La professió de polític, per primera vegada, entre les menys desitjades pels nens espanyols, segons un estudi

|

CONSELL DE MINISTRES

La professió de polític es troba, per primera vegada, entre les menys desitjades pels nens espanyols, amb només el 4,4 per cent dels vots, mentre que el percentatge augmenta al 17,3 per cent per acusar a aquest col·lectiu de ser "els responsables de la crisi econòmica" que viu el país, tal com conclou la IX edició de l'enquesta 'Quina vols ser de major', elaborada per Adecco i Fundació Adecco entre 1.000 nens amb edats que van dels 4 als 16 anys.

Els més petits de la casa "estan familiaritzats amb termes com a rescat, prima de risc, classe política, conciliació laboral o crisi econòmica", segons expliquen els responsables del projecte. En concret, han aportat la seva visió sobre què és un rescat i quins són les seves conseqüències: el 24,7 per cent ho relaciona amb rebre ajudes de la UE o d'altres països propers, el 22,4 per cent creu que és la solució per acabar amb la crisi i l'11,3 per cent ho considera un préstec econòmic que després cal retornar.

Per acabar amb la crisi, els menors consideren fonamental "un canvi de tots els polítics que hi ha actualment a Espanya, baixar-los el sou, llevar-los les dietes o suprimir els cotxes oficials". Després de les mesures referents a la classe política, per als nens espanyols la sortida de la crisi passa, en segon lloc, per crear més llocs de treball --13,6 per cent--, major austeritat al país --6,5 per cent-- i un repartiment igualitari de la riquesa --6,3 per cent-- en la qual no existissin les desigualtats socials ni econòmiques i tots tinguéssim els mateixos diners.

Malgrat totes les idees per combatre la crisi, els més petits no veuen proper la seva fi. Així ho demostren les seves respostes, ja que el 51,1 per cent creu que la crisi no acabarà fins a dins de molts anys, enfront del 27,9 per cent que pensa que serà l'any que ve quan la situació millori. Un 11,5 per cent veu ja brots verds aquest mateix any i un 9,3 per cent no sap predir quan es produirà el canvi.

NOIS FUTBOLISTES I NOIES PROFESSORES

Futbolistes i professores són les professions que els més joves trien un any més. Així, el 36,5 per cent dels nois vol exercir treballs afins amb l'esport, un percentatge molt superior al de l'any passat --29,8 per cent--, seguits dels relacionats amb les ciències, la seguretat pública i la sanitat. En concret, un 26,7 per cent vol ser futbolista, seguit a gran distància dels quals volen ser policia --5,6 per cent--, enginyer --5,3 per cent--, mèdic --4,9 per cent-- i professor --3,9 per cent--.

En canvi, el 23,8 per cent de les noies aposta pels treballs relacionats amb l'educació i l'ensenyament, percentatge que es manté en valors similars als de l'any passat. En segon lloc, per a elles, se situen les professions relacionades amb els animals --14,2 per cent--, que pugen una posició pel que fa a 2012, i els treballs de l'àmbit sanitari --13,5 per cent--. A més, un 11,7 per cent de les petites somia amb exercir una professió d'artista.

Si atenem a professions concretes, en primer lloc es troba la professió de mestra, amb un 23,1 per cent --més de dos punts percentuals per sobre de la dada de 2012--, seguida de veterinària --10,7 per cent--, doctora --7,5 per cent--, perruquera --5 per cent-- i policia --3,6 per cent--, professió aquesta última que per primera vegada apareix tan a dalt del rànquing.

La directora de Màrqueting i Comunicació d'Adecco, Margarita Álvarez, ha explicat que "el fet que les professions amb més èxit entre nens i nenes siguin futbolista i professora no és casual, sinó que el valor més rellevant per a ells, segons diversos estudis, és el reconeixement, mentre que en el cas de les nenes és la benevolència i l'ajuda als altres".

D'altra banda, el secret de la felicitat laboral es troba, segons els més petits, a poder desenvolupar la teva vocació, o dit en els seus termes, poder treballar en el que t'agrada --20,6 per cent--, seguit de tenir bons companys --18,9 per cent-- i de l'actitud amb la qual afrontis el treball --13,8 per cent--. També consideren important comptar amb un bon salari, material adequat per exercir les teves funcions i divertir-se en el treball.

Per sexes, els nens valoren més el companyerisme --21,4 per cent--, l'actitud davant el treball --13,8 per cent-- i la vocació --15,1 per cent--, mentre que les nenes creuen que per ser feliç en el treball el primer és la vocació --26 per cent--, el companyerisme --16,4 per cent-- i l'actitud de la persona davant el treball --11,7 per cent--.

Una altra de les claus de la satisfacció laboral plantejada per ells és la conciliació laboral. Preguntats per la manera de repartir les tasques domèstiques en la llar els nens ho tenen clar, encara que en la gran majoria dels casos els dos progenitors treballen fora de casa, són les mamàs --en el 55,8 per cent de les respostes-- els qui en major mesura s'ocupen de les tasques de la llar. En segon lloc, en les llars espanyoles el repartiment de les obligacions domèstiques corre a l'una per als dos cònjuges --39,6 per cent-- i en el 3,9 per cent recau en la figura del pare.

ESTAT UNITS ÉS LA SEVA DESTINACIÓ LABORAL PREFERIDA

L'enquesta llança també conclusions sobre la mobilitat laboral internacional. D'aquesta forma, conclou que el 28,7 per cent dels menors es marxaria fora d'Espanya a buscar treball si li sorgís l'oportunitat en el futur, enfront del 47,6 per cent que no té intenció de marxar-se a l'estranger i el 23,6 per cent que no sap què faria arribat el cas.

Entre les destinacions preferides pels nens que volen treballar fora apareix en primer lloc Estats Units --30,5 per cent--, seguit del Regne Unit --15,9 per cent-- i França --12,8 per cent--. Per edats, són els de més edat --d'11 a 16 anys-- els qui més es plantegen aquesta opció d'emigrar, triada pel 37,2 per cent.

Finalment, en ser preguntats per la forma en la qual buscarien treball, els nens espanyols mostren "una gran iniciativa" i trien com a primera opció el que en recursos humans es coneix com a candidatura espontània --en el 15,9 per cent dels casos--, és a dir, presentaran el seu CV a les empreses anticipant-se a les seves necessitats de contractació. En segon lloc, recorrerien a els seus contactes personals com a via per buscar treball i també usarien Internet.

Si els nens espanyols tinguessin l'oportunitat de crear la seva pròpia empresa, seria en el sector alimentós on més negocis obririen, així ho tria el 8,6 per cent. Negocis relacionats amb l'esport i la moda se situen en segona posició, ambdues amb el 8,5 per cent dels vots. A continuació són les empreses relacionades amb els animals, les activitats culturals i les d'oci, les preferides pels petits.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH