Catalunya tindrà una llei pròpia de dependència abans de tres anys

|

cadira de rodes

La Generalitat està elaborant l'avantprojecte d'una llei catalana de promoció de l'autonomia personal para abans que finalitzi la legislatura en 2016, amb l'objectiu de potenciar el sistema de serveis socials de Catalunya i intentar esmenar les dificultats de finançament actual, fruit dels impagaments de l'Estat.

Ho ha explicat la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, en una resposta parlamentària en la qual afirma que els principis que inspiren la nova llei són la "coresponsabilitat" entre el Govern, els dependents i les famílies, encara que no ha concretat si serà a través d'un major copagament.

La propera norma també persegueix potenciar la prevenció, la transversalitat, l'atenció integral, l'optimització de recursos i la sostenibilitat econòmica, tenint en compte que actualment la Generalitat suporta el 80% del finançament de la Llei de dependència i l'Estat aporta el 20%, mentre que el marc normatiu estableix que hauria de pagar-se a parts iguals.

El Govern pretén ara "reformular el paper dels serveis socials" actuals amb l'objectiu principal d'evitar duplicitats, encara que mantenint l'esperit de territorialitat i proximitat que actualment té la Llei de serveis socials.

La llei pròpia de dependència també "delimitarà clarament les competències dels diferents àmbits i administracions" que intervenen en el sistema de la dependència, que van des del prisma local fins a l'estatal.

Munté ha insistit en la importància de modificar el nom de la llei espanyola de dependència i substituir-ho pel concepte d'autonomia personal: "Es tracta de canviar el paradigma actual centrat en els serveis per un altre centrat en les persones".

COMITÈ D'EXPERTS

Munté ha revelat que actualment un "comitè d'experts" està treballant en un document de bases, pel qual ja ha celebrat quatre reunions plenàries i 16 específiques per temes.

Una vegada finalitzat aquest treball previ, el document de bases serà sotmès a la consideració i debat amb representants de persones depenents i de les seves famílies, a més d'amb els partits parlamentaris.

Una vegada estudiades totes les aportacions, es procedirà a l'elaboració d'un nou document que haurà de servir de guia per redactar el projecte de llei, ha conclòs la consellera, després de recordar que l'objectiu del Govern és culminar el procés en tres anys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH