Espanya insisteix: Els controls són legals i es fan de manera "professional" malgrat el "assetjament" a agents

|

Gibraltar

El Govern d'Espanya ha tornat a reiterar davant Regne Unit que lus controlis que realitza en el Reixat de Gibraltar s'ajusten a la legalitat i són "irrenunciables" i ha recalcat a més que es realitzen d'una manera "professional i proporcionat" malgrat el "assetjament" al que estan "sotmesos" alguns policies i guàrdies civils espanyols per part de pàgines web gibraltarenyes.

Segons han informat a Europa Press fonts diplomàtiques, aquesta ha estat la resposta a l'última queixa formal remesa pel Govern de Regne Unit, que ha estat rebuda aquest dimecres. En ella, Londres protestava pels "inacceptables" retards que es produeixen en l'entrada i sortida de Gibraltar.

El Govern espanyol ha contestat amb una altra 'nota verbal' que, en un llenguatge "ferm i sever", segons han indicat les fonts consultades, ha insistit en la seva postura. Així, ha defensat de nou qui els registres en el Reixat tracten de garantir "el compliment de la legislació espanyola i comunitària" sobre els tràfics il·lícits i es duen a terme d'acord als principis de "aleatoriedad, proporcionalitat i no discriminació" i no obeeixen a "cap tipus de motivació política".

I com a mostra que aquests controls són a més "pertinents", la nota explica que durant els últims anys s'ha produït "un enorme increment de contraban de tabac", que ha crescut un 213% entre 2010 i 2012.

A més, segons aquestes fonts, la nota també destaca la "absoluta professionalitat" amb que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat duen a terme aquests controls, d'una manera "professional i proporcionat" al que ha d'atorgar-se un "major mèrit" tenint en compte "el context d'assetjament" al que se'ls ha sotmès des d'algunes webs.

Una pàgina gibraltarenya va publicar diverses fotografies amb imatges de policies i guàrdies civils espanyols encarregats de realitzar registres en el Reixat i anima a realitzar escraches a les seves cases.

L'OCUPACIÓ DE L'ISTME ÉS "IL·LEGAL"

En la nota, el Govern espanyol també recorda a Regne Unit que l'istme no està entre els espais cedits en virtut del Tractat d'Utrecht, per la qual cosa entén que la seva "ocupació" és "il·legal i contrària a dret".

Al marge d'això, insisteix que els controls "no són un obstacle a la lliure circulació de mercaderies o persones" i són "conseqüència" de la no pertinença de Regne Unit a l'espai Schengen i que quan aquest país va entrar en la Comunitat Econòmica Europea es va decidir que Gibraltar quedés fos de la unió duanera.

A més, la nota recorda que Espanya pot exercir controls sobre les persones que desitgin entrar al seu territori "procedents del Regne Unit o de qualsevol territori les relacions exteriors del qual assumeixi el Regne Unit", en virtut del protocol 20 sobre l'aplicació de determinats aspectes de l'article 26 del Tractat de Funcionament de la UE a Regne Unit i Irlanda.

En definitiva, Espanya està "obligada" a realitzar controls en el Reixat al no formar part Gibraltar de l'espai Schengen, no ser territori duaner comunitari i no aplicar-se-li, en conseqüència, la lliure circulació de mercaderies ni el règim comú de l'IVA.

La nota ha recalcat a més que es tracta de controls "de naturalesa policial i duanera" a les persones, vehicles i mercaderies i ha insistit que són "irrenunciables" per a Espanya en l'exercici de les seves "responsabilitats".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH