L'olinguito, primer carnívor descobert a Amèrica en 35 anys

|

Olinguito

Els científics de l'Institut Smithsonian d'Estats Units han identificat a l'olinguito com la primera espècie de carnívor descoberta en les Américas en els últims trenta-cinc anys, segons un article que publica la revista ZooKeys.

L'olinguito (Bassaricyon boirina) s'ha observat en la jungla, hi ha espècimens en museus i se li ha exhibit en zoològics de tot el món, però per més de cent anys ha estat víctima d'una identitat falsa, ja que fins ara se'l creia herbívor.

L'animal llueix com una barreja de gat domèstic i osset de peluix, i segons els científics ha de situar-se en la família dels Proyonidae que comparteix amb els mapaches, coatíes Kinkajous i olingos. L'olinguito pesa al voltant d'un quilogram, té ulls enormes i un dens pelatge de color ocre, i és natiu de les jungles de Colòmbia i Equador embolicades en les boires, d'on li prové el seu cognom "boirina".

A més de ser l'últim membre identificat en la seva família, l'olinguito té una altra distinció: és l'espècie més nova en l'ordre dels carnívors, assenyala l'article. "El descobriment de l'olinguito ens recorda que encara no s'ha explorat tothom i alguns dels seus secrets més bàsics encara no s'han revelat", va assenyalar Kristofer Helgen, curador de mamífers en el Museu Nacional d'Història Natural de l'Institut Smithsonian a Washington.

DIVERSES ESPÈCIES


"Si encara podem trobar nous carnívors què altres sorpreses ens esperen?" va comentar Helgen, qui va dirigir l'equip científic. "Hi ha tantes espècies al món que la ciència encara no coneix. El documentar-les és un primer pas per comprendre plenament la riquesa i diversitat de la vida a la Terra".

Aquest descobriment va requerir deu anys de treball i ni tan sols va ser la meta original del projecte que buscava completar el primer estudi integral dels olingos, un conjunt d'espècies de carnívors que viuen en els arbres i pertanyen al gènere Bassaricyon.

L'equip d'Helgen, que va qualificar a aquest mamífer com el seu "més excitant descobriment", volia determinar quantes espècies d'olingos hi havia, i com estan distribuïdes.

Inesperadament un examen detallat de més del 95% dels espècimens d'olingos en els museus de tot el món, juntament amb anàlisis d'àcid desoxiribonucleic i la revisió de dades de camp històrics va revelar l'existència de l'olinguito, una espècie abans no descrita.

A MÉS D'1.500 METRES


La primera pista va provenir de les dents i el crani d'olinguito, que eren més petits i tenen forma diferent que els de olingos. L'examen de pells en els museus va mostrar que aquesta espècie nova era també més petita i tenia un pelatge més llarg i dens.

Els registres de camp van mostrar que l'olinguito vivia en un àrea única del nord dels Andes a elevacions d'1.500 a 2.700 metres sobre el nivell del mar, molt més altes que l'hàbitat de les espècies d'olingo conegudes.

Totes aquestes dades provenen d'espècimens recol·lectats al començament del segle passat, i el pas següent per Helgen i el seu equip va ser determinar si els olinguitos encara viuen en la jungla.

El zoòleg Miguel Pinto, a Equador, va proporcionar la primera prova de l'existència de l'olinguito amb uns pocs segons d'imatges captades amb una càmera de video. Això va motivar una expedició als vessants occidentals dels Andes que, durant tres setmanes, va observar als animals, actius majorment durant la nit, i va documentar aspectes de la seva vida com que mengen principalment fruites, rares vegades baixen dels arbres i tenen una cria per vegada.

Els científics van determinar, així mateix, que el 42% de l'hàbitat històric dels olinguitos ja s'ha convertit per a ús agrícola o urbà.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH