Els espanyols pensen que la sanitat pública va funcionar bé en 2012 després de la reforma de Mato

|

Metges

El 70,6 per cent dels ciutadans espanyols pensa que el Sistema Nacional de Salut (SNS) ha funcionat bé o bastant bé al llarg del 2012, coincidint amb l'engegada de la reforma impulsada per la ministra del ram, Ana Mato, i li donen una nota mitjana del 6,57, segons dades del Baròmetre Sanitari 2012 elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per encàrrec del Ministeri de Sanitat.

La qualificació és similar a la de 2011, quan es va obtenir la nota mitjana més alta dels últims anys (6,59), mentre que la satisfacció descendeix lleugerament, ja que l'any anterior el 73,3 per cent va assegurar estar satisfet amb el funcionament del sistema.

A més, dels quals han usat els seus serveis més de 8 de cada 10 manifesten que l'atenció clínica rebuda en els diferents nivells assistencials de la sanitat pública va ser molt bona o bona (El 87,6% en les consultes d'Atenció Primària, el 83,4% en les consultes dels metges especialistes i el 86,7% als hospitals).

El baròmetre ha inclòs més de 7.800 enquestes realitzades entre febrer i octubre de 2012, quan ja havien entrat en vigor gran part de les mesures incloses en la reforma sanitària impulsada pel Govern, com la retirada de la targeta sanitària als immigrants irregulars, la desfinanciación de més de 400 fàrmacs o el nou sistema de copago farmacèutic.

Precisament aquesta última mesura, que ha contribuït a reduir la despesa pública en medicaments, no compta amb el respatller de part de la ciutadania, segons mostra l'estudi.

En concret, el 47,5 per cent dels enquestats està en contra que els pacients paguin les seves receptes segons el seu nivell de renda, i un 54,5 per cent rebutja que els pensionistes paguin una quantitat del preu de les seves receptes a partir d'un determinat nivell de renda, com succeeix ara després de l'última reforma.

A més, el 75,8 per cent no veuria amb bons ulls que s'augmentarà la quantitat que actualment abonen els pacients per la compra de medicaments, alguna cosa no descartable ja que la ministra Ana Mato va avançar fa uns mesos que s'anaven a revisar els trams de renda i els percentatges establerts fa un any.

D'altra banda, el 81,3 per cent van mostrar el seu desacord amb la possibilitat que les visites al metge de capçalera o a urgències poguessin tenir algun cost econòmic.

En el baròmetre també es va preguntar als ciutadans pels serveis assistencials millorables i, igual que altres anys, l'espera per a l'ingrés no urgent a l'hospital segueix sent l'aspecte pitjor valorat, obtenint una puntuació mitjana de 4,84 sobre 10.

LES LLISTES D'ESPERA ESTAN IGUAL O EMPITJOREN

A més, el 41,2 per cent dels espanyols creu que aquest problema no ha canviat en 2012 i fins a un de cada tres (30%) creu que la situació fins i tot ha empitjorat pel que fa a l'any anterior, un percentatge superior al 18,2 per cent que pensava el mateix en 2011.

De fet, el 43,2 per cent considera que la seva comunitat no està portant accions per millorar aquesta situació.

Els altres aspectes millorables són el temps que triguen els metges especialistes a veure als pacients des que demanen cita (4,94) i el temps que es triga a fer les proves diagnòstiques en atenció especialitzada (5,04).

SE SEGUEIX PREFERINT LA SANITAT PÚBLICA

Malgrat aquests inconvenients, la majoria dels ciutadans es manifesten partidaris de l'ús del sistema sanitari públic enfront del privat, especialment per a les consultes d'Atenció Primària (64,4%), per a un ingrés hospitalari (60,7%) i les urgències (60,1%), i una mica menys per a les consultes d'atenció especialitzada (51,1%).

La preferència per centres sanitaris públics es justifica per la tecnologia i els mitjans disponibles que disposen els centres i per la capacitació dels seus professionals mèdics i d'infermeria.

En concret, en les consultes d'Atenció Primària es valora la proximitat dels centres (8,09), la confiança i seguretat que transmet el metge (7,80) i el tracte rebut (7,74); en l'atenció especialitzada el nombre d'especialitats al que hi ha accés (7,64) i l'equipament i els mitjans tecnològics (7,54); i als hospitals l'equipament i la tecnologia dels hospitals (7,93) i les cures del personal d'infermeria (7,49) i metge (7,41). En aquests aspectes, les valoracions assignades en aquesta edició són les majors des de 2008.

En canvi, la preferència pels centres privats es basa la rapidesa en l'atenció i el confort de les instal·lacions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH