Robles (CGPJ) creu que hi ha base legal perquè Ruz segueixi ocupant-se de "Gürtel"

|

Ruz

La vocal del CGPJ Margarita Robles considera que hi ha base legal suficient perquè el jutge Pablo Ruz, instructor de la causa "Gürtel" i de la peça separada d'aquesta sobre la possible comptabilitat B del PP continuï amb la investigació una vegada es reincorpori al seu jutjat el seu titular Miguel Carmona, qui va obtenir al maig de 2012 la plaça encara que no ha pres possessió de la mateixa per haver preferit concloure abans el seu mandat en l'òrgan de govern dels jutges.

Robles assenyala que a Espanya existeixen més de cent jutjats reforçats, com ho ha estat el central nombre 5 de l'Audiència Nacional, i que en molts d'ells els dos magistrats assignats arriben a acords per repartir-se de forma equilibrada i raonable el treball sense que això suposi cap problema legal. N'hi ha prou que l'acord sigui recolzat per la Sala de Govern de l'òrgan corresponent.

INTERPRETACIÓ DE LA LLEI

Aquest tipus de repartiments, segons la vocal Robles, entra dins de les interpretacions que pot donar-se a l'article 216 Bis 2 paràgraf 4, que assenyala expressament que el jutge de reforç s'encarregarà de la resolució dels assumptes "de nou ingrés o pendents d'assenyalament, quedant reservats al titular o titulars de l'òrgan els assumptes en tramitació que no haguessin aconseguit aquell estat processal".

Segons Robles, a l'expressió "pendents d'assenyalament" se li poden donar diferents interpretacions segons l'àmbit judicial que correspongui, bé sigui penal, laboral etc. En aquest cas creu que, tal com ja es compleix en molts jutjats d'Espanya, no hi hauria problema perquè Ruz continués tramitant "Gürtel" perquè, amb independència de la transcendència mediàtica i política del cas, la veritat és que seria poc raonable que un nou magistrat hagués de posar-se al dia d'una instrucció que està propera a la seva conclusió.

El passat 24 de juliol, el CGPJ va acordar per tres vots enfront de dos designar a l'instructor del 'cas Gürtel', Pablo Ruz, com a jutge de reforç quan després de la renovació d'aquest òrgan ocupi la seva plaça Carmona.

Es tracta de la mateixa proposta que va sortir de la Sala de Govern de l'Audiència Nacional, que contempla que la permanència de Ruz com a suport sigui de sis mesos a explicar des del dia en el qual Carmona prengui possessió de la seva plaça. L'acord afegeix que tant el titular com el jutge de suport hauran d'establir "la distribució de comeses en els termes que assenyala la llei".

L'acord va comptar amb el vot particular del propi president del CGPJ i del Suprem, Gonzalo Moliner, i de la vocal Almudena Llastra, designada a proposta del PSOE, els qui van manifestar la seva discrepància amb la majoria per entendre que hauria d'haver-se retornat la proposta a la Sala de Govern de l'Audiència Nacional perquè la reformulés de manera que la plaça es tragués a concurs.

La plaça de jutge de suport no es designa per antiguitat, sinó que prevalen altres criteris com l'experiència i els antecedents, per la qual cosa per a l'àmplia majoria de vocals del Consell, s'obrís o no concurs, existien pocs dubtes que Ruz seria finalment el triat.

Pels discrepants es tractaria d'evitar la comissió d'una il·legalitat en la designació del jutge de suport del Central d'Instrucció número 5 que en el futur pugui posar en perill la legalitat de la instrucció del "cas Gürtel" o de la resta de causes que es tramiten en aquest jutjat de l'Audiència Nacional.

El propi titular de la plaça, el vocal Miguel Carmona, va remetre un mail a tots els seus companys qüestionant la urgència de la mesura i demanant que l'assumpte no sigui abordat fins que es produeixi la propera renovació del CGPJ, ell deixi de ser vocal i prengui possessió de la seva plaça en l'Audiència Nacional. No obstant això, dies després va sol·licitar plaça en el Tribunal d'Apel·lació per a l'Antiga Iugoslàvia a l'Haia , que correspon designar a l'ONU.

RENOVACIÓ CGPJ

D'altra banda, la vocal Robles ha assenyalat que confia que el parlament procedirà a la renovació en termini del Consell General del Poder Judicial, l'actual mandat del qual conclou li proper 24 de setembre, després que fa unes setmanes aquesta institució remetés tant al Congrés com al Senat una llista de 53 candidats perquè es pugui triar entre ells als dotze consellers de procedència judicial.

Robles confia que el PP no faci valer la seva majoria absoluta en el Senat per procedir a aprovar els 10 vocals que corresponen a aquesta càmera i renovar parcialment l'òrgan, una possibilitat prevista en la LOPJ després de l'última reforma d'aquesta llei i que ella considera "anticonstitucional".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH