Arias Cañete és "optimista" i espera signar en 2015 un "bon acord" global contra el canvi climàtic

|

L'Eurocambra revisa aquest dilluns de nou la declaració d'interessos econòmics de Cañete

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, es considera "optimista" perquè espera que en 2015, en el Cim de París, es podrà signar un "bon" acord global i vinculant per lluitar contra el canvi climàtic.

"Sí, em veig signant en 2015 a París i sóc optimista", ha sentenciat. En la seva opinió, en aquesta matèria s'estan movent "moltes coses" a nivell internacional, en referència a Estats Units i Xina, i ha afegit que espera que el resultat "tan poc ambiciós" de la Conferència de les parts de la Convenció de Canvi Climàtic "no es reprodueixi en els futurs cims".

"Anem a veure si Polònia és capaç d'impulsar aquest procés una mica més i preparar el gran cim de París de 2015", ha desitjat Arias Cañete en una entrevista amb Europa Press en la qual ha afegit que aquesta segur que a la capital francesa s'aconseguirà un "bon resultat". "No va a ser fàcil però en aquest moment s'està treballant en totes les instàncies per aconseguir aquest gran acord", ha subratllat.

A més, ha manifestat que es veu signant un acord després que en el cim de Doha la UE enviés un senyal "molt clar" sobre la necessitat de compromisos vinculants, a pesar que el nombre de països que els ha assumit és petit.

No obstant això, considera que s'estan donant "passos fonamentals al món en aquests moments", sobretot a Estats Units que, en la seva opinió, està girant de forma "radical".

Respecte al paper d'Espanya en aquestes negociacions, ha apuntat que aquesta centrat als països llatinoamericans amb els es tracta d'impulsar la integració d'aquest continent en el futur acord global. "Estem treballant a reduir emissions al nostre país i paral·lelament en els fòrums internacionals hem estat sempre molt, molt actius. Hem estat actius en Riu i a Doha", ha insistit.

En aquest àmbit, el ministre no creu que el Govern estigui realitzant una política conservadora en canvi climàtic, sinó que ha canviat "radicalment", respecte a la de l'anterior Executiu socialista que, al seu judici, consistia a "admetre compromisos internacionals, no prendre cap mesura correctora de les emissions a Espanya i comprar certificats d'emissió pel món gastant-se prop de 800 milions d'euros".

Per això, ha criticat que en l'anterior legislatura "no hi havia política" per treballar els sectors difusos limitant emissions, sinó que es comprava el dret a contaminar als països que feien les coses bé.

Per contra, ha elogiat el gir que ha donat el seu equip ministerial consistent a limitar les emissions i treballar en eficiència energètica, pel que ha engegat programes com el Pima AIRE i Pima SOL, per renovar les flotes de vehicles de les ciutats i els hotels.

Així mateix, ha afegit que s'ha creat un fons de carboni dins d'Espanya per premiar les actuacions d'aquelles empreses que realitzen actuacions que "realment" redueixen emissions i contribueixen a una millora del medi ambient.

D'aquesta manera, opina que el Govern i el PP "mai han estat negacionistas del canvi climàtic, perquè es tracta d'una realitat i Espanya ha de recórrer una senda per canviar les infraestructures energètiques i les pautes de comportament dels ciutadans per buscar més eficiència energètica i menys emissions estan traçades.

"Si li pregunta vostè a la comissària Hedeggaard per l'actitud del Govern espanyol en aquest sentit, li dirà que és "intachable". Li dirà que en els consells de ministres de la UE sempre som positius i proactius i li dirà que en els grans cims som dels països que s'utilitzen com a mediadors en la recerca de consensos", ha subratllat.

No obstant això, ha agregat que, al contrari que l'anterior Executiu, est, quan signa alguna cosa és "molt conscient dels sacrifici que comporta" perquè el seu model "no és el socialista que signa qualsevol cosa i després no fa gens". Per contra, ha dit que a ell li agrada assumir compromisos sabent que, amb gran esforç, els pot complir.

"Quan consideri que un compromís internacional és incumplible tractaré de racionalitzar els objectius perquè siguin assumibles. La nostra política és molt defensora de fer actuacions per pal·liar els efectes del canvi climàtic", ha sentenciat.

BACKLOADING, SENSE ACORD AL GOVERN

Finalment, sobre el 'backloading', el sistema de subhasta de preus dels drets de CO2 en la UE, Arias Cañete ha dit que la postura espanyola està en discussió i que es prendrà al setembre perquè no hi ha àdhuc una postura unitària al Govern, ja que el seu departament està a favor de recolzar el nou sistema que elevarà el preu dels drets d'emissió mentre que Indústria s'oposa perquè estima que hi ha grans indústries consumidores d'energia a les quals qualsevol increment del cost de l'energia li suposaria un pèrdua de competitivitat.

"Les coses no són mai ni blanques ni negres sinó que les tonalitats grises són, de vegades, molt importants. Lamentablement aquí no cap el gris i cal decantar-se per a o per B, però les dues postures tenen en aquest moment aspectes positius de raonaments que les avalen. Un objectiu fonamental és ordenar aquest mercat d'emissions perquè hi hagi un incentiu per fer els canvis més importants cap a una economia verda que necessita la Unió Europea", ha comentat.

Finalment, ha dit que comprèn al ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, però que no pot estar d'acord amb ell en el tema del 'backloading'.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH