El 56% dels empleats acollits als nous convenis fins a juliol no té clàusula de garantia salarial

|

Entrevista de treball

CC.OO. valora l'esforç realitzat per activar la signatura de convenis col·lectius en els últims mesos, però denúncia que una mica més del 56% dels treballadors inclosos en els nous acords fins a juliol no disposen d'una clàusula de garantia salarial, que els permetria recuperar una eventual desviació dels indicadors de referència pels quals es determina l'increment pactat (habitualment l'IPC).

En un comunicat, el sindicat lamenta que mentre que els salaris se segueixen moderant en línia amb els pactes en l'II Acord Interconfederal per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), amb un increment del 0,65% al juliol, mentre que "ni les garanties d'ocupació ni les clàusules d'actualització previstes també en l'Acord estan tenint ressò suficient en els convenis signats".

"Tampoc les empreses estan assumint un paper actiu en la contenció dels preus dels productes ni en l'augment de la inversió", afegeix l'organització liderada per Ignacio Fernández Toxo.

Fins a finals de juliol s'han registrat 904 convenis col·lectius, que afecten a 2.435.211 treballadors de 269.123 empreses, amb un increment salarial mitjà pactat de l'el 0,65%, que és del 0,62% en els convenis d'empresa i del 0,65% en els convenis d'un altre àmbit.

L'increment en els convenis plurianuals revisats se situa en el 0,79%, mentre que en els convenis signats en 2013 l'increment pactat és bastant inferior, quedant en el 0,42%.

Dels 904 convenis registrats, un 35,1% han pactat congelació salarial, afectant a 671.739 persones, i 17 convenis que afecten a 6.320 treballadors han tingut algun tipus de retallada salarial, amb una mitjana del -2,89%.

D'altra banda, la xifra de convenis col·lectius signats i que han estat registrats fins a finals de juliol duplica la xifra dels registrats al juliol de 2012.

"S'observa així que la signatura de convenis s'ha intensificat en els últims dos mesos, com a conseqüència de l'intens esforç realitzat per sortejar els efectes negatius de la limitació de la 'ultraactividad' imposada pel Govern i de la prioritat sindical per la defensa del manteniment i estabilitat dels convenis", afegeix el sindicat.

El 69,4% dels 904 convenis registrats són d'àmbit d'empresa i el 30,53% restant d'àmbit superior. Del total de registres acumulats fins a juliol, 430 corresponen a revisions de convenis plurianuals i 474 corresponen a convenis amb inici de vigència en 2013.

INAPLICACIONES DE CONVENIS.

Les 1.574 inaplicaciones de convenis registrades en els set primers mesos de 2013 han duplicat àmpliament la xifra registrada en els deu mesos de 2012, després de l'aprovació la reforma laboral, apunten també CC.OO.

Així mateix, destaca l'increment del nombre de treballadors afectats per aquests despengis, un 376% més que en 2012, la qual cosa respon fonamentalment al fet que s'estan produint també en empreses amb un volum alt o molt alt de plantilla.

Per sectors d'activitat segueix sent el sector serveis el que concentra la pràctica totalitat de les persones afectades per inaplicaciones de convenis, amb un 81,44% del total, seguit de l'industrial, amb un 13,34%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH