La morositat de la banca aconsegueix un rècord i se situa en l'11,6% al juny

 

|

Títol de la imatge

La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit (EFC) a particulars i empreses ha repuntado a l'11,6% al juny, quatre desenes més que la registrada el mes anterior, amb el que marca un nou rècord històric des que el Banc d'Espanya recopila dades.

Segons les dades que publica aquest dilluns la institució que dirigeix Luis María Limiti, la xifra total de crèdits dubtosos s'ha situat en 176.420 milions d'euros i es manté prop dels nivells previs al rescat bancari, a pesar que suposa un augment de 8.050 milions d'euros respecte a maig.

La mora va registrar descensos al desembre de 2012 i febrer d'aquest any pels efectes comptables del traspàs d'actius a la Societat gestora d'actius procedents de la reestructuració bancària (Sareb), primer per part de les nacionalitzades (Bankia, Novagalicia Banc i Catalunya Banc) i després per les del grup 2, dins del que figuren Banc Ceiss, Caixa 3, Liberbank i BMN.

Malgrat l'estabilització que s'està observant en els últims mesos, la morositat de la banca al juny ha marcat una bretxa de 2,45 punts percentuals respecte al màxim de la crisi anterior, que data de 1994, quan es va establir en el 9,15%. També suposa 2 punts percentuals més que la taxa registrada al juny de 2012 (9,6%).

En els últims mesos l'ascens de la mora s'havia ralentit, després que la taxa d'impagament marqués al novembre de l'any passat l'anterior rècord històric, amb una mora de l'11,38%. Aquesta dada ha estat superat en el mes de juny i eleva la morositat a l'11,6%.

Per la seva banda, la cartera crediticia s'ha reduït en 129 milions d'euros respecte al mes anterior. El crèdit global del sector financer ha aconseguit els 1,519 bilions d'euros al juny, enfront dels 1,518 bilions del mes anterior.

No obstant això, aquesta cartera ha sofert una contracció del 12,9% en els últims dotze mesos, ja que al juny de 2012 se situava en 1,744 bilions d'euros. Des del sector s'espera que la mora segueixi creixent en els propers mesos davant una previsible escalada de l'atur.

Davant la deterioració de la cartera crediticia, les entitats bancàries han elevat les seves provisions al juny, tant per les exigències de les últimes mesures per sanejar el sector com de forma voluntària, fins als 116.344 milions d'euros, la qual cosa suposa un 0,3% més que en el mes anterior. Al juny de 2012, el matalàs ascendia a 101.187 milions d'euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH