L'ús de Facebook pot estar associat a una disminució de la felicitat

|

Facebook

Facebook ajuda a les persones a sentir-se connectades però no necessàriament les fa més felices, segons conclou un nou estudi de la Universitat de Michigan (UM), en Ann Arbor, Estats Units, publicat en 'Plos One'. En realitat, l'ús d'aquesta xarxa social pot servir per entrellucar disminucions en el benestar de l'usuari, com demostra la investigació.

"En aparença, proporciona un recurs inestimable per satisfer la necessitat humana bàsica de connexió social --va argumentar el psicòleg social de la UM Ethan Kross, autor principal de l'article i professor associat en l'Institut d'Investigació Social (ISR, en les seves sigles en anglès)--. Però en lloc de millorar el benestar, hem trobat que l'ús de Facebook prediu el resultat oposat, ho soscava".

Per al neurocientífic cognitiu de la UM John Jonides, un altre dels autors de l'article, el resultat de l'estudi és rellevant en dirigir-se al nucli de la influència que les xarxes socials poden tenir en la vida de les persones. Per a l'estudi, van reclutar a 82 adults joves, tots ells propietaris de telèfons intel·ligents i amb comptes de Facebook.

Els científics van usar el sistema de mostreig, una de les tècniques més fiables per mesurar com les persones pensen, senten i es comporten a cada moment en la seva vida diària, per avaluar el benestar subjectiu amb missatges de text aleatoris cinc vegades al dia durant dues setmanes.

Cada missatge de text conté un enllaç a una enquesta digital amb cinc preguntes: com et sents en aquest moment?, estàs preocupat en aquest moment?, et sents sol ara?, quant has usat Facebook des de l'última vegada que t'ho vam preguntar? i quant t'has relacionat amb altres persones "directament" des de l'última vegada que t'ho vam preguntar?

L'estudi va detectar que com més s'usa Facebook durant un període de temps, pitjor t'asseguis després. Els autors també van demanar als participants que qualifiquessin el seu nivell de satisfacció amb la vida a l'inici i al final de la investigació, gràcies al que van trobar que com més van utilitzar Facebook els participants durant les dues setmanes d'anàlisis, més es van reduir els seus nivells de satisfacció amb la vida amb el temps.

És important destacar que els investigadors no van trobar evidència que la interacció directa amb altres persones a través del telèfon o cara a cara influenciés negativament en el benestar. En el seu lloc, van descobrir que les interaccions directes amb altres persones van portar a la gent a sentir-se millor.

Tampoc van trobar evidència de possibles explicacions per a la troballa que l'ús de Facebook soscava la felicitat. Les persones no eren més propenses a usar Facebook quan se sentien malament i, encara que les persones utilitzaven més aquesta eina quan estaven sols, la solitud i l'ús de Facebook predeien de forma independent com de felices se sentien els participants posteriorment.

"Per tant, Facebook no s'usa com a substitut de sentir-se malament o solament", va concloure Kross. Els investigadors esperen realitzar més investigacions amb participants d'una varietat de grups d'edat per examinar la possibilitat de generalitzar aquests resultats i els mecanismes psicològics que subjeuen en ells.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH