El BCE empitjora les perspectives de creixement i atur de l'eurozona

 

|

Títol de la imatge

La recuperació de l'economia de la zona euro serà menys vigorosa del previst en el que resta de 2013, segons reflecteix l'última enquesta elaborada pel Banc Central Europeu (BCE) entre experts en previsió econòmica, que pronostiquen una contracció del PIB de la regió del 0,6% aquest any, dues desenes pitjor que la seva anterior previsió de maig, mentre adverteixen que la desocupació pujarà en 2014 més de l'esperat, fins al 12,4%.

Així mateix, de cara al proper any els panelistes del BCE també són menys optimistes i rebaixen al 0,9% les seves projeccions de creixement per a la zona euro, enfront del 1% previst anteriorment, mentre que per 2015 esperen un repunt de l'1,5%, enfront de l'1,6% esperat al maig.

D'aquesta manera, les previsions dels experts consultats pel BCE s'alineen amb les publicades al juny pels propis analistes del banc central, que auguren una recessió del 0,6% aquest any, encara que en 2014 esperen una expansió de l'1,1%.

Segons els enquestats, el principal factor que explica aquesta rebaixa de les perspectives de creixement de l'eurozona és la major debilitat de la demanda durant l'arrencada de 2013, així com les decebedores dades procedents de països emergents com Xina o Brasil, que suggereixen una menor contribució a curt termini al creixement comercial.

Així mateix, les revisions a la baixa per 2014 i 2015 també es justifiquen per l'expectativa d'una menor puixança de l'esperat de la demanda domèstica a la zona euro.

MÉS ATUR EN 2014.

Respecte a l'evolució del mercat laboral, els experts consultats pel BCE pronostiquen una taxa d'atur al tancament de 2013 del 12,3%, en línia amb l'indicat al maig, encara que per al proper any, malgrat l'esperat repunt de l'economia, la desocupació escalaria al 12,4%, dues desenes per sobre de l'anticipat en l'anterior enquesta.

D'aquesta manera, les noves previsions del panell d'experts contemplen una taxa d'atur de l'11,8% en 2015, enfront de l'11,6% previst al maig, i una taxa del 9,7% a llarg termini, una desena pitjor del previst anteriorment.

Referent a això, els analistes consultats van assenyalar que, a part de les pitjors expectatives de l'economia, la desconfiança econòmica implica l'ajornament de les contractacions, així com la lentitud amb la qual donen fruit les reformes laborals als països en crisis.

El BCE va elaborar aquesta enquesta entre experts en previsió econòmica aliens a la institució entre els dies 16 i 19 del passat mes de juliol.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH