Cospedal, Arenas i Cascos, citats aquesta setmana per declarar pel 'cas Bárcenas'

 

|

Títol de la imatge

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, instructor de la causa sobre la presumpta comptabilitat B del PP, realitzarà aquesta setmana un alt en les seves vacances d'estiu i, coincidint amb la seva setmana de guàrdia, complirà amb l'intens calendari que va fixar a la fi del passat mes de juliol i que portarà el dimecres al seu jutjat, en qualitat de testimonis, a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal i un dia abans als quals anessin també principals responsables de la formació Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos.

Malgrat que la Fiscalia només havia donat la seva 'plácet' per a la declaració de Cospedal, el passat 31 d'agost el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 va justificar les citacions dels seus antecessors en el càrrec en considerar-les "pertinents, útils i necessàries" en atenció a la seva responsabilitat en la Secretaria General de la formació "durant els diferents períodes al fet que s'estén la presumpta comptabilitat B i la realitat de les anotacions en ella continguts".

De fet, durant la seva declaració davant el jutge del passat 15 de juliol, i canviant radicalment d'estratègia enfront de compareixences anteriors, l'extresorer del PP Luis Bárcenas va reconèixer la comptabilitat B i va insistir que aquests comptes i el cobrament de sobresous eren pràctica general que coneixien els diferents secretaris i sotssecretaris del partit, que eren a més dels càrrecs fixos que es beneficiaven d'aquestes suposades compensacions salarials en B.

DELIMITACIÓ DE LA INVESTIGACIÓ

Ruz concretava en el seu acte de citació que encara que els càrrecs d'Arenas i Álvarez-Cascos es corresponen amb períodes anteriors al que delimita l'objecte de la instrucció, creu que poden aportar "dades rellevants" per a la investigació en curs.

No obstant això, el magistrat ha vingut delimitant en les seves últimes actuacions la investigació als delictes fiscals que poguessin haver-se comesa a partir de l'exercici 2007 i les comeses contra l'administració pública, com a suborn i uns altres, des de l'any 2002 d'ara endavant.

Pel que es refereix a De Cospedal, a més de ser preguntada pel seu coneixement general de la suposada comptabilitat B, previsiblement serà inquirida per l'assenyalat per Bárcenas respecte del cobrament en concepte de sobresueldo, tant per ella com pel president del Gobierno, Mariano Rajoy, de 45.000 euros cadascun entre els anys 2009 i 2010.

Malgrat mancar de rebuts que demostrin aquests pagaments, Bárcenas va assegurar que el primer dels pagaments es va realitzar després de l'inici del cas Gürtel, moment en què el partit va decidir liquidar la caixa on guardava els diners en efectiu procedent dels pagaments realitzats per diferents empresaris.

Bárcenas va assenyalar també en aquest interrogatori que en la caixa havia dipositats en 2009 més de 40.000 euros i que va repartir la quantitat en dues parts, que va donar a Rajoy i Cospedal. L'excedent de diners sobrants després del repartiment va ser adjudicat també al president del Gobierno.

Va agregar que en 2010 va pagar altres 25.000 euros a cadascun dels dos dirigents populars, en aquesta ocasió en efectiu. Els diners, segons la versió de Bárcenas, va ser lliurat en mà en bitllets de 500 euros introduïts en sobres marrons. Cospedal hauria rebut aquesta última quantitat en el seu despatx de Gènova. Els 50.000 euros repartits procedien de la devolució d'un préstec realitzat al PP gallec.

PREVENCIÓ COM A TESTIMONI

La qüestió que pot donar més problemes a Cospedal és la referida al vaig rebre aportat per Bárcenas pel presumpte cobrament en 2007 pel PP de Castella-la Manxa d'una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació d'una contracta municipal a l'Ajuntament de Toledo, sent presidenta del partit a la regió la pròpia De Cospedal.

Fonts jurídiques consultades per Europa Press assenyalen que pot ser que en aquest punt el jutge Ruz adverteixi a la testimoni -que com tal acudeix sense advocat i amb obligació de dir veritat-, de la possibilitat que una resposta en aquest punt pugui perjudicar-la i que seria millor no contestar.

CALENDARI

El calendari s'iniciés a les 9.45 del dimarts amb la compareixença de l'empleat de caixa del PP Antonio Ortiz, al que seguirà tres cambres d'hora després Cristóbal Páez, que va ser qui va succeir a Bárcenas en la gerència quan l'exsenador popular va ascendir a tresorer. Álvarez-Cascos està citat a les 11.30 hores i Arenas una hora més tard.

Sobre aquest últim, previsiblement serà preguntat pel que s'ha dit per Bárcenas sobre que va ser ell, personalment, qui li va demanar en 2010 que lliurés a Mariano Rajoy 4.900 euros que quedaven de romanent després de la liquidació de la caixa on es guardaven les donacones rebudes pel partit. "Noi, agafa'ls, els fiques en un sobre i els hi deixes al president".

Les actuacions també li preguntaran de ben segur sobre una reunió celebrada al març de 2010 a Gènova en la qual va estar present Rajoy, Arenas, i extresorer i la seva esposa, Rosalía Iglesias, a la que Bárcenas va demanar que es digués a De Cospedal que deixés d'intoxicar sobre ell en la premsa.

Pel que es refereix a Álvarez-Cascos, a més dels seus coneixements de quan va ser secretari general, Bárcenas li va atribuir cobraments de 10.000 euros tots els mesos durant els anys 1994,95 i 96 per "compensar les despeses ocasionades per dedicació al partit", quantitat a la qual caldria afegir els 4.000 euros que percebia cada mes com a diputat.

Els mandataris del PP han vingut negant en les últimes setmanes els extrems apuntats per Bárcenas, i tant De Cospedal com Arenas han renunciat al seu dret de declarar en el seu despatx oficial per comparèixer personalment en el del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

Per la seva banda, l'exsecretari general del Partit Popular i actual president de Fòrum Astúries, Francisco Álvarez-Cascos, ha negat també de forma reiterada haver exercit com a recaptador del PP i haver realitzat lliuraments en metàl·lic al partit, com apunta la documentació lliurada per l'extesorero del PP, Luis Bárcenas al jutge Pablo Ruz.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH