Els fills de mares obeses tenen més risc de mort cardíaca prematura d'adults

|

Nen obès

Els fills de dones obeses i amb sobrepès tenen major risc de mort cardiovascular en l'edat adulta primerenca, segons troba un estudi publicat aquest dimarts en l'edició digital de 'British Medical Journal' (BMJ). Els resultats posen en relleu la urgent necessitat d'estratègies de prevenció de l'obesitat en les dones en edat fèrtil i la necessitat d'avaluar als fills de mares obeses del seu risc cardiovascular, destaquen els autors.

Les taxes d'obesitat materna han augmentat ràpidament en les últimes dues dècades. A Estats Units, al voltant del 64 per cent de dones en edat reproductiva tenen sobrepès i el 35 per cent són obeses, amb un patró similar a Europa. Molts estudis han mostrat una relació entre l'obesitat materna i la malaltia més tard en la vida, però encara no és clar si l'obesitat materna s'associa amb un augment de la mort dels fills per causes cardiovasculars.

Amb les actes de naixement i defunció des de 1950 als nostres dies, un equip d'investigadors a Escòcia va identificar a 28.540 dones, l'índex de les quals de massa corporal (IMC) es va registrar en la seva primera visita prenatal, i 37.709 persones que formaven el grup de descendència, amb edats entre 34 i 61 anys durant el temps de seguiment. L'IMC es defineix com a baix pes (IMC 18,5 o menys), pes normal (IMC 18,5-24,9), sobrepès (IMC 25-29,9) i obesitat (IMC de 30 o més).

Es van recopilar detalls rellevants sobre l'embaràs, incloent l'edat de la mare en el part, el nombre d'embarassos previs, la classe social del pare i de la mare, el sexe del bebè i el pes en néixer i l'edat gestacional al part.

Entre les dones, el 21 per cent tenia sobrepès i el 4 per cent era obès. Entre les 37.709 persones de la descendència, va haver-hi 6.551 morts prematures per qualsevol causa i, entre els morts, 294 havien tingut mares obeses en el naixement.

Els investigadors van trobar que el risc de mort prematura va ser un 35 per cent major en els fills adults de mares obeses en comparació d'aquells les progenitores biològiques dels quals havien tingut un pes normal. Això va ser després d'ajustar els resultats de factors com l'edat de la mare en el part, el nombre d'embarassos previs, la classe social del pare i la mare, el sexe del bebè i pes en néixer i l'edat gestacional en el moment del part.

També es va trobar un augment del risc del 42 per cent (ajustat pels mateixos factors) d'una hospitalització per un esdeveniment cardiovascular en els fills adults de mares obeses en comparació dels fills de mares amb un IMC normal. Els fills de mares amb sobrepès també tenien un major risc d'esdeveniments adversos en el futur.

Es creu que l'excés de pes en l'embaràs pot causar canvis permanents en el control de l'apetit i el metabolisme energètic en la descendència, la qual cosa porta a un major risc de problemes del cor més tard en la vida.

Amb l'augment de les taxes d'excés de pes en les dones embarassades, els autors diuen que les seves troballes són "un important problema de salut pública" i indiquen que els fills de mares obeses són un grup d'alt risc que han de ser avaluats per al risc cardiovascular i activament animats a mantenir un estil de vida saludable.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH