La dieta mediterrània contraresta el risc genètic d'accident cerebrovascular

|

Menjar

Una variant del gen fortament associada amb el desenvolupament de la diabetis tipus 2 sembla interactuar amb un patró de la dieta mediterrània per prevenir vessis cerebrals, segons conclouen investigadors del Centre Jean Mayer USDA d'Investigació en Nutrició Humana en l'Envelliment (USDA HNRCA, en les seves sigles en anglès) a la Universitat de Tufts, en Somerville, Massachusetts, Estats Units, i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) sobre Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició a Espanya.

Els seus resultats, publicats aquest dimarts en l'edició online de la revesteixi 'Diabetis Care', són un avanç significatiu per la nutrigenómica, l'estudi dels vincles entre la nutrició i la funció dels gens i el seu impacte en la salut humana, en particular en el risc de la malaltia crònica.

Els investigadors es van proposar analitzar si la genètica contribueix als beneficis cardiovasculars observats en l'assaig Prevenció amb la Dieta Mediterrània (PREDIMED). Amb seu a Espanya, l'estudi aleatorizado i controlat va incloure a més de 7.000 homes i dones assignats a una dieta mediterrània o una dieta controlada baixa en greix i van ser supervisats en relació a malaltia cardiovascular, accident cerebrovascular i atac cardíac durant gairebé cinc anys.

"El nostre treball és el primer a identificar una interacció gen-dieta que afecta a l'ictus en un estudi d'intervenció nutricional dut a terme durant diversos anys en milers d'homes i dones", va dir l'autor principal, José M. Ordovás, director de l'el Laboratori de Nutrició i Genòmica de l'USDA HNRCA a la Universitat Tufts.

"El disseny de l'estudi PREDIMED ens proporciona resultats més sòlids que mai. Amb la capacitat d'analitzar la relació entre la dieta, la genètica i els esdeveniments cardíacs potencialment mortals, podem començar a pensar seriosament en el desenvolupament de proves genètiques per identificar a les persones que poden reduir el seu risc de malalties cròniques, o fins i tot prevenir-ho, fent canvis significatius a la forma de menjar", afegeix.

Dirigit per Ordovás i l'autora Dolores Corella, del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició, els científics es van centrar en una variant en el factor de transcripció 7-Like 2 (TCF7L2) de gens, que s'ha implicat en el metabolisme de la glucosa però la seva relació amb el risc de malaltia cardiovascular ha estat incert. Al voltant del 14 per cent dels participants en PREDIMED eren portadors d'homocigotos, la qual cosa significa que porten dues còpies de la variant genètica i tenien un major risc de malaltia.

"Seguir la dieta mediterrània redueix el nombre d'accidents cerebrovasculares en persones amb dues còpies de la variant. Els aliments que van menjar van semblar eliminar qualsevol augment de la susceptibilitat, posant-los en igualtat de condicions amb les persones amb una o cap còpia de la variant", explica Ordovás, qui també és professor a l'Escola Friedman de Nutrició i Ciències Polítiques a la Universitat de Tufts.

"Els resultats van ser molt diferents en el grup de control que seguia una dieta baixa en greix, on pels homocigotos que portaven, tenien gairebé tres vegades més probabilitats de tenir un vessi cerebral en comparació de les persones amb una o cap còpia de la variant del gen", destaca aquest investigador.

La dieta mediterrània inclou oli d'oliva, peix, hidrats de carboni complexos i nous. Per saber fins a quin punt els participants en PREDIMED es van adherir a la dieta mediterrània abans de l'estudi, els autors els van realitzar qüestionaris de freqüència alimentària. "Una vegada més, hem vist que la dieta mediterrània sembla compensar la influència genètica", va dir Corella, qui també és científica de la Unitat d'Epidemiologia Genètica i Molecular de la Universitat de València.

"Si l'adherència a la dieta era alta, tenir dues còpies de la variant del gen no va tenir una influència significativa en els nivells de glucosa en dejú. El mateix pot dir-se de les tres mesures comunes de risc de malaltia cardiovascular: el colesterol total en sang, les lipoproteïnes de baixa densitat i els triglicèrids. Per contra, aquests factors de risc van ser considerablement majors en els portadors d'homocigotos amb baixa adherència a la dieta", subratlla aquesta experta.

Els resultats de l'estudi no es van modificar significativament mitjançant l'ajust de les variables que podrien haver afectat els resultats, incloent diabetis tipus 2, tipus d'índex de massa corporal (IMC) i medicaments per al cor i la diabetis. Per això, els autors assenyalen que es necessiten més estudis per determinar què mecanismes poden estar involucrats en la interacció que van observar i tenen la intenció de continuar per extreure les dades de PREDIMED per a altres interaccions de la dieta en els gens que poden estar associats amb un accident cerebrovascular, així com els atacs al cor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH