El Defensor del Poble no presentarà recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei Antidesnonaments

|

Stop Desnonaments

La Defensora del Poble, Soledad Becerril, ha decidit no presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Mesures per Reforçar la Protecció als Deutors Hipotecaris, més coneguda com a Llei Antidesnonaments, que li va sol·licitar el passat 8 d'agost la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Després de la reunió de la Junta de Coordinació celebrada aquest divendres, la institució ha decidit no presentar aquest recurs argumentant que tant la PAH com Stop Desnonaments desitjaven que es presentés un text tancat preparat per elles.

En aquest sentit, ha recordat que el Defensor del Poble, d'acord amb la Llei Orgànica que ho regula, està obligat a "actuar amb plena llibertat i independència de criteri".

Així mateix, tal com s'explica en la resolució comunicada als interessats, aquest assumpte ha estat sotmès ja al Tribunal Constitucional (TC), atès que parlamentaris del Grup Socialista han presentat avui mateix recurs contra la citada norma.

Per això, entén que la intervenció de la Defensora del Poble no és "necessària" en aquest cas per assegurar la garantia dels drets fonamentals i les llibertats públiques o per salvaguardar l'adequació constitucional de l'ordenament jurídic.

PROTECCIÓ ALS DEUTORS

No obstant això, Becerril ha ressaltat que segueix sent necessari reforçar més la protecció dels deutors hipotecaris per "impedir els efectes nocius que s'han produït".

Al seu judici, la llei conté elements positius respecte de la regulació anterior, si bé és encara necessari establir un procediment d'insolvència de les persones físiques, per facilitar pagaments més flexibles i que existeixi una segona oportunitat. A més, contempla augmentar les facultats dels jutges per facilitar acords entre creditors i deutors i imposar, si escau, una solució raonable.

A l'abril de 2013, la institució va presentar al Parlament actuacions i propostes per a una reforma profunda en la regulació dels deutes hipotecaris. També es va demanar limitar els elevats interessos de demora i les despeses d'execució, i establir un procés previ de conciliació entre les parts que doti al jutge de majors facultats de decisió.

Així mateix, va sol·licitar a l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i a la Confederació Estatal de Caixes d'Estalvis (CECA) que es comprometessin a informar als deutors hipotecaris de les noves possibilitats que els assisteixen després de l'entrada en vigor de la Llei.

ACTUACIÓ DE LA PAH

Aquesta decisió ja ha estat comunicada a la PAH. En els últims dies aquesta plataforma havia intensificat la seva campanya per aconseguir que el Defensor del Poble recolzés la seva petició mitjançant la promoció en xarxes socials de les etiquetes #bancCriminal, #DefensoraDefienda i #ElRecursoDeLaPAH i difonent el telèfon de l'Alta Institució animant als ciutadans a cridar i mostrar el seu suport al recurs.

L'aval del Defensor del Poble era una de les vies que ofereix el sistema perquè els ciutadans puguin arribar a recórrer una norma davant el Tribunal Constitucional. L'altra possibilitat és aconseguir la signatura de 50 diputats o senadors, alguna cosa en aquest cas més difícil perquè el suport anunciat de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), ERC, Amaiur i Compromís-Equo al text de la PAH no suposa avals suficients.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH