Catalunya registra 19 agressions homòfobes en mig any

|

Títol de la imatge

La Conselleria d'Interior de la Generalitat ha registrat un total de 19 agressions homòfobes entre gener i juny d'aquest any a Catalunya, de les quals nou corresponen a delictes i deu a faltes penals.

Ho ha informat la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Joana Ortega, en una resposta parlamentària recollida per Europa Press, en la qual informa sobre les agressions per raó d'orientació sexual a instàncies de les diputades socialistes Montserrat Capdevila i Marina Geli.

Ortega ha explicat que els sistemes informàtics d'Interior "no permeten" fer distincions entre homofòbia i transfobia, per la qual cosa no ha pogut quantificar aquestes últimes, encara que ha assegurat que la Direcció general de la Policia no ha registrat cap cas relacionat amb aquesta tipologia penal.

En declaracions a Europa Press, el portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i president de l'Observatori Contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha alertat que aquesta vintena d'agressions quantificades "només són la punta de l'iceberg", doncs a Catalunya hi ha moltes més agressions que no es recullen en aquestes estadístiques.

De fet, al llarg de 2012, l'Observatori Contra l'Homofòbia va rebre un total de 376 denúncies per agressions, de les quals el 57% van ser contra gais, el 27% contra lesbianes i el 16% contra transexuales.

Segons Rodríguez, les dades que ha facilitat la consellera només recullen les denúncies que les víctimes han dut a terme en comissaries dels Mossos d'Esquadra, per la qual cosa s'exclouen les realitzades en altres cossos de seguretat i les que no estan tipificades en el Codi Penal.

"Encara que les 19 agressions només suposen una petita part de la realitat, la veritat és que són moltes", ha valorat, i ha lamentat que tampoc es quantifiquin les agressions en relació a la transfobia ni que es reflecteixin les vexacions en l'entorn escolar.

AUGMENT DE LA DISCRIMINACIÓ

Rodríguez ha recordat que l'últim informe de l'Observatori Contra l'Homofòbia revela un augment del 11% de la discriminació escoles catalanes: un 34% dels alumnes declara haver estat agredits físicament i un 71% ha estat víctima d'insults i vexacions.

En la mateixa resposta parlamentària, Ortega ha assegurat que la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ofereix als centres educatius una aplicació informàtica amb elements de diagnosis, propostes d'actuació, normativa i recursos per elaborar "el seu propi projecte de convivència".

La vicepresidenta ha afegit que la Generalitat també facilita a les escoles diferents protocols de detecció, valoració i actuació davant l'assetjament escolar, encara que cap d'ells aborda de forma específica les agressions per raó d'orientació sexual.

"És urgent que s'abordi aquest tema perquè el 'bullying' escolar està augmentant i s'ha d'atallar", ha valorat Rodríguez, que ha afirmat que també està augmentant l'assetjament en l'àmbit familiar i en el laboral.

De fet, Rodríguez ha xifrat l'augment del 'mobbing' laboral en un 11% i ha posat com a exemple el cas d'Alfons Toledà, que presumptament ha perdut el seu treball en una empresa se segurs per la seva orientació sexual, alguna cosa que ja ha denunciat amb el suport dels serveis jurídics de CC.OO. de Catalunya i de l'Observatori Contra l'Homofòbia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH