin, de forma provisional o definitiva, o bé prendre aquesta decisió quan el magistrat posi fi a la instrucció de la causa mitjançant l'acte de passada a procediment abreujat.

Fins al moment, la informació aportada per l'AEAT no considera a la Infanta cooperadora o partícip d'un delicte contra Hisenda "pel només fet" de ser sòcia no administradora de la mercantil Aizoon, l'empresa de la qual és propietària al 50% al costat d'Urdangarin i a través de la qual, segons el criteri de l'Audiència, el matrimoni s'haurien beneficiat dels ingressos procedents de l'Institut Nóos així com dels diners suposadament defraudats a Hisenda per part d'Aizoon.

L'última diligència cursada pel Jutjat d'Instrucció 3 de Palma en relació a la Infanta va ser la petició a l'Agència Tributària perquè aporti informació sobre les operacions dutes a terme per la Duquessa amb tercers o en les quals hagi intervingut.

Hisenda haurà d'informar d'aquells proveïdors o creditors i d'aquells clients a els qui la Infanta hagi comprat o venut, respectivament, béns o serveis, d'acord al model 347 de l'AEAT per a la declaració d'operacions amb tercers.

REFORMA DE PEDRALBES

Així mateix, Castro ha requerit al Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional en Balears que investigui la forma en què van ser pagats els treballs que els proveïdors de l'empresa Aizoon --de la qual són copropietaris els Ducs de Palma-- van dur a terme per a la rehabilitació, reforma i manteniment del conegut com a 'palauet' de Pedralbes, propietat del matrimoni.

El jutge busca així indagar si en el marc d'aquestes labors es va cometre un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

El magistrat va lliurar així un ofici a la Prefectura Superior perquè puguin exclarecerse dades com la identificació de les persones que van efectuar els encàrrecs, la data dels mateixos i el seu contingut, així com el lloc en el qual s'havien de prestar, l'import, la persona que els va satisfer, la forma de pagament i, en la mesura en què sigui possible, s'aporti tota la documentació que a ells faci referència.

I és que, segons, l'Audiència Provincial, la parella s'hauria beneficiat, com a sòcia de la mercantil, dels ingressos procedents de Nóos.

Els investigadors apunten al fet que el Duc "va interposar" aquesta mercantil per facturar "certs serveis de caràcter personalísimo", com el servei domèstic, que gens tenien a veure amb l'activitat de la immobiliària, tot això amb l'objectiu de reduir la seva pròpia tributació a la declaració de l'IRPF.

De fet, l'Agència Tributària assenyala com durant 2007 i 2008, exercicis en els quals Urdangarin hauria defraudat a Hisenda almenys 240.000 euros, va utilitzar Aizoon com a "pantalla" per tributar despeses com els de el seu propi servei domèstic o els de la seva assistenta personal, amb l'objectiu de beneficiar-se d'un tipus impositiu inferior (l'aplicat a les societats).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH