L'esquizofrènia i el trastorn bipolar tenen una "forta" correlació genètica

|

Títol de la imatge

L'esquizofrènia i el trastorn bipolar tenen una "forta" correlació genètica, per la qual cosa és freqüent que pacients que tenen una de les dues dolències desenvolupin amb els anys l'altra, segons revela un estudi internacional en el qual han participat científics del Grup d'Investigació en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El treball, que publica la revista 'Nature Genetics', ha demostrat per primera vegada la càrrega genètica associada als trastorns psiquiàtrics més freqüents: esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major, trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (Tdah) i autisme.

En declaracions a Europa Press, el coordinador del grup espanyol i representant del Laboratori de Psiquiatria Genètica del VHIR i del Servei de Psiquiatria de de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha significat que "per primera vegada es quantifica la càrrega genètica" d'aquestes dolències, que és molt alta.

I a més es confirma, a través de l'estudi dels polimorfismes del nucleòtid SNP), que esquizofrènia i bipolaridad comparteixen càrrega genètica, així com també succeeix, encara que de forma més moderada, entre la depressió i la bipolaridad, l'esquizofrènia i el TDAH.

En canvi, la correlació és molt menor entre esquizofrènia i autisme i entre TDAH i autisme, ha assenyalat Ramos-Quiroga, qui ha destacat que en un horitzó de deu anys es pugui dur a terme una teràpia més personalitzada d'aquestes dolències, igual que actualment succeeix amb el càncer.

PREVENCIÓ DE MALALTIES

En pacients amb una patologia psiquiàtrica "es podrà avaluar el risc de sofrir una depressió i oferir un tractament psicològic preventiu" per evitar aquest trastorn, ha indicat.

L'estudi International Multicentre persistent ADHD Genetics Collaboration (Impact) s'ha basat en una mostra de més de 75.000 pacients, i ha superat els treballs anteriors que apuntaven una gran càrrega genètica compartida entre familiars, perquè ara l'anàlisi demostra que aquesta correlació transcendeix el vincle de parentiu.

També han participat científics del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre d'Inviestigación en Xarxa de Malalties Rararas (Ciberer) i del Centre Nacional d'Anàlisi Genómico (CNAG-PCB).

L'estudi ha analitzat les variacions del nucleòtid SNP, i ara els investigadors treballen en l'anàlisi de més variacions genètiques per encaixar el "gran puzle" de la càrrega genètica en les dolències psiquiàtriques, en què l'herència genòmica juga un paper molt destacat, sovint per sobre de factors ambientals i circumstancials.

"Els resultats són contundents, però no concloents", malda per destacar l'expert del VHIR, qui assenyala que el TDAH i l'autisme són les patologies que presenten menys heredabilidad compartida i, al mateix temps, són les dues patologies de les quals s'ha recopilat una mostra menor.

Aquesta investigació permet aconseguir noves dianes terapèutiques, para en un futur treballar en tractaments farmacològics més eficients i personalitzats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH